Ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά στα εγκαίνια της AGROTICA Helexpo 2022.
Στην ανάγκη συμμετοχής των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να πετύχουν καλύτερες τιμές με τη συγκέντρωση των προϊόντων, να αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο κοινοτικά προγράμματα, να κάνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, αλλά και να κάνουν καλύτερη έρευνα αγοράς για την εύρεση μικρότερης τιμής στις πρώτες ύλες, στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα εγκαίνια της Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Γιώργου Γεωργαντά έχει ως εξής:
«Ύστερα από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, ξαναβρισκόμαστε εδώ, στο χώρο που αποτελεί θεσμό για την προβολή της πρωτογενούς παραγωγής και των τεχνολογικών εξελίξεων στην αγροτική παραγωγή.
Το γεγονός ότι η Agrotica επιστρέφει δυναμικά, με περισσότερους από1.650 εκθέτες, από 49 χώρες, δίνει και το στίγμα της νέας εποχής, της εποχής της γνώσης, των πρόσθετων κοινωνικών αναγκών, αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων και ευκαιριών στην παραγωγή.
Παράλληλα, όμως, η μεγάλη συμμετοχή εκθετών, δείχνει και τον εξωστρεφή χαρακτήρα της αγροτικής μας οικονομίας, της οποίας οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων είναι αυξημένες κατά 7,2% στο πρώτο 8μηνο του έτους, ενώ πλέον αντιστοιχούν στο 17,6% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας μας.
Αυτά είναι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι παρά τη διεθνή κρίση, στον πρωτογενή τομέα υπάρχει ένα ισχυρό δυναμικό υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που όχι μόνο έχει όραμα για την επόμενη μέρα, αλλά διαθέτει και τη βούληση και την εμπειρία για να οδηγήσει στην ανάπτυξη την αγροτική μας οικονομία.
Είναι γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή είναι εκείνη που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό (76%) το μέγα ζήτημα της εποχής που δεν είναι άλλο από την διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας.
Το πρώτο μέλημά μας ως κυβέρνηση, από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση ήταν και είναι η παρακολούθηση των εθνικών αποθεμάτων.
Ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας δεν υφίσταται για τη χώρα μας. Και αυτό θέλω να το πω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από το βήμα αυτής της Εκθέσεως που αποτελεί πλέον διεθνή θεσμό.
Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά. Σαφώς, όμως, τίθεται ζήτημα τιμών, το οποίο με κάθε τρόπο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αναλαμβάνοντας- στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας- μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής.
Είναι γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή, διεθνώς, έχει διαταραχθεί, λόγω της κλιματικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται παγκοσμίως η ομαλή ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας με κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα όχι μόνο σε ό,τι αφορά την επισιτιστική επάρκεια, αλλά και την κοινωνική συνοχή.
Με αυτά τα δεδομένα, αναπτύσσουμε πολιτικές που κινούνται σε δύο άξονες:
Από τη μια με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και από την άλλη υλοποιούμε έναν εθνικό στρατηγικό σχέδιο- πάντα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ- που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα και του δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Ένα Στρατηγικό Σχέδιο το οποίο η ΕΕ ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα.
Με την πολιτική μας, δηλαδή, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του αύριο σήμερα!
Για να επιτύχουμε, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε εγγενή προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Επιτρέψτε μου να απαριθμήσω μερικά βασικά:
- Αυξημένο κόστος παραγωγής
- Μικρό μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας,
- Συρρίκνωση του ρόλου των συνεταιρισμών,
- Εποχικότητα των προϊόντων μας,
- Επιμονή σε ποικιλίες που έχουν φθίνουσα ζήτηση στις διεθνείς αγορές,
- Υψηλό μεταφορικό κόστος,
- Διαπραγματευτική αδυναμία παραγωγών και εμπόρων απέναντι στα μεγάλα διεθνή δίκτυα
- Περιορισμένης έκταση αγροτική εκπαίδευση σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ
- Χαμηλή ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή
- Ηλικιακή γήρανση του παραγωγικού δυναμικού
Πριν προχωρήσω αναλύοντας πώς αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα θέματα, επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση.
Ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται.
Τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή, μαζί με την ενεργειακή κρίση, αλλά κυρίως η κλιματική κρίση, αλλάζουν την πραγματικότητα, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Τα δεδομένα όμως αλλάζουν και στην κοινωνία οι καταναλωτικές τάσεις της οποίας μεταβάλλονται. Οι καταναλωτές αποδίδουν πλέον ιδιαίτερη σημασία στην πηγή προέλευσης των προϊόντων τους – γεγονός που δίνει ιδιαίτερη αξία στην ιχνηλασιμότητα, διαδικασία που προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα από παράνομες ελληνοποιήσεις – ενώ δίνει προτεραιότητα και στα υγιεινά προϊόντα.
Τις νέες καταναλωτικές τάσεις όπως και τη συνήθεια που αναπτύχθηκε στην περίοδο της πανδημίας για ηλεκτρονικό εμπόριο, οι επιχειρήσεις μεταποίησης των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα οφείλουν να τις λάβουν υπ’ όψιν τους, αν θέλουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του αύριο.
Κατ’ αρχάς θέλω να γνωρίζετε ότι στόχος μας είναι η ανάπτυξη πολιτικών που δίνουν κίνητρα για συνειδητή επιλογή του αγροτικού επαγγέλματος.
Η νέα ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ, έρχεται να στηρίξει την προσπάθειά μας να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία μας, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία Δημοσίων ΙΕΚ για τα αγροτικά επαγγέλματα, η προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης, και κυρίως η επιλογή μας για μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων, αποτελούν πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που φιλοδοξούν να αλλάξουν την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε ως υπεύθυνη κυβέρνηση. Κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις και λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα.
Θα ξεκινήσω από δύο βασικά:
- Το πρόβλημα της δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μέσα από τα προγράμματα Νέων Αγροτών. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί, ύψους 525 εκατ. ευρώ με ενίσχυση έως και 40.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.
- Την τάση για όλο και πιο υγιεινά τρόφιμα την καλύπτουμε με την προκήρυξη του προγράμματος βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα μαμούθ, που εκτός των άλλων είναι διευρυμένο και σε ό,τι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τη μελισσοκομία, τομείς που η χώρα μας παράγει εξαιρετικά προϊόντα.
- Το πρόβλημα του μικρού κλήρου, με έναν τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε τη φυσιογνωμία της ελληνικής παράδοσης και να σπάσουμε δεσμούς που χρόνια έχει ο αστικός πληθυσμός με τη γενέθλια γη του. Και ο τρόπος αυτός είναι τα συνεργατικά σχήματα.
Η συμμετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα, δίνει τη δυνατότητα:
- να μειωθεί το κόστος παραγωγής,
- να πετύχουν καλύτερες τιμές με τη συγκέντρωση των προϊόντων,
- να αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο κοινοτικά προγράμματα
- να κάνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια,
- να κάνουν καλύτερη έρευνα αγοράς για την εύρεση μικρότερης τιμής στις πρώτες ύλες, στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.
Παράλληλα με τα συνεργατικά σχήματα υποστηρίζουμε με ανάλογα μέτρα και τη συμβολαιακή γεωργία, καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνονται ανάλογα αποτελέσματα.
Το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα. Και η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε φορολογικά κίνητρα για να υπάρξει συνένωση δυνάμεων.
- Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%
- Καθιερώσαμε φορολόγηση του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία
- Ψηφίσαμε νέο συνεταιριστικό νόμο
- Διαμορφώσαμε το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Παράλληλα όμως για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του μικρού κλήρου αλλά και των σχολαζουσών αγροτικών εκτάσεων, μέσω του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, πριμοδοτούμε την αγορά όμορων εκτάσεων σε ποσοστό έως και 50%.
Την έλλειψη εργατών γης την αντιμετωπίζουμε με νομοθετικές διευκολύνσεις για διευκόλυνση στην παραμονή για μια 5ετία εργατών γης αλλά και με διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες.
Σε ό,τι αφορά στην έλλειψη αγροτικής εκπαίδευσης. Ήδη λειτουργούμε, μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αναμορφωμένα 6 Δημόσια ΙΕΚ, ενώ η κατάρτιση είναι βασικό στοιχεία στα προγράμματα νέων αγροτών. Παράλληλα προωθούμε επέκταση του θεσμού των ΔΙΕΚ, προγράμματα κατάρτισης αλλά και ταχύτατη εφαρμογή του προγράμματος ΑΚΙS (Εθνικό Σύστημα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας) που προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ.
