Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1, μίλησε για το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Νάξος και στο πώς αυτό επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα του νησιού.
«Για τον τριτογενή τομέα, ο δήμος έχει φροντίσει με αφαλατώσεις και θα έχει νερό. Αυτό, όμως, δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα. Νάξος δεν είναι μόνο ο τουρισμός, το νησί μας έχει και αγροτική παραγωγή», δήλωσε αρχικά, ο Δ. Καπούνης και πρόσθεσε: «Δύο φορές έβρεξε μόνο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας ταμιευτήρας που τον γεμίζουν από τις αφαλατώσεις, το φράγμα της Φανερωμένης που είναι ξερό και ένα υπό κατασκευή φράγμα, αυτό του Τσικαλαριού, το οποίο έχει δημοπρατηθεί από το 2009 και παρότι αναφέρουν ότι έχει υλοποιηθεί το 45% δεν έχει γίνει ούτε το… 2%! Είναι 37,5 εκατ. ευρώ σταματημένα εκεί. Εάν φτιαχνόταν αυτό το φράγμα, ακόμα και πέντε χρόνια να έκανε να βρέξει δεν θα είχε πρόβλημα ο πρωτογενής τομέας. Δεν ασχολείται όμως κανείς».
Στη συνέχεια, ο κ. Καπούνης επεσήμανε πως «σε λίγο, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα φύγουν. Πέρυσι, που ήταν σχετικά μικρό το πρόβλημα της λειψυδρίας, συγκεντρώσαμε 6 χιλ. τόνους πατάτας – φέτος δεν θα βγάλουμε ούτε 2! Έχει μειωθεί κατά 50% το εισόδημα του αγρότη. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, που φυτεύουμε την πατάτα, δεν θα φυτευτεί ούτε μία! Δεν υπάρχει νερό κι είναι ακόμα Ιούνιος – τον Αύγουστο θα υπάρχει τεράστιο θέμα, επειδή θα έχει περισσότερο τουρισμό, μεγαλύτερη κατανάλωση νερού. Δεν θα έχουν να πιούν και τα ζώα – θα τα ποτίζουν με υφάλμυρο νερό (αγωγιμότητας πάνω από 6.000) και θα έχουμε αδυνατίσματα των ζώων, διάρροια, μη παραγωγικά ζώα. Θα υπάρξει τεράστιο θέμα με τη ζώνη γάλακτος».
Κατόπιν, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού επεσήμανε πως «θα κάνουμε κάποια συνάντηση» με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, ενώ όσον αφορά στη μειωμένη παραγωγή πατάτας ζήτησε την ένταξη της μισοκαρπίας στις αγροτικές αποζημιώσεις για την εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι πρέπει να εφαρμοστεί η νησιωτικότητα, «που μόνο στα χαρτιά υπάρχει».
Τέλος, αναφερόμενος στην παραγωγή της περίφημης Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π., ο Δ. Καπούνης δήλωσε: «Επηρεάστηκε η παραγωγή λόγω της ακρίβειας και μειώθηκε κατά 250 τόνους. Ως Ένωση, βάλαμε πλάτη: φέραμε 150 ζώα από την Ολλανδία, αυξήσαμε την παραγωγή, ενισχύσαμε τους παραγωγούς, δώσαμε υψηλότερη τιμή στο γάλα και πάμε να αυξήσουμε την παραγωγή του γάλακτος για να αντιστρέψουμε ην κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, το νησί το κρατά ο πρωτογενής τομέας – αν δεν έχει νερό, τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Θα φύγουν! Πρέπει η Πολιτεία να το κοιτάξει το ζήτημα!».