Στις 17 Μαΐου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση «έγκρισης» για το «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόν ΠΓΕ με ένα τρίμηνο περιθώριο για υποβολή τυχόν ενστάσεων πριν την οριστική έγκριση.
Το ερευνητικό πρόγραμμα έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική Σχολή), αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και προσθέτει πως: «μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη θα προχωρήσει- σε συνεργασία με καταστήματα εστίασης- για την προβολή του παραδοσιακού προϊόντος μέσω της παραγωγής γεύσεων».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας που είχε αναληφθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, για να υπογραμμίσει ότι το κασκαβάλι είναι τοπικό προϊόν που παραγόταν στην περιοχή από νομάδες κτηνοτρόφους.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως το «κασκαβάλι» με την ένδειξη ΠΓΕ θα παράγεται σε όλη την Ήπειρο και στους γειτονικούς νομούς Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την Πίνδο.
Τέλος, ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που στήριξαν την προσπάθεια.
*φωτογραφία εξωφύλλου από αρχείο