Μεγάλο το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα των νέων αγροτών.
Στις 17.500 ανέρχεται ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πρόσφατη πρόσκληση του προγράμματος των Νέων Αγροτών.
Μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά για εντατικοποίηση των προσπαθειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και των Περιφερειών, στις οποίες έχει εκχωρηθεί η σχετική αρμοδιότητα, έχει ξεκινήσει και η αξιολόγηση των παραπάνω αιτήσεων.
Σε ανάρτησή του στα social media, ο γγ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον συμμετοχής για την σχετική πρόσκληση ήταν πολύ μεγάλο καθώς υπεβλήθησαν σχεδόν 17.500 αιτήσεις από νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά στον πρωτογενή τομέα.
Στο μεταξύ η προκήρυξη των Νέων Αγροτών και διευκρινίσεις σχετικά με την υλοποίηση της αξιολόγησης των αιτήσεων, των κριτηρίων και των επιτόπιων ελέγχων, βρέθηκε στο επίκεντρο της τεχνικής σύσκεψης που είχε ο κ. Δ. Παπαγιαννίδης με τον βουλευτή Καρδίτσας κ. Γιώργο Κωτσό και τους μελετητές από τη Θεσσαλία κκ Δ. Σοφολόγη, Μ. Μπότα και Σ. Κακαργιά.
Η συνάντηση του κ. Κωτσού με τον κ. Παπαγιαννίδη προέκυψε έπειτα από την παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ όσον αφορά τα προβλήματα στην εφαρμογή του Υπομέτρου 6.1 για τους νέους αγρότες και ειδικά με το ζήτημα των υποψηφίων που έχουν καταθέσει φάκελο προς ένταξη για καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη.
Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Κωτσό, αν δεν υφίστανται σταθερά προσβάσιμα προστατευτικά (ΤΟΛ) στέγαστρα θα μετατραπεί η καλλιέργεια από «υπό κάλυψη» σε «κηπευτικά υπαίθρου», οδηγώντας έτσι σε υποβιβασμό της τυπικής απόδοσης σε επίπεδα χαμηλότερα της επιλεξιμότητας.
Ο κ. Παπαγιαννίδης σχετικά με το ζήτημα των Νέων Αγροτών που έχουν καταθέσει φάκελο προς ένταξη για καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη ανέφερε στον κ. Κωτσό ότι θα λυθεί καθώς εξετάζεται η βέλτιστη δυνατή λύση.