Η έντονη ξηρασία και εν γένει οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη γεωργία και στην κτηνοτροφία τα τελευταία έτη, δεδομένου ότι οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν άμεσα τους φυσικούς πόρους και τις συνθήκες που απαιτούνται για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί «στο τραπέζι» για την αντιμετώπιση της ξηρασίας είναι η αξιοποίηση αεροσκαφών για την πραγματοποίηση σποράς νεφών (cloud seeding), δηλαδή τη δημιουργία βροχής μέσω τεχνητών μεθόδων. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη ρίψη ειδικών χημικών ουσιών στα σύννεφα, ώστε να ενισχυθεί η υγροποίησή τους και να προκαλέσουν βροχή. Έτσι, τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να δημιουργήσουν τεχνητά βροχοπτώσεις σε περιοχές που έχουν έντονη ανάγκη από νερό.
Στην ανωτέρω ενέργεια προέβη πρόσφατα η Ρουμανία, στην προσπάθειά της να στηρίξει την αγροτική παραγωγή μιας και το ζήτημα της ξηρασίας στη χώρα έχει επιδεινωθεί, αφού οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί και έντονοι. Εξαιτίας της εν λόγω συνθήκης, η χώρα -ούσα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών της ηπείρου- εγκαινίασε την έναρξη λειτουργίας του πρώτου αεροσκάφους για σπορά νεφών, που παραδόθηκε από τη Fargo Jet και αγοράστηκε από την εταιρεία Active Atmospheric Intervention (IAA).
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ρουμανίας, πρόκειται για μια καινοτόμο ενέργεια στον κλάδο της γεωργίας, η οποία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα που γίνεται κατά των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με στόχο την προστασία της αγροτικής κοινότητας. Το εν λόγω αεροσκάφος θα συμβάλει στην αύξηση των βροχοπτώσεων, στην προστασία των αγροτικών προϊόντων από χαλαζοπτώσεις, στη διάσωση των καλλιεργειών από την καταστροφική ξηρασία, αλλά και κατ’ επέκταση στην προστασία της γεωργίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με το πιο πρόσφατο σύστημα επικοινωνίας που επιτρέπει την επικοινωνία με το έδαφος, τόσο μέσω 4G, όσο και μέσω δορυφόρου ή UHF (υπερύψηλης συχνότητας), εξασφαλίζοντας έτσι μια σταθερή, αποτελεσματική και ασφαλή σύνδεση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.
Καθίσταται σαφές, πως η παρούσα είδηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως για να ευοδώσουν ανάλογες πρακτικές χρειάζεται συντονισμένη προσέγγιση και προσαρμογές σε επίπεδο πολιτικής, τεχνολογίας και εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα της παραγωγής και τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων.