• Ποιοί είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Επικοινωνία
36 °c
Ashburn
29 ° Σα
25 ° Κυ
Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΕΘΕΑΣ
Advertisement
  • Αρχική
  • ΕΘΕΑΣ
    • Προφίλ / Μήνυμα Προέδρου
    • Καταστατικό Ένωσης
    • Ιστορική Αναδρομή
    • Διοίκηση
    • Συνεταιρισμοί / Μέλη
  • Επικαιρότητα
    • All
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΕΥΡΩΠΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    AGREXA 2025

    Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της «AGREXA 2025»

    Massey Ferguson

    Η Massey Ferguson παρουσιάζει το MF 8S Xtra με αναβαθμίσεις σε άνεση και αποδοτικότητα

    Ακόμη πιο ακριβά τα μεροκάματα και τα ενοίκια αγροκτημάτων – μηχανημάτων

    Ακόμη πιο ακριβά τα μεροκάματα και τα ενοίκια αγροκτημάτων – μηχανημάτων

    Terra cert

    Η TERRA CERT A.E. συμμετέχει σε εμβληματικό ερευνητικό έργο για τη θερμική καταπόνηση των παραγωγικών ζώων

    Ένωση Αγρινίου

    Σταθερή άνοδος για την Ένωση Αγρινίου – Ομοφωνία στη Γενική Συνέλευση

    Εξαγωγές 2025

    Μείωση για εξαγωγές και για εισαγωγές

  • Γεωργία/Κτηνοτροφία
    • All
    • ΑΛΙΕΙΑ
    • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ
    • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
    • ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
    • ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
    • ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
    Νέοι Αγρότες

    Ξεκίνησε η αξιολόγηση για τους Νέους Αγρότες

    Horizon GEORGIA

    ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με ΕΘΕΑΣ συμμετέχουν στο ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο Horizon “GEORGIA”

    Γεωργοί

    Η κατάσταση των νέων στα αγροδιατροφικά συστήματα

    Πρόβατα

    Σύνθεση Νέας Ομάδας Ειδικών για την καταπολέμηση των ζωικών ασθενειών

    Κηπευτικά

    Οπωροκηπευτικά: Έως 12 Σεπτεμβρίου οι τροποποιήσεις για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα

    Οικολογικά Σχήματα

    Οικολογικά σχήματα: Νέες αλλαγές στις ασυμβατότητες

  • Πληρωμές
    • All
    • ΕΛΓΑ
    • ΟΠΕΚΑ/ΕΦΚΑ/ΟΓΑ
    • ΟΠΕΚΕΠΕ
    Κοινωνικός Τουρισμός

    Αγροτική Εστία 2025: Αναρτήθηκαν τα ονόματα των δικαιούχων

    Ευρώπη

    Συμφωνία με την Κομισιόν για την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ

    Φυσικές καταστροφές

    Μέτρο 23: Τι αλλάζει στον διοικητικό έλεγχο

    Κομφούζιο

    Εγκρίθηκαν 43 εκατ. ευρώ για Σπάνιες Φυλές και Κομφούζιο

    ΕΛΓΑ

    Τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ

    Ροδακινίες

    Κομφούζιο: Εγκύκλιος για τον διοικητικό έλεγχο στα παραστατικά πληρωμής

  • Περιβάλλον
    λιπάσματα

    Εξακολουθητική μείωση της χρήσης ορυκτών λιπασμάτων

    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Η προσφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 3,4% το 2024

    Εδαφική καινοτομία, για ένα μέλλον ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή

    Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    Christophe Hansen & Lidia Arthur Brito

    Η UNESCO υπέγραψε το Μανιφέστο της Αποστολής για το Έδαφος

    Ξηρασία καλλιέργειες

    Η ξηρασία απειλεί τα οικοσυστήματα και τη γεωργία

    Θερμοκήπια

    Μελέτη του ΙΟΒΕ για τη Θερμοκηπιακή Γεωργία

  • Διατροφή/Υγεία
    Διατροφή

    Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το δικαίωμα στην τροφή

    FAO

    Επισιτιστική Κρίση: Πρόληψη πριν κλιμακωθεί

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού

    Λαχανικά

    Έκθεση της EFSA για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

    Λαχανικά Φρούτα

    ΣΕΚΛΑ: Επιλέγοντας τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου

    επιτραπέζια ελιά

    Το διατροφικό προφίλ της επιτραπέζιας ελιάς

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΘΕΑΣ
    • Προφίλ / Μήνυμα Προέδρου
    • Καταστατικό Ένωσης
    • Ιστορική Αναδρομή
    • Διοίκηση
    • Συνεταιρισμοί / Μέλη
  • Επικαιρότητα
    • All
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΕΥΡΩΠΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    AGREXA 2025

    Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της «AGREXA 2025»

