Η 22η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την αξία του νερού ως πολύτιμο αγαθό στη ζωή μας.
Συγκεκριμένα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, συναντώνται μεγάλα προβλήματα στη διαθεσιμότητα και διαχείριση του νερού. Ένας σημαντικός παράγοντας στη μείωση της ποσότητας του νερού είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού η αύξηση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα και άρα η αυξανόμενη θερμοκρασία της γης, διαταράσσει τους υδάτινους πόρους. Επιπλέον, οι ακραίες καιρικές συνθήκες συμβάλλουν στη μείωση των αποθεμάτων του νερού. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διαρκή αύξηση του πληθυσμού που παρατηρείται, οδηγεί σε αναντιστοιχία, αφού η ζήτηση γίνεται μεγαλύτερη, ενώ η προσφορά μικρότερη.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, το ΥπΑΑΤ προέβη στην εξής ανακοίνωση: «Σε μια εποχή μνημειωδών προκλήσεων για το μέλλον του πλανήτη, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναλογιστούμε τον καθοριστικό ρόλο του πολυτιμότερου ίσως αγαθού για ένα βιώσιμο και ασφαλές αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Το νερό -πηγή κάθε ζωής- είναι το πλέον ουσιώδες συστατικό για τον πρωτογενή τομέα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η χάραξη υπεύθυνης και σύγχρονης πολιτικής υδάτινων πόρων βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας, κοιτώντας τόσο την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αλόγιστης χρήσης και των χρόνιων φαινομένων λειψυδρίας, όσο και τη μακροχρόνια θωράκιση της χώρας από αναδυόμενες προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική κρίση και τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για νερό.
Σήμερα, με άξονα την ξεκάθαρη βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρώτη φορά, η χώρα μας αποκτά εθνική πολιτική στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλία και προχωρώντας και σε άλλες περιοχές της χώρας, δημιουργούμε ενιαίους φορείς διαχείρισης των υδάτων για να επιτύχουμε εξοικονόμηση του πολύτιμου αυτού αγαθού, αλλά και την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία, με έργα πνοής για τη σύγχρονη άρδευση στον πρωτογενή τομέα, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής».