Τι δείχνουν τα στοιχεία από τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO.
Κατά 1,9% υποχώρησε ο δείκτης των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2022, συγκριτικά με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 132,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, 1% κάτω από την αξία του ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, για το 2022 συνολικά, ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 143,7 μονάδες, 14,3% υψηλότερη από τη μέση τιμή για το 2021.
«Οι πιο ήρεμες τιμές των βασικών τροφίμων είναι ευπρόσδεκτες μετά από δύο πολύ ασταθή χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero. «Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να επικεντρωθούμε σθεναρά στον μετριασμό της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με πολλά βασικά προϊόντα κοντά σε υψηλά ρεκόρ, και με τις τιμές του ρυζιού να αυξάνονται και ακόμη πολλούς κινδύνους που συνδέονται με τις μελλοντικές προμήθειες».
Οι παγκόσμιες τιμές για τα φυτικά έλαια οδήγησαν στη μείωση, με τον Δείκτη Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO να υποχωρεί 6,7% από τον Νοέμβριο για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Οι διεθνείς τιμές για τα έλαια φοινικέλαιου, σόγιας, κραμβέλαιου και ηλιανθόσπορων μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, λόγω της υποτονικής παγκόσμιας εισαγωγής ζήτηση και προοπτικές εποχικής αύξησης της παραγωγής σογιέλαιου στη Νότια Αμερική καθώς και μείωσης των τιμών του αργού πετρελαίου.
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 1,9% από τον Νοέμβριο. Οι συνεχιζόμενες συγκομιδές στο νότιο ημισφαίριο αύξησαν τις εξαγώγιμες προμήθειες σιταριού, ενώ ο ισχυρός ανταγωνισμός από τη Βραζιλία μείωσε τις παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν, ενισχυμένες από τις ασιατικές αγορές και την ανατίμηση του νομίσματος έναντι του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για τις χώρες εξαγωγής.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO τον Δεκέμβριο μειώθηκε κατά 1,2% από τον Νοέμβριο, με τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές των βοοειδών και πουλερικών να υπερτερούν των υψηλότερων τιμών του χοιρινού και αιγοπρόβειου κρέατος. Οι διεθνείς τιμές βοείου κρέατος επηρεάστηκαν από την ανεπαρκή παγκόσμια ζήτηση για μεσοπρόθεσμες προμήθειες, ενώ οι περισσότερες από επαρκείς προμήθειες για εξαγωγές πίεσαν τις τιμές του κρέατος πουλερικών.
Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν λόγω της έντονης εσωτερικής ζήτησης για διακοπές, ειδικά στην Ευρώπη.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,2% τον Δεκέμβριο, μετά από πέντε μήνες διαδοχικών μειώσεων. Οι υψηλότερες διεθνείς τιμές τυριού, αντανακλώντας τις αυστηρότερες συνθήκες της αγοράς, οδήγησαν τη μηνιαία αύξηση του δείκτη, ενώ οι διεθνείς τιμές για το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη μειώθηκαν.
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε επίσης, σημειώνοντας άνοδο 2,4% από τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις αποδόσεις των καλλιεργειών στην Ινδία και των καθυστερήσεων σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου στην Ταϊλάνδη και την Αυστραλία.