• Ποιοί είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Επικοινωνία
36 °c
Ashburn
29 ° Σα
25 ° Κυ
Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025
ΕΘΕΑΣ
Advertisement
  • Αρχική
  • ΕΘΕΑΣ
    • Προφίλ / Μήνυμα Προέδρου
    • Καταστατικό Ένωσης
    • Ιστορική Αναδρομή
    • Διοίκηση
    • Συνεταιρισμοί / Μέλη
  • Επικαιρότητα
    • All
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΕΥΡΩΠΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    Σαντορίνη

    Αποτελέσματα ημερίδας με θέμα: “Αφαίρεση αλκοόλης σε οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΓΕ Κυκλάδες”

    Ελιά

    ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού ελαιοκομικού μητρώου

    Υπαατ

    Διευκρινίσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα Μεταποίησης

    Διονύσης Σταμενίτης

    Στο συνέδριο Unseen Greece ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης: «Η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι ανάπτυξη για όλους»

    Χαλάζι

    ΕΛΓΑ: Υπεγράφη η σύμβαση για την χαλαζική προστασία

    Καρπούζια

    ΕΘΕΑΣ: Σε ολική καταστροφή οδηγούνται οι καλλιεργητές καρπουζιού

  • Γεωργία/Κτηνοτροφία
    • All
    • ΑΛΙΕΙΑ
    • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ
    • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
    • ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
    • ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
    • ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
    Η John Deere παρουσιάζει την επόμενη γενιά χορτοδετικών κυλινδρικών δεμάτων

    Η John Deere παρουσιάζει την επόμενη γενιά χορτοδετικών κυλινδρικών δεμάτων

    Οικολογικά Σχήματα

    Αλλαγές στα Οικολογικά Σχήματα

    Αμπέλι

    Δέσμη επικαιροποιημένων μέτρων για τον οινοπαραγωγικό τομέα

    Αγροτεμάχια

    Σε ΦΕΚ η ανάθεση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

    Κότες

    Γρίπη των πτηνών: Τέσσερις λόγοι για τους οποίους πρέπει να είναι στο ραντάρ μας

    Μεταποίηση

    Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων: Έως 5 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

  • Πληρωμές
    • All
    • ΕΛΓΑ
    • ΟΠΕΚΑ/ΕΦΚΑ/ΟΓΑ
    • ΟΠΕΚΕΠΕ
    Ροδακινίες

    Κομφούζιο: Εγκύκλιος για τον διοικητικό έλεγχο στα παραστατικά πληρωμής

    Αγροτική Εστία

    Αγροτική Εστία: Ξεκινά το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα

    Τουρισμός

    Έως 20 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

    Δέντρα

    Ξεκίνησε σήμερα (10/6), η υποβολή προτάσεων στο Μέτρο 23

    Κομφούζιο: ένταξη 12.129 δικαιούχων, με 121 εκατ. ευρώ

    Κομφούζιο: ένταξη 12.129 δικαιούχων, με 121 εκατ. ευρώ

    ΕΛΓΑ

    ΕΛΓΑ: Πληρωμή 8,7 εκατ. ευρώ για εκτιμήσεις κι επανεκτιμήσεις ζημιών σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο του 2024

  • Περιβάλλον
    Christophe Hansen & Lidia Arthur Brito

    Η UNESCO υπέγραψε το Μανιφέστο της Αποστολής για το Έδαφος

    Ξηρασία καλλιέργειες

    Η ξηρασία απειλεί τα οικοσυστήματα και τη γεωργία

    Θερμοκήπια

    Μελέτη του ΙΟΒΕ για τη Θερμοκηπιακή Γεωργία

    Πελαργοί

    Προδημοσίευση για την προστασία ορνιθοπανίδας και άγριων θηλαστικών

    Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα

    Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα

    Life Awards 2025

    Βραβεία LIFE 2025

  • Διατροφή/Υγεία
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού

    Λαχανικά

    Έκθεση της EFSA για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

    Λαχανικά Φρούτα

    ΣΕΚΛΑ: Επιλέγοντας τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου

    επιτραπέζια ελιά

    Το διατροφικό προφίλ της επιτραπέζιας ελιάς

    Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού

    Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού

    Αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες την τελευταία 15ετια

    Αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες την τελευταία 15ετια

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΘΕΑΣ
    • Προφίλ / Μήνυμα Προέδρου
    • Καταστατικό Ένωσης
    • Ιστορική Αναδρομή
    • Διοίκηση
    • Συνεταιρισμοί / Μέλη
  • Επικαιρότητα
    • All
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΕΥΡΩΠΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    Σαντορίνη

    Αποτελέσματα ημερίδας με θέμα: “Αφαίρεση αλκοόλης σε οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΓΕ Κυκλάδες”

    Ελιά

    ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού ελαιοκομικού μητρώου

    Υπαατ

    Διευκρινίσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα Μεταποίησης

    Διονύσης Σταμενίτης

    Στο συνέδριο Unseen Greece ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης: «Η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι ανάπτυξη για όλους»

    Χαλάζι

    ΕΛΓΑ: Υπεγράφη η σύμβαση για την χαλαζική προστασία

    Καρπούζια

    ΕΘΕΑΣ: Σε ολική καταστροφή οδηγούνται οι καλλιεργητές καρπουζιού

  • Γεωργία/Κτηνοτροφία
    • All
    • ΑΛΙΕΙΑ
    • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ
    • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
    • ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
    • ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
    • ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
    Η John Deere παρουσιάζει την επόμενη γενιά χορτοδετικών κυλινδρικών δεμάτων

    Η John Deere παρουσιάζει την επόμενη γενιά χορτοδετικών κυλινδρικών δεμάτων

    Οικολογικά Σχήματα

    Αλλαγές στα Οικολογικά Σχήματα

    Αμπέλι

    Δέσμη επικαιροποιημένων μέτρων για τον οινοπαραγωγικό τομέα

    Αγροτεμάχια

    Σε ΦΕΚ η ανάθεση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

    Κότες

    Γρίπη των πτηνών: Τέσσερις λόγοι για τους οποίους πρέπει να είναι στο ραντάρ μας

    Μεταποίηση

    Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων: Έως 5 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

  • Πληρωμές
    • All
    • ΕΛΓΑ
    • ΟΠΕΚΑ/ΕΦΚΑ/ΟΓΑ
    • ΟΠΕΚΕΠΕ
    Ροδακινίες

    Κομφούζιο: Εγκύκλιος για τον διοικητικό έλεγχο στα παραστατικά πληρωμής

    Αγροτική Εστία

    Αγροτική Εστία: Ξεκινά το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα

    Τουρισμός

    Έως 20 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

    Δέντρα

    Ξεκίνησε σήμερα (10/6), η υποβολή προτάσεων στο Μέτρο 23

    Κομφούζιο: ένταξη 12.129 δικαιούχων, με 121 εκατ. ευρώ

    Κομφούζιο: ένταξη 12.129 δικαιούχων, με 121 εκατ. ευρώ

    ΕΛΓΑ

    ΕΛΓΑ: Πληρωμή 8,7 εκατ. ευρώ για εκτιμήσεις κι επανεκτιμήσεις ζημιών σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο του 2024

  • Περιβάλλον
    Christophe Hansen & Lidia Arthur Brito

    Η UNESCO υπέγραψε το Μανιφέστο της Αποστολής για το Έδαφος

    Ξηρασία καλλιέργειες

    Η ξηρασία απειλεί τα οικοσυστήματα και τη γεωργία

    Θερμοκήπια

    Μελέτη του ΙΟΒΕ για τη Θερμοκηπιακή Γεωργία

    Πελαργοί

    Προδημοσίευση για την προστασία ορνιθοπανίδας και άγριων θηλαστικών

    Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα

    Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα

    Life Awards 2025

    Βραβεία LIFE 2025

  • Διατροφή/Υγεία
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού

    Λαχανικά

    Έκθεση της EFSA για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

    Λαχανικά Φρούτα

    ΣΕΚΛΑ: Επιλέγοντας τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου

    επιτραπέζια ελιά

    Το διατροφικό προφίλ της επιτραπέζιας ελιάς

    Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού

    Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού

    Αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες την τελευταία 15ετια

    Αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες την τελευταία 15ετια

No Result
View All Result
ΕΘΕΑΣ
No Result
View All Result
Home Διατροφή/Υγεία

Αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες την τελευταία 15ετια

16 Οκτωβρίου, 2023
in Διατροφή/Υγεία
Αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες την τελευταία 15ετια

Mόνο αφορμή για εορτασμό δεν μπορεί να είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής η οποία είναι αφιερωμένη στο νερό. Το νερό, που το έχει διακόψει εδώ και ημέρες το Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους της Γάζας, μαζί με την τροφή, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό, ενώ τους βομβαρδίζει ανελέητα και τους διατάζει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με ποινή θανάτου.

Σε αυτή τη συγκυρία εκδήλωσης της πλέον βάρβαρης συλλογικής τιμωρίας σε βάρος ενός λαού, οι επετειακές εκδηλώσεις του FAO, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ σε 150 χώρες, με αφορμή την ίδρυσή του το 1945, μοιάζουν να περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως, οι στόχοι που θέτει για εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας, προστασία των φυσικών πόρων και προσαρμογή της αγροδιατροφικής αλυσίδας στην κλιματική αλλαγή είναι επίκαιροι όσο ποτέ.

Στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσίασε συγκριτική ανάλυση για τις διατροφικές συνήθειες και τις δαπάνες των νοικοκυριών πριν και μετά τη δημοσιονομική κρίση, από το 2009 ως σήμερα. Από τις μελέτες των αντίστοιχων εκθέσεων Οικογενειακού Προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα που επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες.

  • Ξοδεύουμε 20 δισ. ευρώ τον χρόνο για είδη παντοπωλείου
  • Τρώμε 15,5% περισσότερα αυγά, 15% λιγότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερο κρέας και περισσότερα όσπρια κατά 18,9%, ενώ υπερδιπλασιάσαμε την κατανάλωση βουτύρου και μειώσαμε κατά 29,3% την κατανάλωση ελαιόλαδου.

Το ελληνικό τραπέζι πριν και μετά τα μνημόνια άλλαξε δραστικά, όχι μόνο εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος και της ακρίβειας στα τρόφιμα την τελευταία διετία, αλλά εξαιτίας και βαθύτερων αλλαγών στην καθημερινότητα, στις διατροφικές τάσεις αλλά και στη σύσταση του πληθυσμού.

Ένα βασικό εύρημα είναι ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη για τρόφιμα έχει μειωθεί μεν κατά 2,3% την τελευταία δεκαπενταετία, ωστόσο η μείωση αυτή είναι συγκριτικά πολύ μικρότερη των περικοπών του οικογενειακού προϋπολογισμού στο σύνολο των αγορών (-19,5%), αλλά και των υπόλοιπων ειδών παντοπωλείου (-18,8%).

Οι δαπάνες για σίτιση αποδεικνύονται οι πλέον ανελαστικές, αποτελώντας το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών ενός μέσου οικογενειακού προϋπολογισμού, με 20,9% το 2022, αυξημένες κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή, με τη στέγαση να ακολουθεί με 14,5%. Αν μάλιστα συγκρίνουμε τα έξοδα των νοικοκυριών για διατροφή ανάλογα με το εισόδημα, αποτυπώνεται ανάγλυφα η δυσανάλογη επίπτωση του πληθωρισμού των τροφίμων στα φτωχότερα στρώματα. Το φτωχότερο 20% του πληθυσμού δαπανά για σίτιση και στέγαση το 58,1% του προϋπολογισμού του, ενώ το αντίστοιχο πλουσιότερο δαπανά το 25,6%.

Όσον αφορά τη μηνιαία χρηματική δαπάνη των νοικοκυριών, από τις αναλύσεις του ΙΕΛΚΑ προκύπτουν σημαντικές μετατοπίσεις στις συνήθειες των νοικοκυριών την τελευταία 15ετία. Χαρακτηριστική αλλαγή είναι η μείωση της δαπάνης για κρέας, κατά 8%, περιορίζοντας κυρίως τις αγορές σε μοσχαρίσιο και αιγοπρόβειο κατά 18% και 40% αντίστοιχα. Αντίθετα αυξάνεται η αξία κατανάλωσης σε πουλερικά και χοιρινό κατά 14% και 7%.

Οι δαπάνες για νωπό γάλα μειώθηκαν κατά 30%, για ελαιόλαδο κατά 17%, για λαχανικά κατά 43%. Στον αντίποδα, ξοδέψαμε 12% περισσότερα χρήματα για ψωμί και είδη αρτοποιίας, 44% περισσότερα χρήματα για όσπρια, 64% περισσότερα για αυγά, 68% περισσότερα χρήματα για αλκοολούχα ποτά, τάση που ερμηνεύεται και από τη μετατόπιση στην κατ’ οίκον κατανάλωση αντί για εξόδους.