Σημαντικό ρόλο στη μεταφορά γνώσεων στον αγροτικό πληθυσμό αναμένεται να διαδραματίσει και το πρόγραμμα Αγροτικών Συμβούλων, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται, ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με την ενσωμάτωση στην αγροτική παραγωγή των νέων τεχνολογιών. Συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, αλλά και γνώσεις γενικής παιδείας, καθώς ο χρήστης πρέπει να διαθέτει βασικές γνώσεις που θα του επιτρέψουν να κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητά του, την ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα του, αλλά και να προστατεύσει τα προϊόντα του από ασθένειες και έκτακτα καιρικά φαινόμενα καθώς και για να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής με 5 προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δις ευρώ
Παράλληλα πετύχαμε τη μεταφορά της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στο κυβερνητικό νέφος. Οι πληρωμές των ενωσιακών ενισχύσεων προς τους αγρότες γίνονται με ταχύτητα, δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο μέσω του gov.gr
Ήδη, πληρώσαμε, εγκαίρως, προκαταβολές βασικής ενίσχυσης που φθάνουν στα 657,3 εκατ. ευρώ
Όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
- Για πρώτη φορά, μετά από 6 χρόνια, προχωρήσαμε σε επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης αγροτικών οχημάτων.
- Μειώσαμε οριστικά τον ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα και ζωοτροφές
- Απαλλάξαμε και για το 2022 από το τέλος επιτηδεύματος τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους παράκτιους αλιείς.
- Δίνουμε ενισχύσεις 60 εκατ. ευρώ για αγορά λιπασμάτων
- Έχοντας ήδη στηρίξει την κτηνοτροφία με 50 εκατ., ενισχύουμε με επιπλέον 89 εκατ. τους κτηνοτρόφους μας για αγορά ζωοτροφών
- Εφαρμόζουμε πρόγραμμα επιδότησης 75.000 αγροτών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών
Ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι η μείωση του κόστους παραγωγής είναι μια προοπτική που πρέπει να ενισχύσουμε για να έχουμε σε μόνιμη βάση αποτελέσματα. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν οι αγρότες μας υιοθετήσουν τη λογική του συνεργατισμού. Σε άλλη τιμή προμηθεύεται τους σπόρους, τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές ένας μεμονωμένος αγρότης και σε άλλη ένας συνεταιρισμός. Και αυτό είναι φυσικό γιατί όταν κανείς προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες επιτυγχάνει καλύτερες τιμές.
Σχετικά με τις υποδομές. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο μέσω ΣΔΙΤ και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιήσει έργα ύψους 1,8 δις ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα, λειτουργικού κόστους 4,5 δις ευρώ. Μέσω των έργων που θα γίνουν θα αυξηθούν τα αρδεύσιμα στρέμματα (άρα και η παραγωγικότητα της καλλιεργήσιμης γης) ενώ θα μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Παράλληλα μέσω του ΠΑΑ προχωρούμε σε έργα 114 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία και 40 εκατ. ευρώ για μικρά αρδευτικά έργα.
Ένας τομέας στον οποίο επενδύουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, όχι μόνο μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής αλλά και μέσω της προώθησης των λεγομένων «εθνικών προϊόντων» (λάδι, ελιές, φέτα, γιαούρτι, φρούτα κλπ) και των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης κλπ. Στόχος μας πρέπει να είναι η ταύτιση των ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα και την αυξημένη διατροφική αξία.
Φυσικά στον σχεδιασμό μας πρέπει να λάβουμε υπ? όψιν και τις νέες μορφές καλλιέργειας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη επέκτασης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και τη χρήση ΑΠΕ για την ενεργειακή στήριξή τους, καθώς η Ελλάδα θεωρείται ιδανική για την ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Αναφέρομαι και στην καθετοποιημένη γεωργία και ιδιαίτερα την υδροπονία που φέρνει την παραγωγή πιο κοντά στην πηγή ζήτησης, στα αστικά κέντρα, ενώ αποτελεί ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων της παραδοσιακής γεωργίας, ενόψει της έλλειψης γλυκού νερού, της κλιματικής κρίσης και της υποβάθμισης των εδαφών.
Για να διασφαλίσουμε τη μετάβαση στη νέα εποχή αγροτικής ανάπτυξης, ως όπλα μας διαθέτουμε την ΚΑΠ των 19,3 δις, τα πλέον των 2 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα περίπου 500 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών που με τη σειρά τους αναμένεται να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους.
