Για την πρόοδο της αλιευτικής μελέτης που διενεργεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παράκτια αλιεία και για τις προοπτικές ένταξης του Αμοργοράματος σε πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ, ενημέρωσαν τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμο Κεδίκογλου εκπρόσωποι των φορέων που συνυπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας (26/9/2022 στην Αμοργό).
Αναλυτικά, στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης του ΥπΑΑΤ στο εν λόγω πρόγραμμα και των συνεχών επαφών του κ. Κεδίκογλου με τους εμπλεκόμενους φορείς, παρουσιάστηκαν σήμερα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αλιευτικής έρευνας που θα υποδείξουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αποθεμάτων και τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος των αλιέων.
Επιπλέον, εξετάστηκε η δυνατότητα ένταξης του «Αμοργόραμα» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021 – 2027 για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων ως προς τα επόμενα βήματα. Κοινή συνισταμένη του διαλόγου ήταν η παραδοχή για τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των αλιευτικών αποθεμάτων λόγω της αυξανόμενης αλιευτικής πίεσης και της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ικανοποιημένος με το κλίμα συναίνεσης και σύμπνοιας, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του είναι η Αμοργός να γίνει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.