Ως προς την κατανάλωση σε όγκο, πάντως, οι Έλληνες παραμένουν σταθεροί στις πηγές υδατανθράκων, αυξάνοντας το ρύζι κατά 6,6%, κρατώντας στα ίδια επίπεδα την κατανάλωση ζυμαρικών, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού και ειδών αρτοποιίας μειώθηκε κατά τέσσερα κιλά μηνιαίως (-6%).
Στα γαλακτοκομικά προϊόντα η μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώνεται στο φρέσκο πλήρες γάλα κατά 41% και στο τυρί κατά 27%, ενώ αυξήθηκε η κατανάλωση στο γάλα με μειωμένα λιπαρά (40%) και δευτερευόντως το γιαούρτι με 3,7%.

Τρώμε 15,5% περισσότερα αυγά, 15% λιγότερα φρούτα και λαχανικά (μείωση περίπου 1 κιλό τον μήνα) αλλά περισσότερα όσπρια κατά 18,9%. Εντυπωσιακό είναι ότι υπερδιπλασιάσαμε τα έξοδα για βούτυρο κατά 116% και αυξήσαμε την κατανάλωσή του κατά 66%, ενώ μειώσαμε κατά 29,3% την κατανάλωση ελαιόλαδου.

Οι μετατοπίσεις στις διατροφικές συνήθειες συνδέονται και με τις αυξήσεις στις τιμές, με το γάλα, το ψωμί και το μοσχαρίσιο κρέας να ακριβαίνουν κατά 19%, τα πράσινα λαχανικά 65%, το ελαιόλαδο 19%, ο καφές 54%, τα αλκοολούχα αποστάγματα 50% σε σύγκριση με το 2009. Μάλιστα οι υψηλότερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν την τελευταία διετία, όταν αθροιστικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έτρεξε με ρυθμό 24,2% από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Πηγή: efsyn.gr

Tags: ΛαχανικάΜεσογειακή ΔιατροφήΌσπριαΠουλερικάΣυνήθειεςΦρούτα
Share
Previous Post

Ε.Ε.: Έγκριση τριών Γενετικώς Τροποποιημένων (ΓΤ) ποικιλιών αραβόσιτου

Next Post

Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσιου Σταμενίτη, στο Αμύνταιο

Related Posts

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού
Διατροφή/Υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στη φορολογία του κρασιού

2 Ιουνίου, 2025
Λαχανικά
Διατροφή/Υγεία

Έκθεση της EFSA για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

20 Μαΐου, 2025
Λαχανικά Φρούτα
Διατροφή/Υγεία

ΣΕΚΛΑ: Επιλέγοντας τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου

4 Νοεμβρίου, 2024
Next Post
Επίσκεψη υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσιου Σταμενίτη, στο Αμύνταιο

Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσιου Σταμενίτη, στο Αμύνταιο

Πρόσφατα άρθρα

  • Αποτελέσματα ημερίδας με θέμα: “Αφαίρεση αλκοόλης σε οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΓΕ Κυκλάδες”
  • ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού ελαιοκομικού μητρώου
  • Η John Deere παρουσιάζει την επόμενη γενιά χορτοδετικών κυλινδρικών δεμάτων
  • Η UNESCO υπέγραψε το Μανιφέστο της Αποστολής για το Έδαφος
  • Διευκρινίσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα Μεταποίησης
ΕΘΕΑΣ

Η έδρα της ΕΘΕΑΣ βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Αρκαδίας 26, στους Αμπελόκηπους. Οι υπηρεσίες που παρέχει στηρίζονται στη συγκροτημένη Υπηρεσιακή της δομή, που αποτελείται από έμπειρα και ειδικευμένα στελέχη.

Τελευταία άρθρα

Σαντορίνη

Αποτελέσματα ημερίδας με θέμα: “Αφαίρεση αλκοόλης σε οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΓΕ Κυκλάδες”

24 Ιουνίου, 2025
Ελιά

ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού ελαιοκομικού μητρώου

24 Ιουνίου, 2025

ΕΘΕΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Διεύθυνση: Αρκαδίας 26 – Αμπελόκηποι
TK 11526 Αθήνα

Τηλέφωνο: 2107712469

E-mail: etheas.greece@gmail.com

  • Ποιοί είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Επικοινωνία

© 2023 ETHEAS.GR - Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΘΕΑΣ
    • Προφίλ / Μήνυμα Προέδρου
    • Καταστατικό Ένωσης
    • Ιστορική Αναδρομή
    • Διοίκηση
    • Συνεταιρισμοί / Μέλη
  • Επικαιρότητα
  • Γεωργία/Κτηνοτροφία
  • Πληρωμές
  • Περιβάλλον
  • Διατροφή/Υγεία

© 2023 ETHEAS.GR - Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των απαραίτητων cookies για την λειτουργία της. Επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης.