Η πτώση των εξαγωγών και η πληθωρική συγκομιδή το 2021 βρίσκουν γεμάτες τις δεξαμενές την παραμονή της συγκομιδής στην Αυστραλία.
Καθώς πλησιάζει η συγκομιδή, ο Jim Moularadellis συμβουλεύει τους Αυστραλούς παραγωγούς να αποδεχτούν οποιαδήποτε λογική προσφορά αγοράς σταφυλιών που τους προτείνεται.
«Εκτός μιας κλιματικής καταστροφής, πιθανότατα δεν θα μαζευτούν μεγάλοι όγκοι κόκκινων σταφυλιών κατά τον επόμενο τρύγο». Η πρόγνωση του Αυστραλού χρηματιστή Jim Moularadellis, διευθυντή Austwine, είναι αδιαμφισβήτητη. Πέρυσι, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 17% σε όγκο και 30% σε αξία και η συγκομιδή του 2021 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006. Αν και είναι πολύ νωρίς για να δοθούν εκτιμήσεις για την παραγωγή για φέτος, το φαινόμενο La Nina έφερε άφθονες βροχές για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια.
«Οι έντονες βροχοπτώσεις μεταφράζονται σε αφθονία νερού σε απόθεμα, ακόμη και τώρα, στο απόγειο του καλοκαιριού της Αυστραλίας. Αυτό προοιωνίζει άφθονη σοδειά φέτος και του χρόνου», υποστηρίζει ο Αυστραλός μεσίτης, ο οποίος προβλέπει ότι ορισμένοι οινοπαραγωγοί θα πρέπει να αφήσουν λευκά σταφύλια στο αμπέλι, εάν δεν καταφέρουν να κάνουν τους αγοραστές να αγοράσουν κόκκινα σταφύλια μαζί με τα λευκά. «Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που δεν θα τρυγηθούν σταφύλια», αναφέρει με λύπη.
Καταστροφικό τρίπτυχο
Χτυπημένος από τον «νόμο του Μέρφι», ο κλάδος δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τις προμήθειες του μετά από δύο μικρές συγκομιδές, το 2019 και το 2020, για να βρεθεί τώρα με σημαντικά αποθέματα.
Πράγματι, στα τέλη Ιουνίου 2021, υπολογίστηκε ότι περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια λίτρα κρασιού βρίσκονταν στις αυστραλιανές δεξαμενές, 24% περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Αιτία η Κίνα. Οι εξαγωγές της Αυστραλίας στη χώρα αυτή μειώθηκαν κατακόρυφα το 2021, χάνοντας 93% σε όγκο και 97% σε αξία ως αποτέλεσμα των τιμωρητικών φόρων. Σε αυτό προστίθεται η παγκόσμια κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας: η Αυστραλία αντιπροσωπεύει μόνο το 1% της παγκόσμιας ροής εμπορευματοκιβωτίων και βρίσκεται στο έλεος μεγάλων διεθνών παραγόντων. Για να μην αναφέρουμε το φαινόμενο του εκκρεμούς που προκαλείται από τη συσσώρευση αποθεμάτων σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Covid και το Brexit το χειροτέρεψαν.
Αυτοί οι τρεις κύριοι παράγοντες θα έχουν αναμφισβήτητο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι παραγωγοί προσεγγίζουν την επόμενη συγκομιδή και θα προσπαθήσουν να πουλήσουν τα σταφύλια που δεν είναι υπό σύμβαση. «Ακόμη και οι αγοραστές που είχαν μικρή άμεση έκθεση στην Κίνα επηρεάζονται, επειδή η απώλεια αυτής της αγοράς έχει επηρεάσει ολόκληρο τον κλάδο», εξηγεί ο Jim Moularadellis. Αποτέλεσμα: «Οι τιμές των σταφυλιών μειώνονται το 2022, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Συνολικά, οι μειώσεις των τιμών το 2021 ήταν μικρές, επομένως πολλοί αμπελουργοί ζούσαν σε μια φούσκα. Συνειδητοποίησαν τη δυσκολία της κατάστασης μόνο όταν προσπάθησαν να πουλήσουν σταφύλια εκτός σύμβασης πριν από τη συγκομιδή του 2022».
Προβλέποντας περαιτέρω νέες μειώσεις τιμών το 2023, ο μεσίτης και άλλοι αναλυτές δεν βλέπουν το τέλος του τούνελ για τον αυστραλιανό τομέα. Οι εξαγωγές το 2021, που ανήλθαν συνολικά σε 619 εκατομμύρια λίτρα, αντιπροσωπεύουν μια επιστροφή στο 2004. «Θα χρειαστεί χρόνος για να αντισταθμιστεί η απώλεια εμπορίου με την ηπειρωτική Κίνα», αναγνωρίζει η Rachel Triggs, διευθύντρια θεσμικών υποθέσεων του Wine Australia. «Δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, ούτε καν σε ένα χρόνο».
Από εκεί μέχρι την πρόβλεψη της μαζικής φυγής των αμπελουργών, υπάρχει πολύς δρόμος αναφέρει ο Jim Moularadellis: «Οι περισσότεροι παραγωγοί είναι επαγγελματίες και έχουν επωφεληθεί από αρκετά χρόνια που χαρακτηρίζονται από καλή κερδοφορία. Σε αντίθεση με την έκρηξη των εξαγωγών της δεκαετίας του 1990, πολύ λίγο «ζεστό χρήμα» από τις μεγάλες πόλεις έχει εισρεύσει στον αμπελοοινικό τομέα τα τελευταία χρόνια, επομένως λιγότεροι παίκτες αναζητούν γρήγορη απόδοση της επένδυσης». Τόσο το καλύτερο, διότι η διπλωματική κρίση με την Κίνα απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και η διαφοροποίηση των αγορών -ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη- δεν θα αποφέρει καρπούς για κάποιο χρονικό διάστημα.
keosoe.gr