Ευρεία σύσκεψη υπό τον ΥφΑΑΤ, Σίμο Κεδίκογλου με την Υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη για τον αλιευτικό τουρισμό.
Με αντικείμενο το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού αλλά και τον καλύτερο συντονισμό δράσεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και των τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου και την υφυπουργό Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, η γενική γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής κ. Χριστιάνα Καλογήρου, επιστημονικοί σύμβουλοι και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δυο υπουργείων.
Στη συνάντηση αναλύθηκαν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις για τη δημιουργία σύγχρονου πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου του αλιευτικού τουρισμού και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται από αυτόν, εξετάστηκε το υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο και συζητήθηκαν οι δυνατότητες βελτίωσής του με σκοπό την παροχή νέων και περισσότερων κινήτρων.
Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη προβολής και διαφήμισης του αλιευτικού τουρισμού τόσο εντός της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό με σκοπό να καταστεί η χώρα μας ένας εξαιρετικός προορισμός για εναλλακτικό τουρισμό. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο ΥφΑΑΤ η στρατηγική επικοινωνίας και προβολής του προγράμματος θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Εύβοια με στόχο «η καμπάνια να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για τον εθνικό σχεδιασμό». Πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί σύντομα σε Ημερίδα που διοργανώνεται στη Χαλκίδα.
«Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας εξαιτίας της καταστροφής από τις πυρκαγιές του προηγούμενου Αυγούστου, έχουν ανάγκη από ελπίδα», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου και συμπλήρωσε πως από το πρόγραμμα δεν είναι μόνο οι αλιείς που επωφελούνται αλλά και οι επαγγελματίες του τουριστικού και επιχειρηματικού κλάδου (ταξιδιωτικοί πράκτορες, επιχειρήσεις εστίασης κ.α.).
«Πρέπει να ενισχύσουμε αυτή τη δράση. Πρέπει να εξυπηρετήσουμε ένα διπλό στόχο. Από τη μια, πρέπει να προστατεύσουμε τα αλιευτικά αποθέματα και να δώσουμε μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος στους αλιείς αλλά και να αποκτήσει ο τουρισμός μας ένα επιπλέον εργαλείο γιατί η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός για αλιευτικό τουρισμό», σημείωσε ο ΥφΑΑΤ.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η κα. Ζαχαράκη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της εκστρατείας ενημέρωσης, στην εκ του σύνεγγυς προσέγγιση με τους επαγγελματίες αλιείς και στην κινητροδότηση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, που θα πρέπει να δοθεί από την πλευρά της πολιτείας στους ενδιαφερόμενους.
Κοινός τόπος των δύο υφυπουργών υπήρξε η βούληση για τη μεταξύ τους περαιτέρω συνεργασία με στόχο την αποτελεσματική προώθηση του αλιευτικού τουρισμού στην χώρα μας και στο εξωτερικό, με δράσεις που θα αποφέρουν θετικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα όπως είναι η τόνωση του επαγγέλματος του αλιέα και η ανάδειξη εναλλακτικών πηγών εισοδήματος.