Οδηγίες εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.
Όροι και προϋποθέσεις
Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας θα πρέπει να είναι ενεργοί μελισσοκόμοι σύμφωνα με την περ. β΄ του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 140/106513/16.04.2021 (Β΄1560) απόφασης της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι παραπάνω φορείς μπορούν να διαθέτουν το μέλι:
α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης ή/και
β) στα καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης.
Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι 15 κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας 1.500 κιλών μελιού.
Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας
Για την καταχώριση, ο φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας υποβάλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω:
1. Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και αποδεικτικό εγγραφής στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο. Σε περίπτωση έλλειψης των ανωτέρω, απαιτείται Βεβαίωση Κατοχής Μελισσοσμηνών.
2. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο.
3. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου.
Δείτε εδώ αναλυτικά τον οδηγό.