Τεχνικό δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Οι περισσότερες ποικιλίες, σε όλες τις περιοχές, βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια.
Το παθογόνο της Μονίλιας διαχειμάζει ως μυκήλιο σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο και σε έλκη προσβεβλημένων κλαδίσκων. Από αυτούς τους καρπούς και τα έλκη, προέρχονται οι πρωτογενείς μολύνσεις που μολύνουν τα άνθη.
Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.
Σε αρκετές περιοχές ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις, αναμένεται μικρή αύξηση της θερμοκρασίας και υψηλά ποσοστά υγρασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δελτία αναμένονται ξανά βροχοπτώσεις από το Σάββατο 5 Μαρτίου.
Οι ανθήρες και το στίγμα αποτελούν τα ευαίσθητα όργανα του άνθους που μπορεί να προσβληθούν από την Μονίλια (στάδιο D – E). Οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται με βροχή ή υψηλή υγρασία (απαιτούν 17-24 ώρες διύγρανση φύλλου), σε θερμοκρασία 5-27ο C.
Οι περισσότερες ποικιλίες, σε όλες τις περιοχές, βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια.
Συστήνεται η κάλυψη των οπωρώνων (όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες) στο στάδιο από την ρόδινη κορυφή έως 5% άνθησης.
Βαμβακάδα Ροδακινιάς
Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στους βλαστούς των δέντρων και εάν διαπιστωθεί παρουσία ασπιδίων κοκκοειδών σε ποσοστό περισσότερο του 25%, να γίνει επέμβαση στο στάδιο της ρόδινης κορυφής (στάδιο D) με θερινά λάδια.
Η επέμβαση αυτή ελέγχει αποτελεσματικά και τα χειμερινά αυγά του κόκκινου τετράνυχου και τα αυγά αφίδων.
Εάν στην παραπάνω επέμβαση χρησιμοποιηθεί μισή δόση θερινού λαδιού και προστεθεί ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο επιτυγχάνεται ταυτόχρονη καταπολέμηση των προνυμφών ορισμένων λεπιδοπτέρων, όπως του Φυλλοδέτη (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Torticidae), της Ανάρσιας (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) και του Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Torticidae).
Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Fatty acid potassium salt (4), Paraffin oil (4), Pyriproxyfen (1) Sulfoxaflor (1) (Όχι στην άνθηση).
Το έντομο προσβάλλει και την ακτινιδιά. Συστήνονται εφαρμογές την περίοδο της βλάστησης με θερινά λάδια (Paraffin oil). Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή διότι το έντομο βρίσκεται σε προφυλαγμένες θέσεις.