Επιστολή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) στον ΥπΑΑΤ.
Την ανάγκη να συμβάλλει άμεσα στον καθορισμό μιας ενιαίας εθνικής θέσης, με την οποία η χώρα μας θα συντείνει στην δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης στα προϊόντα διατροφής, με βάση τις καταναλωτικές ιδιαιτερότητες των ευρωπαίων πολιτών, επισημαίνει με επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.
Το Β.Ε.Α. ως εκπρόσωπος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης προϊόντων διατροφής, ανέλαβε τον συντονισμό μιας μεγάλης «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», στην οποία συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., 15 Παραγωγικοί φορείς ? σύνδεσμοι, Καταναλωτικές οργανώσεις.
Στόχος της «Πρωτοβουλίας» είναι η υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με την υγιεινή διατροφή, αλλά και η μη εφαρμογή ενός παραπλανητικού συστήματος αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας, όπως το Nutri ? score.
Στην επιστολή το Β.Ε.Α γνωστοποιεί στο Υπουργείο, ότι μέσω της «Πρωτοβουλίας», συμμετείχε στη Δημόσια Διαβούλευση και έθεσε υπόψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), γενικά και ειδικότερα σχόλια, σχετικά με την πρόσφατη επιστημονική γνωμοδότηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων (ΝDA panel).
Μάλιστα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημερώθηκε, ότι λόγω της υψηλής σπουδαιότητας του θέματος, η Διοίκηση του Β.Ε.Α έχει σύνδεση και διαρκή ενημέρωση από τις θέσεις και δράσεις των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε., μέσω των διεθνών Συνομοσπονδιών, στις οποίες συμμετέχουν Μέλη της «Πρωτοβουλίας».
Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα, η Γαλλική κυβέρνηση, εξετάζει τελικά, να μην εφαρμόσει την κωδικοποιημένη ετικέτα του Nutri?Score ως το νέο σύστημα επισήμανσης – τουλάχιστον όχι πριν την υποχρεωτική εφαρμογή του από την Ε.Ε – αν και ήταν από τις πρώτες χώρες που το υιοθέτησε με πιλοτική εφαρμογή. Εξάλλου, ο Ιταλός Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος, ασχολήθηκαν με το θέμα σε πρόσφατη συνάντησή τους, δίνοντας το στίγμα για την σοβαρότητα του νέου πλαισίου της επισήμανσης τροφίμων και εξετάζοντας άλλες εναλλακτικές προτάσεις.
Δεδομένων των παραπάνω εξελίξεων, το Β.Ε.Α βρίσκεται σε σταθερή επαφή με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που μελετούν το θέμα. Το Β.Ε.Α. ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας του υπουργείου σε διεθνές επίπεδο, καθώς και για τη συγκρότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ζήτησε μάλιστα σχετική τηλεδιάσκεψη από την ηγεσία του Υπουργείου, ώστε με τη συνεργασία όλων, να προχωρήσει η χώρα μας στην προώθηση μιας ενιαίας εθνικής θέσης, μέχρι την ολοκλήρωση και την έκδοση της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.