Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Σημαντικά υψηλότεροι από το 2021 για όλες σχεδόν τις κύριες κατηγορίες προϊόντων καθώς και για βασικές γεωργικές εισροές ήταν οι δείκτες γεωργικών τιμών για το 2022.
Υπήρχαν τρεις γενικοί παράγοντες για τις υψηλότερες τιμές. Το πρώτο ήταν η αναστάτωση στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία υπήρξαν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων (ιδίως ηλίανθων) και λιπασμάτων.
Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η εκτεταμένη ξηρασία, η οποία αναμένεται να έχει μειωμένες αποδόσεις στις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών καλλιεργειών όπως ο σανός που χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή για τα ζώα. Το τρίτο ήταν άλλες πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως το κόστος της ενέργειας καθώς ελήφθησαν μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές της ενέργειας.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η μέση τιμή των γεωργικών αγαθών στο σύνολό της (παραγωγή) στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 24% μεταξύ 2021 και 2022. Οι πιο απότομες αυξήσεις τιμών ήταν για τα δημητριακά (+45%), τα αυγά (+43%) και το γάλα (+31 %).
Πράγματι, σημειώθηκαν αυξήσεις τιμών για όλες τις ομάδες προϊόντων, με εξαίρεση τα φρούτα (-3%).
Υπήρξαν επίσης απότομες αυξήσεις των τιμών στη μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις).
Σημειώθηκε αύξηση 30% για το ίδιο «καλάθι» εισροών, σε σύγκριση με το 2021. Στο πλαίσιο αυτού του καλαθιού, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις των τιμών για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (+87%) και την ενέργεια και τα λιπαντικά (+59%).
Οι τιμές για τα δημητριακά, τα αυγά και το γάλα αυξήθηκαν ταχύτερα το 2022 στη Φινλανδία, τη Γαλλία και τη Λετονία, αντίστοιχα.
Για να καταδειχθεί η ευρεία φύση των αυξήσεων των τιμών στην ΕΕ, δίνεται έμφαση στα δημητριακά, τα αυγά και το γάλα, τα τρία προϊόντα με τις πιο απότομες μέσες αυξήσεις τιμών στην ΕΕ το 2022.
Οι μέσες τιμές για τα δημητριακά στο σύνολό τους (άθροισμα που καλύπτει το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι, τη σίκαλη και τη βρώμη καθώς και άλλα είδη δημητριακών) αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ 2021 και 2022, με ποσοστό που κυμαίνεται από +33% τόσο στην Αυστρία όσο και την Ολλανδία και +34% στη Λετονία έως +67% στην Ουγγαρία και +70% στη Φινλανδία.
Οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν επίσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ 2021 και 2022, με ποσοστό που κυμαίνεται από +6% στο Λουξεμβούργο και +7% τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα έως +68% στην Ολλανδία, +74% στο Βέλγιο και +76% στη Γαλλία.
Η ξηρασία σε ολόκληρη την ΕΕ το 2022 μείωσε τη διαθεσιμότητα φρέσκου χόρτου ως τροφή ιδιαίτερα για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Υπήρξαν αυξήσεις των τιμών του γάλακτος σε όλες τις χώρες της ΕΕ το 2022, που κυμαίνονταν από ένα σχετικά περιορισμένο +3% στην Κύπρο (όπου το κατσικίσιο γάλα είναι επίσης βασικό προϊόν) και +9% στη Μάλτα έως περίπου +50% στο Βέλγιο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Λετονία.