Στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές καταγράφηκε από τις χώρες που το αποτελούν ότι το 50,52% των φορτίων που απορρίφθηκε αντιστοιχεί σε ακατάλληλα για κατανάλωση εισαγόμενα προϊόντα από την Τουρκία.
Σε 578 ανήλθαν οι περιπτώσεις φρούτων και λαχανικών, που εισήχθησαν συνολικά για το 2022 στην Ε.Ε. με υπερβολική παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) καταγράφηκε από τις χώρες που το αποτελούν ότι το 50,52% (292 ειδοποιήσεις) των φορτίων που απορρίφθηκε αντιστοιχεί σε ακατάλληλα για κατανάλωση εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία.
Συγκεκριμένα πρώτες στη λίστα των ακατάλληλων προϊόντων αναδείχθηκαν:
- οι τουρκικές πιπεριές με 78 φορτία
- τα λεμόνια με 72 ειδοποιήσεις,
- τα σταφύλια με 48,
- τα μανταρίνια με 23,
- τα ρόδια με 13,
- τα πορτοκάλια με 12
Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους, λόγω των αυξημένων ανιχνεύσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αύξηση των ελέγχων στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. τουρκικά λεμόνια και γκρέιπφρουτ, όπου ελήφθη ομόφωνα η απόφαση από τη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών στις 30 Νοεμβρίου 2022.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793, αυξάνοντας το ποσοστό ελέγχου από 10% σε 30% στην περίπτωση των γκρέιπφρουτ και από 20% σε 30% για τα λεμόνια. Το μέτρο αυτό επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιανουαρίου 2023 και για περίοδο έξι (6) μηνών.
Εκτός από την Τουρκία, ακατάλληλα για κατανάλωση φορτία εντοπίστηκαν από την Αίγυπτο (40 φορτία), την Ινδία και την Ουγκάντα (με 21 φορτία η κάθε μία), την Κένυα (18 φορτία), την Κίνα (με 16 φορτία) και 13 κρούσματα έχουν βρεθεί σε φρούτα και λαχανικά από την Ταϊλάνδη, 10 από την Μαδαγασκάρη. Την λίστα των 10 χωρών συμπληρώνουν Ισημερινός και Ιράν με 9 ακατάλληλα φορτία προϊόντων.
Παύλος Σατολιάς: «Να στηρίξουμε τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα»
Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Παύλος Σατολιάς στον ραδιοφωνικό σταθμό του Realfm. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ δήλωσε πως από παλαιότερα «υπήρχε μια διάχυτη αίσθηση, πως τα τρόφιμα που εισάγονται από τρίτες χώρες ήταν αμφιβόλου ποιότητας λόγω των καλλιεργητικών πρακτικών τους, αλλά και της χρήσης μη εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση φυτοφαρμάκων» με τον ίδιο να τονίζει πως θα «πρέπει να στραφούμε κυρίως στην εγχώρια αγορά, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι τόσο για την ποιότητα όσο και για την ποσότητα των τροφίμων».
«Στρεφόμενοι στα δικά μας προϊόντα τα οποία υπόκεινται σε περισσότερους ελέγχους από τις υπηρεσίες μας, στηρίζουμε την ελληνική οικονομία» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ δηλώνοντας πως «εισάγοντας φθηνότερα προϊόντα από τρίτες χώρες, ο δικός μάς χώρος φθίνει».
Στη συνέχεια ερωτηθείς για το αν η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών δήλωσε πως: «στα περισσότερα προϊόντα η χώρα μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό μας, σίγουρα υστερούμε σε ορισμένα προϊόντα, τα οποία δεν ευδοκιμούν». «Σαφώς δεν είμαστε μια ”κλειστή” αγορά» δήλωσε, τονίζοντας τη σημασία εισαγωγής προϊόντων από χώρες της Ευρώπης τα οποία περνούν από διάφορα στάδια ελέγχου.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ τόνισε πως «χρειαζόμαστε έναν ισχυρό κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να αποτρέπεται η εισαγωγή ακατάλληλων προϊόντων», ενώ κλείνοντας για το ζήτημα της ακρίβειας των εγχώριων προϊόντων, δήλωσε πως υπάρχει μία αύξηση του κόστους της τάξεως 30%-50%, λόγω της ανόδου των τιμών στις πρώτες ύλες.