Τεχνικό δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.
Η Καρόκαψα είναι ο σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός της καρυδιάς και συναντάται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στις ζεστές πεδινές περιοχές.
Έχει 2-3 γενεές το χρόνο. Τα ακμαία (εικόνα 1) της πρώτης γενεάς εμφανίζονται κλιμακωτά από τα μέσα Απριλίου στις πιο θερμές περιοχές και από τις αρχές Ιουνίου στις ορεινές. Η δεύτερη μαζική έξοδος εκδηλώνεται από τα μέσα Ιουλίου και η τρίτη (όπου υπάρχει) από τα μέσα Αυγούστου.
Οι προνύμφες (εικόνα 2) της πρώτης γενεάς είναι οι πιο καταστρεπτικές, γιατί μπαίνουν εύκολα στα νεαρά καρύδια, από το στάδιο που αυτά έχουν διάμετρο μόλις 1 εκατοστό.
Προσβάλλουν περισσότερα του ενός για να μπορέσουν να τραφούν και οι προσβεβλημένοι καρποί πέφτουν.
Αντιμετώπιση
Μπορεί τα ακμαία της πρώτης γενεάς να κάνουν την εμφάνισή τους από τα μέσα Απριλίου στις νοτιότερες περιοχές, ωστόσο οι ζημιές στους καρυδεώνες ξεκινούν όταν οι καρποί αποκτήσουν διάμετρο 1 εκατοστού.
Γι? αυτό μετά την καρπόδεση και πριν οι καρποί αποκτήσουν το σύνηθες μέγεθος έναρξης προσβολής (διάμετρος 1 εκατοστού), καλό είναι οι παραγωγοί να τοποθετήσουν στα κτήματά τους φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι άκαιροι και άσκοποι ψεκασμοί, καθώς η καταπολέμηση αποβλέπει στη θανάτωση των εντόμων, πριν οι νεαρές προνύμφες εισχωρήσουν στους νεαρούς καρπούς.
Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: abamectin, aluminium silicate (kaolin) Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), chlorantraniliprole, Cydia pomonella granulosis virus, deltamethrin, dodecanol-1-ol, (E,E)-8,10-dodecadien-1-ol, emamectin, fenoxycarb, phosmet, spinetoram, tetradecanol-1-ol