Προ 10 ημερών, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ με θέμα το «Άνοιγμα των Συνεταιριστικών ΚΥΔ στο gov.gr για το ΟΣΔΕ 2024», μέσω της οποίας τονίστηκε η ανάγκη άμεσης έναρξης υποβολής των δηλώσεων και για τα ΚΥΔ στο gov. Η ΕΘΕΑΣ το ζήτησε αυτό, καθώς οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν προβεί στην πρόσληψη προσωπικού, εδώ και δύο μήνες, το οποίο τους δημιουργεί κόστος και ακόμη τα συνεταιριστικά ΚΥΔ δεν μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών μελών τους
Για την τρέχουσα εικόνα, τοποθετείται και «Οικονομικός Ταχυδρόμος» με σημερινό του δημοσίευμα με τίτλο: «Αγρότες: Ανοιχτή για τους μεμονωμένους παραγωγούς η πλατφόρμα Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, κλειστή στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων». Ακολουθεί το άρθρο:
«Για πρώτη φορά φέτος το σύστημα υποβολής αιτήσεων για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες άνοιξε νωρίτερα από ποτέ.
Όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την 1η Απριλίου η σχετική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργεί με επιτυχία στο κυβερνητικό νέφος και πλέον οι παραγωγοί που επιλέγουν να κάνουν απευθείας και μόνοι τους τις αιτήσεις μέσω του gov.gr έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν.
Επιτυχία
Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και για το 2024 βασίζεται στις ίδιες προηγμένες τεχνολογίες που υλοποιήθηκε με επιτυχία και στις δύο προηγούμενες χρονιές. Μάλιστα η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης είναι σε πλήρη συμφωνία και με τις τεχνολογίες του συνόλου των εφαρμογών και συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr
Τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων
Ωστόσο, η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης ενάμιση μήνα μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ανοίξει στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).
Σε αυτά απευθύνονται οι αγρότες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή επειδή δεν έχουν χρόνο να ετοιμάσουν τις δηλώσεις, λόγω φόρτου εργασίας. Προσώρας, λοιπόν, αν και το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποίησε τη δέσμευση του και η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε πολύ νωρίτερα από πέρυσι (17 Μαίου 2023) για τους μεμονωμένους παραγωγούς, εντούτοις προς το παρόν για όσους απευθύνονται στα ΚΥΔ η υποβολή αιτήσεων που γίνεται επίσης σε περιβάλλον gov.gr είναι κλειστή.
Και στα ΚΥΔ να σημειωθεί προστρέχει η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων της Ενιαίας Ενίσχυσης.
Η τεχνολογία
Και είναι απορίας άξιο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πώς η πλατφόρμα παραμένει κλειστή στα ΚΥΔ, αν και το σύστημα στηρίζεται στις ίδιες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες gov.gr.
Για την ιστορία, το σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος υλοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2022.
Επιλέχθηκε να αναπτυχθεί το σύστημα σε προηγμένες τεχνολογίες όπως η Python και πάνω σε αυτές υλοποιήθηκε και η πλειοψηφία σχεδόν όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών στο gov.gr. Και αυτή η επιλογή έγινε προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας τις καλύτερες δυνατές διαλειτουργικότητες με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr
Τα αποτελέσματα
Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα η προηγμένη τεχνολογικά Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης ΚΑΠ, τα δύο προηγούμενα χρόνια 2022 και 2023 υποδέχτηκε περίπου 30.000 αιτήσεις απευθείας από τελικούς δικαιούχους και περίπου 1,2 εκατ. αιτήσεις δικαιούχων μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων. Επιπρόσθετα, αυτή η ίδια προηγμένη τεχνολογία και το ίδιο σύστημα αίτησης στήριξε τους γεωχωρικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, εφαρμόζοντας τις κανονιστικές διατάξεις της απομακρυσμένης παρακολούθησης και αποτέλεσε την βάση των πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο, το σύστημα του έτους 2022 της ίδιας τεχνολογίας εξελίχθηκε με βάση τις νέες κανονιστικές ανάγκες του πρώτου χρόνου εφαρμογής της ΚΑΠ 2023- 2027 υπό την επίβλεψη του ΟΠΕΚΕΠΕ και χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο οργανισμό για το 2023 για την συλλογή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης της συγκεκριμένης χρονιάς.
Τις πταίει…
Συνεπώς, όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς και του αγροτικού κόσμο, το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 για τα ΚΥΔ, δεν δικαιολογεί καθυστέρηση τουλάχιστον από τεχνολογικής πλευράς.
Μήπως κάτι άλλο φταίει…;»