Παρουσίαση προγραμμάτων και μελετών για την αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
Το πρωί της Πέμπτης (09/02) η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος πραγματοποίησε ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Ταυτότητα ελληνικού βαμβακιού: Παρόν και Μέλλον», όπου παρουσιάστηκαν προγράμματα και μελέτες για την αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
«Το βαμβάκι είναι ίσως το πολυτιμότερο αγροτικό προϊόν, όσον αφορά τη φυτική παραγωγή της χώρας» δήλωσε στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της ημερίδας ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδων Κίντζιος και πρόσθεσε πως «είμαστε οι μόνοι που παράγουμε βαμβάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το κόστος θα πρέπει να μειωθεί, πάντα σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος».
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, κ. Ευθύμιος Φωτεινός στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στο φονικό σεισμό της Τουρκιάς και στις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο γειτονικός λαός, αναφέροντας παράλληλα πως η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές του ελληνικού βάμβακος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους συνεχείς αγώνες που γίνονται, δηλώνοντας πως «είναι ενθαρρυντικό πως δύο διεθνούς φήμης brands, Gucci και Lacoste, έχουν ήδη δηλώσει έντονα το ενδιαφέρον τους για το ευρωπαϊκό βαμβάκι». «Φυσικά δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε την αμέριστη βοήθεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος, της Ένωσης Ελλήνων Σποροπαραγωγών, όπου μέσα από την αγαστή συνεργασία, που έχουμε, θα ασκήσουμε μία βιώσιμη καλλιέργεια, όπου θα συμβάλλει και στο ΑΕΠ της χώρας μας». «Στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος πιστεύουμε ακράδαντα πως όταν εργαζόμαστε ως μία ομάδα, αποδίδουμε καλύτερα» πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Φωτεινός δήλωσε πως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος από το 2016 έχει αναθέσει στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τρία ερευνητικά προγράμματα για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται κάθε χρόνο σε συνέδρια και εσπερίδες ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, το 2021 ανέθεσε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη γεωργία ακριβείας. Επίσης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκπονήσει τρεις μελέτες για λογαριασμό της Διεπαγγελματικής που αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις συγκριτικές υδατικές καταναλώσεις εαρινών καλλιεργειών και την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου (CO2eq) στην καλλιέργεια βάμβακος.
Το παρών στην ημερίδα μεταξύ άλλων έδωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο οποίος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Χαίρομαι πολύ που η Διεπαγγελματική έχει αναπτύξει μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Πανεπιστήμιο, μπορούμε να πορευόμαστε σε ένα δρόμο, καθαρό και τεκμηριωμένο». «Εμείς ως υπουργείο, προσπαθούμε να στηρίξουμε τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, προσπαθούμε να δώσουμε χώρο στην επιστημονική κοινότητα για να μπορέσει να συμβάλλει στην επόμενη μέρα τους πρωτογενούς τομέα στη χώρα» ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς και τόνισε πως δύο είναι οι στόχοι της επόμενης κυβερνητικής θητείας, «ο πρώτος αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών και ο δεύτερος αφορά την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων».
Επιπλέον των παραπάνω ομιλητών, χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ , κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέας Καρασαρίνης, Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κ. Βασίλειος Κόκκαλης και Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος. Στην ημερίδα παρευρέθηκε και ο τέως Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και νέος σύμβουλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, κ. Δημήτριος Μελάς.
Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, παρουσίασε τη «Στρατηγική συνεργασία ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΔΟΒ στην αλυσίδα αξίας του βάμβακος στηριγμένη στην ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα / ταυτότητα / πιστοποίηση, την περιβαλλοντική προστασία με βασική στόχευση την εκπαίδευση των παραγωγών στις σύγχρονες προκλήσεις». Ο κ. Χατζηνικολάου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και σε συνεργασία με τη ΔΟΒ ορίσαμε και δημιουργήσαμε νέα εθνικά σήματα, ένα από αυτά είναι το AGRO-2 που αναφέρεται στο βαμβάκι. Μέσα από αυτό το σύστημα ορίσαμε τις προδιαγραφές ολοκληρωμένης διαχείρισης για την καλλιέργεια του βάμβακος και έτσι, δημιουργήσαμε το Πληροφοριακό Σύστημα Καταγραφής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης i-AGRO, στο οποίο θα υπεισέρχονται όλοι οι πιστοποιούμενοι και θα καταγράφονται». Επιπλέον, παρουσίασε τα στοιχεία των τριών χρόνων λειτουργίας του προγράμματος κατά τα οποία «Πάνω από το 40% της καλλιέργειας βάμβακος πιστοποιείται, περισσότερο από το 30% του παραγόμενου προϊόντος βάμβακος πιστοποιείται και πάνω από το 50% των εκκοκκιστηρίων εντάχθηκαν σε αυτό».
Επιπρόσθετα, ανέφερε «Σε συνεργασία με τη ΔΟΒ προέβησαν στο να διεθνοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα το σήμα αυτό, για να είναι ισότιμο με ένα διεθνές σήμα, έτσι ώστε όταν έχει την πιστοποίηση του AGRO να παίρνει ταυτοχρόνως και την ετικέτα του BCI», πράγμα που επετεύχθη. Κλείνοντας, τόνισε ότι «Η έρευνα, η εκπαίδευση και η καινοτομία θα είναι τα μεγάλα οχήματα και θα πρέπει να είναι στη διάθεση όλων».
Έπειτα, ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Εργαστήριο Γεωργίας και συντονιστής της ημερίδας, κ. Δημήτριος Μπιλάλης, μίλησε για «Βαμβάκι και Περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει, ειδικά μετά το 2030 να δίνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του προϊόντος μας, καθώς και στο εργαλείο που χρησιμοποίησαν στην έρευνά τους για την εκτίμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Με τη βοήθεια μελών της ΔΟΒ μαζέψαμε ερωτηματολόγια από τις περισσότερες περιοχές που καλλιεργείται το βαμβάκι στην Ελλάδα και χρησιμοποιήσαμε ένα software το ”Cool Farm Tool” για τη μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου». Κλείνοντας, τόνισε «Για εμένα, την επόμενη πενταετία θα πρέπει να μάθουμε στους αγρότες να μετράνε και να μειώνουν τόσο το ανθρακικό τους αποτύπωμα, όσο και το υδατικό, και να μετράνε τη βιοποικιλότητα του αγροκτήματός τους».
Ύστερα, ακολούθησε παρουσίαση από τον Προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Προϊστάμενο των Εργαστηρίων Βάμβακος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ, με τίτλο «Ποιότητα Ελληνικού Βαμβακιού – αποτελέσματα ταξινόμησης ελληνικού βαμβακιού 2016-2022». «Το ελληνικό βαμβάκι θεωρείται ότι έχει καλή ποιότητα, έχει όμως αδυναμίες που χρειάζονται βελτιώσεις» σημειώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων από τα δύο έργα που διεξήχθησαν για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού για την περίοδο 2016-2022.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε:
- Μήκος και Αντοχή: Πολύ καλά.
- Micronaire: Μέτριο προς καλό, χρειάζεται προσοχή για να μην ξεπεράσει το 4,7.
- Ομοιομορφία μήκους: Μέτρια, χρειάζεται βελτίωση με καλύτερη οργάνωση.
- Κυτίο Χρώματος: Προβληματικό, χρειάζεται βελτίωση με εφαρμογή κατάλληλων μέτρων.
- Δείκτης ξένων υλών: Ίσως προβληματικό, χρειάζεται βελτίωση με εφαρμογή κατάλληλων μέτρων.
Ακολούθως η Υποψήφια Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Στέλλα Καρυδόγιαννη, μίλησε για «Κλιματική Αλλαγή και Ελληνικό Βαμβάκι». Χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η κα. Καρυδογιάννη ανέφερε πως η αύξηση των θερμοκρασιών και αντιστοίχως και των ημερόβαθμων έχει επίδραση στο χρόνο σποράς και στο εύρος της καλλιεργητικής περιόδου του βαμβακιού, ως εκ τούτου:
– Θα σπέρνεται νωρίτερα, αφού προβλέπεται ότι η καλλιέργεια θα έχει συντομότερο βιολογικό κύκλο, ώστε να μην επηρεάζεται από τις βροχές του φθινοπώρου.
– Θα βελτιωθεί η απόδοση και η ποιότητα του παραγόμενου βαμβακιού, επειδή η καλλιέργεια δεν θα υφίσταται τις δυσμενείς επιδράσεις των χαμηλών θερμοκρασιών στην εποχή της σποράς του φυτρώματος.
Η θερμοκρασία, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για το βαμβάκι, ως θερμόφιλο φυτό, που καθαρίζει τον τόπο και το χρόνο καλλιέργειας. Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι οι παρατηρούμενες αλλαγές στο κλίμα είναι επωφελείς για τις αποδόσεις και την ποιότητα του βαμβακιού στην Ελλάδα.
Τον κύκλο των παρουσιάσεων έκλεισε ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων – ΕΛΓΟ – Ερευνητική Μονάδα Σίνδου με την «Παρουσίαση προκαταρτικού και νέου προγράμματος Γεωργίας Ακριβείας και εκπαίδευσης βαμβακοπαραγωγών». Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν εκτενώς οι προκαταρκτικές δράσεις στους πιλοτικούς αγρούς (Κιλελέρ, Καρδίτσα, Τρίκαλα Ημαθίας, Φανάρι Κομοτηνής), οι οποίοι πληρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση δράσεων γεωργίας ακριβείας, με σκοπό τη δημιουργία αρχείου του κάθε πιλοτικού αγρού για την καταγραφή των πρακτικών καλλιέργειας. Με την εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού κατέστη δυνατή η ψηφιοποίηση των πιλοτικών αγροτεμαχίων και η δημιουργία γεωβάσης καλλιεργητικών δεδομένων, ενώ στη συνέχεια έγινε αναφορά στα αποτελέσματα από την ανάλυση εδαφών, από τη λίπανση του βαμβακιού, αλλά και τη μέτρηση υγρασίας.
Κλείνοντας, πραγματοποιήθηκε Στρογγυλή Τράπεζα με τους ομιλητές, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους, καθώς και να δοθούν απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα. Στην ημερίδα παρευρέθηκε και η γεωπόνος της ΕΘΕΑΣ κα. Μαριάννα Λιάρου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι την επόμενη Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι, όπου την ΕΘΕΑΣ θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Γιαννακάκης.