Τα ακτινίδια και τις κλημεντίνες εξαιρεί η Λευκορωσία από το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Incofruit Hellas, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένα εμπορεύματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία. Για την ακρίβεια, από τις 12 Σεπτεμβρίου μπορούν να εισαχθούν εκ νέου στην Λευκορωσία κλημεντίνες, ακτινίδιο, κινέζικο λάχανο και σέλινο.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα. Στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η χώρα μας προς αυτό τον προορισμό γεγονός που κατά την διάρκεια του εξαμήνου οι εξαγωγές μηδενίσθηκαν, καθώς η Λευκορωσία ήταν μια από τις λίγες αγορές εκτός ΕΕ που είχαν θετική απόδοση, με 5.782 τόνους εξαγωγής το 2020 και 3,939 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.
Από το αρχικό διάταγμα σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.) και προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων μεταξύ άλλων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.
Την απόφαση εξαίρεσης για τα ακτινίδια και τις κλημεντίνες χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο οποίος σε δήλωση του ειδικού συμβούλου του κ. Γιώργου Πολυχρονάκη, επισημαίνεται ότι «παρά το γεγονός ότι οι όγκοι που εξάγονται στην Λευκορωσία δεν ήταν υψηλοί εντούτοις ήταν μια από τις λίγες χώρες εκτός ΕΕ με θετικό αποτέλεσμα Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, των μέτρων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24/2/22 κ.α».