Στο πλαίσιο του ΠΑΑ πετύχαμε ρεκόρ απορροφήσεων για το 2021 φθάνοντας στο 117% και στο ΕΠΑΛΘ 96,6%.
Ενώ για το 2022, και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, έχουμε επιτύχει ρεκόρ ετήσιας απορρόφησης πόρων του ΠΑΑ. Συγκεκριμένα, έχουν πληρωθεί πάνω από 610 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο ύψος πληρωμών που έχει επιτευχθεί από την έναρξη υλοποίησης των Κοινοτικών Προγραμμάτων στη χώρα μας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά και προγραμματική περίοδο, ενώ μέχρι τέλος του έτους οι πληρωμές αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ.
Παράλληλα δε, με όσα προγράμματα σας προανέφερα και με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, υπέγραψα ήδη την πρόσκληση LEADER για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 για την επιλογή των νέων Τοπικών Στρατηγικών και Ομάδων Τοπικής Δράσης με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 236 εκ. ευρώ.
Θέλοντας να στηρίξουμε περαιτέρω τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις που επεξεργάζονται αγροτικά προϊόντα, έχουμε αναπτύξει μέσα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και με τη συνεργασία επτά τραπεζών, δανειακό πρόγραμμα ύψους 480 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ή επέκταση επιχειρηματικών σχεδίων στον συγκεκριμένο τομέα.
Ενώ χρηματοδοτούμε από το Ταμείο Μικροπιστώσεων, δαπάνες έως 25.000 ευρώ και χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις
Πριν κλείσω θέλω να κάνω αναφορά στο ρόλο του ΕΛΓΑ στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Από την αρχή του 2021 έως σήμερα καταβλήθηκαν στους αγρότες μέσω ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις 489,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα μειώσαμε τον χρόνο εξόφλησης των αποζημιώσεων στο ήμισυ, δίνουμε προκαταβολές σε ποσοστό έως και 60%, ενώ έχουμε δώσει αποζημιώσεις και σε προανθικό στάδιο που ο κανονισμός του Οργανισμού δεν προέβλεπε. Οι καταστάσεις επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Και αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα, καθώς οι παραγωγοί πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς. Στόχος μας είναι η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και η διαρκής στήριξη των παραγωγών μας.
Απέναντι στα προβλήματα και τις λύσεις που σας ανέφερα, η Ελλάδα έχει ενισχυτικά ένα τεράστιο πλεονέκτημα:
Την ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων!
Σε αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα οφείλουμε να προσθέσουμε τις ευνοϊκές, μέχρι σήμερα, κλιματικές συνθήκες και τη μεγάλη βιοποικιλότητα, γεγονός που διασφαλίζει την επάρκεια βασικών, τουλάχιστον, αγαθών.
Κλείνοντας, θέλω να κάνω αναφορά σε ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπ? όψιν μας στο σχεδιασμό της αγροτικής μας παραγωγής.
Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα συμβάλλει πολλαπλώς στην ενίσχυση της οικονομίας μας και δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα. Η ενίσχυσή του αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς ο πρωτογενής τομέας αθροιστικά με τη μεταποίηση, συνεισφέρει όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ, αλλά, ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό.
Με την πολιτική μας φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής. Σήμερα μπορώ με χαρά να σας ανακοινώσω ότι το Στρατηγικό μας σχέδιο εγκρίθηκε από την Ε.Ε!
Η επιτυχής εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αγροτική μας παραγωγή, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον δυναμικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα μέσα στη δίνη των αλλεπάλληλων, εξωγενών κρίσεων που βιώνουμε.
Η εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική και αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα:
- Προστατεύει τους πολύτιμους φυσικούς μας πόρους
- την πλούσια βιοποικιλότητα των αγροτικών μας περιοχών,
- τονώνει την κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου και
- Διαμορφώνει ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης και απασχόλησης στην ελληνική περιφέρεια.
-Έχουμε Σχέδιο
– Έχουμε όραμα
– Καλλιεργούμε το αύριο του πρωτογενούς τομέα
– Δίνουμε ισχυρά κίνητρα προοπτική στην αγροτική μας παραγωγή
Στόχος μας, ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η βιώσιμη ανάπτυξη και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας».