Νέα ΚΑΠ 2023-2027: Τα στοιχεία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας
Ενημερωτική εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027.
Συγκεκριμένα η ΕΘΕΑΣ και η Ένωση Ηρακλείου πραγματοποιήσαν ενημερωτική εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης επί της Λ. 62 Μαρτύρων 146, όπου παρευρέθηκε σημαντικός αριθμός γεωργών και κτηνοτρόφων. Επιπλέον το παρών έδωσαν ο επικεφαλής συνεταιρισμών, η Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ειρήνη Χουδετσανάκη ο Πρόεδρος του τοπικού παρατήματος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:
- Ο πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. Μικρών Συνεταιρισμών της Ε.Θ.Ε.Α.Σ. κ. Βλάσσης Τσιόγκας με θέμα: «Τα προνόμια των Μικρών Συνεταιρισμών στο μητρώο της Ε.Θ.ΕΑ.Σ.» και
- Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Μόσχος Κορασίδης, με θέμα: «Στοιχεία από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο – ΝΕΑ ΚΑΠ 2023-2027».
Η Νέα ΚΑΠ 2023-2027 έχει μια μεγάλη αλλαγή για τους αγρότες και τα Κράτη Μέλη από την συμμόρφωση στο κοινοτικό δίκαιο για τη λήψη ενισχύσεων μετακινούμαστε στο επίτευξη απόδοσης βάση των στόχων που τεθεί με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.
Αυτή αλλαγή απαιτεί προσεκτικές κινήσεις για να μην πληγούν οι παράγωγοί αλλά και η χώρα να μην χάσει πόρους από την μη επίτευξη απόδοσης. Σε αυτή την προσπάθεια η ΕΘΕΑΣ πιστεύει ότι οι συνεταιρισμοί καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Τομεακά προγράμματα, οικολογικά σχήματα, κατάρτιση κλπ δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αποτελεσματικά χωρίς την συνδρομή και εμπλοκή των συνεταιρισμών. Η ΕΘΕΑΣ ξεκίνησε αυτές τις ενημερώσεις για να βοηθήσει τα μέλη της και τους αγρότες να έχουν καλύτερη ενημέρωση αλλά και να δει από κοντά όλα τα προβλήματα εφαρμογής και να τεκμηριώσει και προτείνει διορθωτικές κινήσεις.
Η πανδημία έδειξε ότι κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος φέροντας μαζί με την ενεργειακή κρίση τον πρωτογενή τομέα στο προσκήνιο
Τα θέματα που αναλύθηκαν:
Τι είναι η νέα στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και πώς αυτή συνδέεται αυτή την στιγμή με τα θέματα επάρκειας τροφίμων.
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας εγκρίθηκε και τυπικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια μιας μακράς και εντατικής περιόδου διαπραγμάτευσης. Αρχικά στην παρουσίασή του, ο κ. Κορασίδης αναφέρθηκε στην στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Συμβάλλοντας στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, η στρατηγική έχει ως σκοπό να στρέψει το σημερινό σύστημα τροφίμων της Ε.Ε. προς ένα βιώσιμο πρότυπο.
Η παραγωγή τροφίμων δεν αποτελεί μόνο υπηρεσία ζωτικής σημασίας αλλά και πηγή εισοδήματος. Η αγροδιατροφική αλυσίδα της Ε.Ε. διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων πολιτών και αποτελεί σημαντικό οικονομικό τομέα της ΕΕ.
Ωστόσο, ο αγροδιατροφικός τομέας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τα συστήματα τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή (IPCC). Η ΕΕ επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα στην Ευρώπη ώστε:
– να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συστημάτων τροφίμων
– να ενισχύσει την ανθεκτικότητα απέναντι σε κρίσεις
– να συνεχίσει να εξασφαλίζει υγιεινά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα και για τις μελλοντικές γενιές
Τι θα ισχύει για τη Νέα ΚΑΠ
Επιπλέον, όπως παρουσιάστηκε εκτενώς στη χθεσινή παρουσίαση η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου για τη ΝΕΑ ΚΑΠ προβλέπει:
1. Ορισμός του «ενεργού γεωργού»
2. Εφαρμογή capping δηλαδή ανώτατου ποσού ενισχύσεων
3. Εσωτερική σύγκλιση δικαιωμάτων με στόχο το 85% αλλά και με «κόφτη» ασφαλείας το 30%
4. Συνδεδεμένες ενισχύσεις για κλάδους παραγωγής
5. Ειδική ενίσχυση για τους νέους (2-3%)
6. Ενισχύσεις στα eco-schemes (οικολογικά σχήματα)έως 30%
7. Αναδιανεμητική ενίσχυση στους κατά κύριο επάγγελμα
8. Αποφυγή κυνηγών επιδοτήσεων
9. Στήριξη εισοδημάτων και εξαγωγών
10. Στήριξη εισοδημάτων και με περιβαλλοντικά αγαθά
11. Μετρήσεις απόδοσης σε ατομικό και εθνικό επίπεδο
Ωστόσο όπως επεσήμανε στη συνέχεια, ο κ. Κορασίδης η στρατηγική για την αειφορική παραγωγική γεωργία πρέπει να έχει ως πρώτες προτεραιότητες τις εξής παρεμβάσεις:
α) Το νερό και τη διαχείρισή του,
«Η κατανάλωση αρδευτικού νερού που αποτελεί το 85% της συνολικής κατανάλωσής του στην Ελλάδα, καθιστά υποχρεωτικό να κινήσουμε από τη γεωργία τις αλλαγές για την προστασία του πολύτιμου αυτού αγαθού, όχι μόνο για τους αγρότες αλλά για ολόκληρο τον πληθυσμό». Τα αρδευτικά φράγματα μικρά και μεγάλα πρέπει να σχετίζονται και με την αντιπλημμυρική προστασία ακλπ
β) Η ενέργεια σε συνδυασμό με τη χρήση ΑΠΕ
Η ενέργεια επιδρά στο κόστος παραγωγής και η χρήση ΑΠΕ βοηθάει στη μείωσή του ενώ δίνει περιβαλλοντικό πρόσημο στην παραγωγική γεωργία, καθώς και εναλλακτικό εισόδημα στους αγρότες ειδικά σε μειονεκτικές περιοχές.
γ) Η κάλυψη του τεχνολογικού και ψηφιακού χάσματος με την εισαγωγή αυτοματισμών και της σύγχρονης τεχνολογίας ακριβείας
Η γεωργία χρειάζεται μια σημαντική ώθηση στην χρήση ευφυούς τεχνολογίας (ΑΙ) για αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων, την στιγμή που η πλειοψηφία των καινοτομιών αφορά έξυπνες λύσεις που βασίζονται στη φύση, τη γενετική βελτίωση, την κάθετη καλλιέργεια φυτών, τη ζωοτεχνία, τη γεωργία, τη βιολογία, τους αυτοματισμούς, τη διασύνδεση ψηφιακών συστημάτων, οι οποίες γίνονται εφικτές και αποδοτικές χάρη στην ακρίβεια της τεχνολογία.
δ) Ανθρώπινο δυναμικό
Τέλος, το διαρθρωτικό πρόβλημα του γερασμένου πληθυσμού, του μικρού κλήρου της χαμηλής παραγωγικότητας, της μικρής προστιθέμενης αξίας και της ασφάλισης των ζημιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να αντιμετωπισθούν με γενναία στήριξη για την εξασφάλιση προοπτικής και συνοχής στην ύπαιθρο.
Τέλος, στην ενημέρωση έγινε εκτενής αναφορά στον ρόλο των συνεταιρισμών και στην βαρύνουσα σημασία της ύπαρξης τους ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά τις επιπτώσεις που επήλθαν όχι μόνο στη χώρα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, όπου και όλοι μας αντιληφθήκαμε πως η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Τα μέτρα και τα ποσά για την προστασία για από την κλιματική δεν επαρκούν και πρέπει να δοθεί προτεραιότητά σε αυτή την δράση μια και πλήττει όλο και πιο συχνά τους αγρότες.
Στην συνέχεια ο κ. Βλάσσης Τσιόγκας ανέλυσε την δραστηριοποίηση της ΕΘΕΑΣ τόσο για την οργάνωση των συνεταιρισμών κάτω από το νέο όργανο όσο και για τις παρεμβάσεις της στο θέμα του ταμείου ανάκαμψης και το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιέργειών ενώ στην παρέμβασή τους ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Σ. Γαβαλάς και Μ. Χιλετζάκης με παρεμβάσεις τους ανάλυσαν για την δράση ενημέρωσης της Ένωσης όσον αφορά την νέα ΚΑΠ και την εφαρμογή της.