Ενημέρωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας.
Η καύση των φυτικών υπολειμμάτων απαγορεύεται μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και την υποχρεωτική τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής από τους οποίους δεσμεύονται οι παραγωγοί που υποβάλλουν δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ).
Η καύση των φυτικών υπολειμμάτων αποτελεί μια κακή πρακτική η οποία δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αντιθέτως έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, καθώς προκαλεί:
1.Καταστροφή της οργανικής ουσίας τους εδάφους, με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους και κατ’ επέκταση των μελλοντικών αποδόσεων. Στα φυτικά υπολείμματα περιέχονται σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων όπως π.χ. το άζωτο, το οποίο με την καύση χάνεται εξ ολοκλήρου στην ατμόσφαιρα ενώ θα μπορούσε να ανακυκλωθεί προς όφελος της γονιμότητας του εδάφους.
2.Διάβρωση των εδαφών και ιδιαίτερα των επικλινών μέσω της απορροής του νερού, με συνέπεια την απώλεια του γόνιμου επιφανειακού εδαφικού στρώματος το οποίο χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθεί, προκαλώντας μακροπρόθεσμα την ερημοποίηση των εδαφών.
3.Μείωση της διήθησης τόσο του βρόχινου όσο και του αρδευτικού νερού στο έδαφος, καθώς με την καύση διάφορες ουσίες των φυτικών υπολειμμάτων προσκολλώνται στα εδαφικά σωματίδια, με αποτέλεσμα την κακή στράγγιση του εδάφους.
4.Φαινόμενα ασφυξίας στα φυτά εξαιτίας της κακής στράγγισης του εδάφους, και αύξηση των μυκητολογικών ασθενειών τόσο του ριζικού συστήματος όσο και του υπέργειου μέρους των φυτών.
5.Ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς με την καύση των υπολειμμάτων εκλύονται στην ατμόσφαιρα
6.Αναπνευστικά προβλήματα στους περιοίκους και κυρίως των ευπαθών ομάδων όπως π.χ. ηλικιωμένοι, που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού.
Η ΔΑΟΚ Λάρισας επισημαίνει ότι η καύση φυτικών υπολειμμάτων επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές και επαρκώς αιτιολογημένες περιπτώσεις και ύστερα πάντα από την έκδοση σχετικής άδειας και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στην περίπτωση καύσης φυτικών υπολειμμάτων χωρίς την ανωτέρω άδεια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποστέλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ το γεωγραφικό στίγμα (το ζευγάρι των συντεταγμένων x,y) του αγροτεμαχίου όπου διαπιστώθηκε η καύση, προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο παραγωγός που καλλιεργεί το εν λόγω αγροτεμάχιο.
Να σημειωθεί ότι η καύση φυτικών υπολειμμάτων επιφέρει ποινικές κυρώσεις και μειώσεις στην Ενιαία Ενίσχυση (επιδότηση).
Επισημαίνεται ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη μη καύση της καλαμιάς είναι πολύ μεγαλύτερα από τις τυχόν δυσκολίες που προκαλεί στις καλλιεργητικές εργασίες.