Όσα δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης για τη σημασία της πρόληψης.
Στο κτίριο Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων το απόγευμα της Τρίτης παρουσιάστηκε η εφαρμογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προειδοποιεί για τον παγετό.
Η εν λόγω εφαρμογή πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα παρέχει στους αγρότες την πληροφόρηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού. Βασικός στόχος της εφαρμογής θα είναι να προληφθούν οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο “cloud” του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.
Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην εκδήλωση για την παρουσίαση της «Εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού» δήλωσε: «Το ΥΠΑΑΤ, αναγνωρίζοντας τόσο τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην παραγωγή, κατάφερε την τριετία 2020-2022, με συστηματική προσπάθεια και μεθοδικότητα, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ίδιου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους. Η αποζημίωση όμως αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό, και όχι προληπτικό και για το λόγο αυτό, το υπουργείο σε άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού».
«Οι ζημιές αυτές είναι επιζήμιες τόσο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το κόστος της αποζημίωσης, όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι χάνουν μέρος της παραγωγής τους», πρόσθεσε ο υπουργός. «Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και δίνουμε λύσεις. Θα αγκαλιάσουν αυτή την πληροφόρηση, αυτή την δωρεάν εφαρμογή οι αγρότες μας» κατέληξε.
Με τη σειρά του στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε: «Η αποτελεσματικότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό και αυτού του εργαλείου. Πρόκειται για μεγάλη προσφορά του ΥΠΑΑΤ στους αγρότες. Μακάρι να είχαμε χίλια τέτοια έργα γιατί η Ελλάδα θα ήταν διαφορετικός τρόπος να ζεις». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Γιώργος Φερετζάνης σημείωσε: «Θεωρώ ότι το υπουργείο αξιοποιεί στο έπακρο τους συνεργάτες του. Οι συνέργειες μεταξύ του υπουργείου της ΕΜΥ και του ΕΛΓΑ είναι απαραίτητες. Ο ΕΛΓΑ είναι συνυφασμένος με την καταβολή αποζημιώσεων αλλά έχει και μια άλλη αρμοδιότητα. Την προώθηση της ενεργητικής προστασίας για να προληφθεί η ζημιά και να μην καταλήξουμε στην αποζημίωση. Συγχαίρουμε το υπουργείο και τον κ. Ανανδρανιστάκη γι’ αυτή την πρωτοβουλία».
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του Διοικητή της ΕΜΥ Υποπτέραρχου (Ι), κ. Δημήτρη Σιδερίδη, του καθηγητή στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αθανάσιου Αργυρίου με θέμα «Ο παγετός και οι συνέπειές του στην Εθνική Οικονομία» και της κ. Φλώρας Γκόφα, Μετεωρολόγου ΕΜΥ με θέμα: «Συμβολή των μετεωρολογικών προγνώσεων- προειδοποιήσεων στη γεωργία».
Την παρουσίαση της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού έκανε ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Δρ. Μανώλης Ανανδρανιστάκης. Για την «Πρόγνωση παγετού- μέτρα προστασίας πριν και μετά» συζήτησαν ο κ. Απόστολος Πολύμερος, Γενικός Διευθυντής ΥΠΑΑΤ, οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ, κ.κ Αννα Μαμάρα και Ελένη Χατζή και ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης.
«Για πρώτη φορά αναδεικνύεται το ζήτημα της πρόληψης, γιατί μέχρι τώρα αυτό που ενδιέφερε όλους είναι οι αποζημιώσεις. Άρα, λοιπόν, η πρόληψη για μένα είναι το κυρίαρχο. Η σημαντική πρωτοβουλία που πάρθηκε από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, τον κ. Ανανδρανιστάκη, συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης, προκειμένου να παρθούν τα μέτρα για την πρόληψη. Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο με τη βοήθεια των συνεταιριστικών οργανώσεων, μπορούμε να περάσουμε την πληροφορία στα μέλη μας μέσα από τα κινητά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννακάκης. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας έχει πραγματοποιήσει έρευνα και κατέληξε σε συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να φανούν χρήσιμα για την αντιπαγετική προστασία με τη χρήση σχετικών αντιπαγετικών σκευασμάτων». Επίσης συμπλήρωσε ότι «ο ΕΛΓΑ θα χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για να διεξάγει έρευνα αντιμετώπισης των ζημιών στα ροδάκινα από τις βροχοπτώσεις».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι ΥφΑΑΤ, Σίμος Κεδίκογλου και Γιώργος Στύλιος οι Γ.Γ του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας, οι βουλευτές: Φθιώτιδας, Ε. Μακρή, Πέλλης Δ. Σταμενίτης, Θεσπρωτίας Γ. Γιόγιακας, Μαγνησίας Α. Λιούπης, Σερρών Α. Χατζηβασιλείου, Καστοριάς Ζ. Τζιγκαλάγιας. Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ε. Σημανδράκος, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ. Δ. Κυριακόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Π. Χατζηνικολάου και η αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Σταυρούλα Πετρή, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σ. Κίντζιος και ο αντιπρύτανης, κ. Ε. Φλεμετάκης.
Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η Δημοσιογράφος, Γωγώ Κατσέλη.