    Massey Ferguson

    Η Massey Ferguson παρουσιάζει το MF 8S Xtra με αναβαθμίσεις σε άνεση και αποδοτικότητα

    Ακόμη πιο ακριβά τα μεροκάματα και τα ενοίκια αγροκτημάτων – μηχανημάτων

    Ακόμη πιο ακριβά τα μεροκάματα και τα ενοίκια αγροκτημάτων – μηχανημάτων

    Terra cert

    Η TERRA CERT A.E. συμμετέχει σε εμβληματικό ερευνητικό έργο για τη θερμική καταπόνηση των παραγωγικών ζώων

    Ένωση Αγρινίου

    Σταθερή άνοδος για την Ένωση Αγρινίου – Ομοφωνία στη Γενική Συνέλευση

    Εξαγωγές 2025

    Μείωση για εξαγωγές και για εισαγωγές

  • Γεωργία/Κτηνοτροφία
    • All
    • ΑΛΙΕΙΑ
    • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ
    • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
    • ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
    • ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
    • ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
    Νέοι Αγρότες

    Ξεκίνησε η αξιολόγηση για τους Νέους Αγρότες

    Horizon GEORGIA

    ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με ΕΘΕΑΣ συμμετέχουν στο ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο Horizon “GEORGIA”

    Γεωργοί

    Η κατάσταση των νέων στα αγροδιατροφικά συστήματα

    Πρόβατα

    Σύνθεση Νέας Ομάδας Ειδικών για την καταπολέμηση των ζωικών ασθενειών

    Κηπευτικά

    Οπωροκηπευτικά: Έως 12 Σεπτεμβρίου οι τροποποιήσεις για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα

    Οικολογικά Σχήματα

    Οικολογικά σχήματα: Νέες αλλαγές στις ασυμβατότητες

  • Πληρωμές
    • All
    • ΕΛΓΑ
    • ΟΠΕΚΑ/ΕΦΚΑ/ΟΓΑ
    • ΟΠΕΚΕΠΕ
    Κοινωνικός Τουρισμός

    Αγροτική Εστία 2025: Αναρτήθηκαν τα ονόματα των δικαιούχων

    Ευρώπη

    Συμφωνία με την Κομισιόν για την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ

    Φυσικές καταστροφές

    Μέτρο 23: Τι αλλάζει στον διοικητικό έλεγχο

    Κομφούζιο

    Εγκρίθηκαν 43 εκατ. ευρώ για Σπάνιες Φυλές και Κομφούζιο

    ΕΛΓΑ

    Τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ

    Ροδακινίες

    Κομφούζιο: Εγκύκλιος για τον διοικητικό έλεγχο στα παραστατικά πληρωμής

  • Περιβάλλον
    λιπάσματα

    Εξακολουθητική μείωση της χρήσης ορυκτών λιπασμάτων

    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Η προσφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 3,4% το 2024

    Εδαφική καινοτομία, για ένα μέλλον ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή

    Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    Christophe Hansen & Lidia Arthur Brito

    Η UNESCO υπέγραψε το Μανιφέστο της Αποστολής για το Έδαφος

    Ξηρασία καλλιέργειες

    Η ξηρασία απειλεί τα οικοσυστήματα και τη γεωργία

    Θερμοκήπια

    Μελέτη του ΙΟΒΕ για τη Θερμοκηπιακή Γεωργία

  • Διατροφή/Υγεία
    Διατροφή

    Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το δικαίωμα στην τροφή

    FAO

    Επισιτιστική Κρίση: Πρόληψη πριν κλιμακωθεί

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού

    Λαχανικά

    Έκθεση της EFSA για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

    Λαχανικά Φρούτα

    ΣΕΚΛΑ: Επιλέγοντας τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου

    επιτραπέζια ελιά

    Το διατροφικό προφίλ της επιτραπέζιας ελιάς

No Result
View All Result
ΕΘΕΑΣ
No Result
View All Result
Home Διατροφή/Υγεία

Αρωματικές ύλες: Ποιες μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα

7 Απριλίου, 2023
in Διατροφή/Υγεία
Αρωματικές ύλες τροφίμων

Αρωματικές ύλες (flavourings) είναι οι ουσίες («φυσικές» και «τεχνητές»), οι οποίες δεν προορίζονται/αναμένονται να καταναλωθούν ως έχουν, αλλά προστίθενται στα τρόφιμα, ώστε στα τελικά παραγόμενα προϊόντα, να:

  • Προσδώσουν συγκεκριμένο άρωμα ή/και γεύση (τέτοια χρήση για παράδειγμα είναι η προσθήκη εκχυλισμάτων εσπεριδοειδών για την παραγωγή αρωματισμένων μη αλκοολούχων ποτών) ή
  • Μεταβάλουν/τροποποιήσουν το άρωμα ή/και τη γεύση, στην περίπτωση κατά την οποία η παραγωγική διαδικασία (όπως η θερμική επεξεργασία) έχει αλλοιώσει τα αυτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (τέτοια χρήση για παράδειγμα αφορά η προσθήκη αρώματος βανίλιας/εκχυλισμάτων φρούτων σε επιδορπίων γιαουρτιού).

Οι αρωματικές ύλες έχουν μακρά ιστορία ασφαλούς χρήσης στη βιομηχανία τροφίμων και χρησιμοποιούνται ως επί των πλείστων σε ζαχαρώδη, αναψυκτικά, δημητριακά, εκλεκτά αρτοσκευάσματα (όπως κέικ) και επιδόρπια γιαουρτιού για την απόδοση συγκεκριμένης γεύσης ή/και αρώματος. Συνήθως οι αρωματικές ύλες επιτυγχάνουν το τεχνολογικό τους αποτέλεσμα σε πολύ μικρές ποσότητες χρήσης, οπότε η έκθεση του καταναλωτή σε αυτές, μέσω της πρόσληψης τελικών προϊόντων, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση, οι αρωματικές ύλες δεν θα πρέπει, ιδίως, να χρησιμοποιούνται κατά τρόπο παραπλανητικό για τον καταναλωτή σχετικά με θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων τη φύση, τη φρεσκάδα, την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων συστατικών, το φυσικό χαρακτήρα ενός προϊόντος ή της διαδικασίας παραγωγής, ή τη διατροφική αξία του προϊόντος.

Ποιες χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα

Οι αρωματικές ύλες χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν ή να τροποποιήσουν την οσμή και/ή τη γεύση των τροφίμων προς όφελος του καταναλωτή. Για το σκοπό αυτό, η ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία (βλ. κάτωθι) προβλέπει ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται:

Α) Αρωματικές ύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν εντός και επί των τροφίμων,

Β) Συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες

Γ) Τρόφιμα που περιέχουν αρωματικές ύλες ή/και πρώτες ύλες για συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες

Δ) Πρώτες ύλες για αρωματικές ύλες ή/και πρώτες ύλες για συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αρωματικές ύλες, αυτές διακρίνονται σε στις ακόλουθες έξι κατηγορίες:

  • Αρωματικές ουσίες (flavouring substances). Αυτές αποτελούν χημικές ουσίες, καθορισμένης χημικής δομής, με αρωματικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα η κιτράλη, η οποία όταν προστίθεται σε τρόφιμα (κυρίως ποτά) δίνει τη χαρακτηριστική γεύση λεμονιού/κίτρου. Άλλες για παράδειγμα είναι η μενθόλη, η βανιλλίνη, κ.ά. Σε αυτές ανήκουν και οι «φυσικές» (natural) αρωματικές ουσίες. Οι φυσικές αρωματικές ουσίες είναι ουσίες που απαντώνται φυσικώς και έχουν εντοπιστεί στη φύση ενώ λαμβάνονται με κατάλληλες φυσικές, ενζυμικές ή μικροβιακές διεργασίες από ύλη φυτικής, ζωικής ή μικροβιακής προέλευσης, είτε σε πρωτογενή κατάσταση είτε μετά από επεξεργασία για ανθρώπινη κατανάλωση. Παράδειγμα φυσικής αρωματικής ύλης είναι η μενθόλη, η οποία λαμβάνεται με κλασματική απόσταξη από έλαιο μέντας και το λιμονένιο, το οποίο λαμβάνεται με απόσταξη με ατμό από πορτοκάλι.
  • Αρωματικά παρασκευάσματα (flavouring preparations). Αφορούν σε άλλα προϊόντα, πλην των αρωματικών ουσιών, τα οποία λαμβάνονται με κατάλληλες φυσικές, ενζυμικές ή μικροβιακές διεργασίες από τρόφιμο ή/και από ύλη φυτικής, ζωικής ή μικροβιακής προέλευσης, πλην των τροφίμων. Παραδείγματα αρωματικών παρασκευασμάτων αποτελούν το εκχύλισμα μέντας, το εκχύλισμα βανίλιας, το έλαιο πορτοκαλιού, κ.ά..
  • Αρωματικές ύλες θερμικής επεξεργασίας (thermal process flavourings). Τα προϊόντα αυτά λαμβάνονται ύστερα από θερμική επεξεργασία μείγματος συστατικών που δεν έχουν αναγκαστικά αρωματικές ιδιότητες και από τα οποία ένα τουλάχιστον περιέχει άζωτο (αμινική ομάδα) και ένα άλλο είναι ανάγον σάκχαρο, οπότε και κατά την παραγωγική διαδικασία αναπτύσσεται η σχετική αρωματική ύλη. Ως τέτοιο παράδειγμα παρατηρείται η ανάδειξη αρώματος στα τρόφιμα κατά το ψήσιμο π.χ. του κρέατος ή του ψωμιού. Ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό διαφόρων προϊόντων σάλτσας, σως και σούπας.
  • Αρτύματα καπνιστών τροφίμων (smoke flavourings). Ως τέτοια θεωρούνται τα προϊόντα που λαμβάνονται με κλασματοποίηση και απομόνωση καθαρού συμπυκνωμένου καπνού, τα οποία προστίθενται στα τρόφιμα κυρίως για να αποδόσουν/προσδώσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που επιτυγχάνονται με την παραδοσιακή μέθοδο της κάπνισης.
  • Πρόδρομες αρωματικές ύλες (flavour precursors). Αφορούν προϊόντα, τα οποία αυτά καθ’ αυτά δεν διαθέτουν αναγκαστικά αρωματικές ιδιότητες, αλλά η αρωματική τους ιδιότητα προκύπτει κατά την επεξεργασία τροφίμου με διάσπαση ή αντίδραση με άλλα συστατικά. Παραδείγματα αναφέρονται οι υδατάνθρακες, ολιγοπεπτίδια, αμινοξέα.
  • Άλλες αρωματικές ύλες ή μείγματα αυτών (other flavourings). Είναι ουσίες, οι οποίες δεν κατατάσσονται στις ανωτέρω κατηγορίες, αλλά όταν προστεθούν στα τρόφιμα προσδίδουν άρωμα ή/και γεύση. Ως τέτοιο παράδειγμα είναι ο αιθέρας ρούμι, που αποτελεί μίγμα διαφορετικών αρωματικών συστατικών.
Tags: Αρωματικές ΎλεςΤρόφιμα
Share
Previous Post

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συμπληρωματική πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος

Next Post

ΟΠΕΚΕΠΕ: Βασική προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πληρωμών του 2022 και να ανοίξει σύντομα το ΟΣΔΕ 2023

Related Posts

Διατροφή
Διατροφή/Υγεία

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το δικαίωμα στην τροφή

10 Ιουλίου, 2025
FAO
Διατροφή/Υγεία

Επισιτιστική Κρίση: Πρόληψη πριν κλιμακωθεί

4 Ιουλίου, 2025
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού
Διατροφή/Υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού

2 Ιουνίου, 2025
Next Post
ΟΠΕΚΕΠΕ: Βασική προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πληρωμών του 2022 και να ανοίξει σύντομα το ΟΣΔΕ 2023

ΟΠΕΚΕΠΕ: Βασική προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πληρωμών του 2022 και να ανοίξει σύντομα το ΟΣΔΕ 2023

Πρόσφατα άρθρα

  • Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της «AGREXA 2025»
  • Η Massey Ferguson παρουσιάζει το MF 8S Xtra με αναβαθμίσεις σε άνεση και αποδοτικότητα
  • Ακόμη πιο ακριβά τα μεροκάματα και τα ενοίκια αγροκτημάτων – μηχανημάτων
  • Ξεκίνησε η αξιολόγηση για τους Νέους Αγρότες
  • Η TERRA CERT A.E. συμμετέχει σε εμβληματικό ερευνητικό έργο για τη θερμική καταπόνηση των παραγωγικών ζώων
ΕΘΕΑΣ

Η έδρα της ΕΘΕΑΣ βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Αρκαδίας 26, στους Αμπελόκηπους. Οι υπηρεσίες που παρέχει στηρίζονται στη συγκροτημένη Υπηρεσιακή της δομή, που αποτελείται από έμπειρα και ειδικευμένα στελέχη.

Τελευταία άρθρα

AGREXA 2025

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της «AGREXA 2025»

11 Ιουλίου, 2025
Massey Ferguson

Η Massey Ferguson παρουσιάζει το MF 8S Xtra με αναβαθμίσεις σε άνεση και αποδοτικότητα

11 Ιουλίου, 2025

ΕΘΕΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Διεύθυνση: Αρκαδίας 26 – Αμπελόκηποι
TK 11526 Αθήνα

Τηλέφωνο: 2107712469

E-mail: etheas.greece@gmail.com

  • Ποιοί είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Επικοινωνία

© 2023 ETHEAS.GR - Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΘΕΑΣ
    • Προφίλ / Μήνυμα Προέδρου
    • Καταστατικό Ένωσης
    • Ιστορική Αναδρομή
    • Διοίκηση
    • Συνεταιρισμοί / Μέλη
  • Επικαιρότητα
  • Γεωργία/Κτηνοτροφία
  • Πληρωμές
  • Περιβάλλον
  • Διατροφή/Υγεία

© 2023 ETHEAS.GR - Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των απαραίτητων cookies για την λειτουργία της. Επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης.