Την τρέχουσα χρονική περίοδο επικρατεί ανησυχία στους ειδικούς λόγω του «κοκτέιλ» ιώσεων και κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στη χώρα.
Τα συνήθη συμπτώματα των κρυολογημάτων είναι το φτέρνισμα, ο βήχας, η καταρροή, το μπούκωμα, ο πυρετός. Αυτό που συστήνεται είναι να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μέσω της διατροφής μας, με την επιλογή τροφών που είναι πλούσιες σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα.
Οι βιταμίνες που φαίνεται να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη E και το β-καροτένιο, ενώ από τα μέταλλα είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
- Η βιταμίνη C είναι μία αντιοξειδωτική βιταμίνη και η συμβολή της ως “ασπίδα” του ανοσοποιητικού είναι ότι δρα στο αίμα, αυξάνει τα επίπεδα της ιντερφερόνης και συνακολούθως προστατεύει τα κύτταρα από την επίθεση από τους ιούς. Οι τροφές που συναντάμε τη βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, περγαμόντο, φράπα), το ακτινίδιο, η ντομάτα, η πιπεριά, το σπαράγγι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, η παπάγια, οι φράουλες, τα λαχανικά Βρυξελλών.
- Η βιταμίνη Ε είναι επίσης μία αντιοξειδωτική βιταμίνη και βρίσκεται σε αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσπορους, γλυκοπατάτα, αβοκάντο και φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, έλαιο φύτρο σιταριού).
- Το β-καροτένιο είναι η προ-βιταμίνη Α και είναι επίσης αντιοξειδωτική βιταμίνη. Σε αυτή τη βιταμίνη οφείλεται το πορτοκαλί χρώμα των φρούτων και των λαχανικών, τα οποία την περιέχουν. Μπορούμε να την προσλάβουμε καταναλώνοντας καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, μάνγκο, βερίκοκο, κόκκινη πιπεριά, ντομάτα και σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, πράσινο ραδίκι).
- Οι τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο είναι το συκώτι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, ο κάβουρας, τα στρείδια, ο αρακάς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής αλέσεως και το φύτρο σιταριού.
- Το μέταλλο σελήνιο συναντάται σε τροφές όπως τα φιστίκια Βραζιλίας, οι ηλιόσποροι, τα μύδια, ο τόνος σε λάδι, ο μπακαλιάρος.
- Τέλος, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (“καλά λιπαρά”) και δεν τα συνθέτει μόνος του ο οργανισμός. Συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Μπορούμε να τα συναντήσουμε σε τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, τα εμπλουτισμένα αυγά με ω-3 (ο κρόκος), τα φασόλια, οι γίγαντες, το σπορέλαιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μαρούλι), οι λιναρόσποροι, το σουσάμι, η κολοκύθα, τα τρόφιμα σόγιας.
Επομένως, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εισάγουμε αυτές τις τροφές στην καθημερινή μας διατροφή! Για παράδειγμα μπορείτε:
- Να επιλέγετε τα φρούτα (ή να τα κάνετε χυμό) που περιέχουν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, ως σνακ/ ενδιάμεσο γεύμα.
- Να συνοδεύετε τα κυρίως σας γεύματα με σαλάτα με τα παραπάνω λαχανικά.
- Να επιλέγετε τους ξηρούς καρπούς που αναφέραμε ως ενδιάμεσο γεύμα ή να τους προσθέτετε στη σαλάτα σας.
- Να προσθέτετε στη σαλάτα σας ελαιόλαδο, αλλά με μέτρο λόγω θερμίδων
- Μπορείτε να φτιάξετε κάποια πίτα με αλεύρι ολικής αλέσεως ή από σιτάρι, ελαιόλαδο και σπανάκι ή κολοκύθα ή πιπεριά.
- Μπορείτε να βάζετε λεμόνι στις σαλάτες και τα φαγητά σας.
- Να επιλέγετε στα κυρίως σας γεύματα ένα από τα παραπάνω κρέατα ή οστρακοειδή.
- Να μαγειρέψετε κοτόσουπα, μοσχάρι βραστό με καρότο, κολοκυθόσουπα, ψαρόσουπα.
Να συνοδεύετε το πρωινό σας με δημητριακά ολικής αλέσεως ή/κ φυσικό χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού ή γκρέιπφρουτ.
Τέλος, να αναφέρουμε πως εκτός από τις παραπάνω βιταμίνες και μέταλλα φαίνεται να συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού και το σκόρδο, το οποίο βοηθά μέσω των φυσικών συστατικών του.