Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της ΕΘΕΑΣ, ένας από τους κρίσιμους στόχους που τέθηκαν για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισμών, ήταν αυτός της αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών από το χρονίζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησε πολλαπλές επισκέψεις σε αρμόδια υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος με τελικές συναντήσεις του Προεδρείου της στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που βοήθησαν ουσιαστικά στην κατανόηση του θέματος και οδήγησαν στα μέτρα και στις λύσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί (30/09) στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να προωθηθούν οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αφορά χιλιάδες αγρότες και εκατοντάδες συνεταιρισμούς, με δεσμευμένες αγροτικές περιουσίες και υποδομές άνω των 4 δις ευρώ, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να ενισχύσουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές, που οι συγκεκριμένες υποδομές χρησιμοποιούνταν εναντίον των συμφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισμών. Μετά τη σημερινή εξαγγελία για την εφαρμογή του μέτρου ρύθμισης των κόκκινων δανείων, αναμένουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να συμβάλλουμε εποικοδομητικά.
Η ΕΘΕΑΣ, ως ανώτατο θεσμικό όργανο των Συνεταιρισμών της χώρας, δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με τα εντεταλμένα όργανα που θα εμπλακούν στη διαδικασία των ρυθμίσεων, έτσι ώστε να γίνουν προς το συμφέρον του Οργανωμένου Αγροτικού Συνεταιριστικού Κινήματος που έχει προσανατολισμό την αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό και κυρίως προς το συμφέρον των αγροτών. Λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν, διότι στρέφονται πρώτιστα κατά των συμφερόντων των αγροτών και δευτερευόντως κατά της εθνικής οικονομίας.
Η τοποθέτηση-ανακοίνωση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα έχει ως εξής: «Κλείνω τέλος, με μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την οποία έχουμε μιλήσει: είναι η ρύθμιση των ”κόκκινων”, θα έλεγα των ”κατακόκκινων” αγροτικών δανείων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονταν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Είναι ένα τολμηρό σχέδιο το οποίο ελπίζουμε να απαλλάξει από χρέη παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Θα απελευθερωθεί πολλή υποθηκευμένη γη, παραγωγικές υποδομές, θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης».