Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με τη «Διαχείριση του συμπύρηνου ροδάκινου εσοδείας 2022».
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί ροδάκινου και ιδιαίτερα οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζει η βιομηχανία κομπόστας, μη παραλαμβάνοντας ποιοτικά προσφερόμενες ποσότητες με αιτιολογία ότι δεν μπορεί να τις απορροφήσει με μοναδικό σκοπό να μειώσει τη μεσοσταθμική τιμή παραγωγού από τα 33-35 λεπτά/ κιλό που (για πρώτη φορά στα χρονικά) έχει ήδη ανακοινώσει από το Δεκέμβριο 2021 συζητήθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Ο υπουργός ανέφερε πως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου στην Αλεξάνδρεια, με παραγωγούς από την Ημαθία και την Πέλλα, συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε: Να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΕΛΓΑ για τον προσδιορισμό της ζημίας ανά περιοχή, τις εκτάσεις και τα είδη που έχουν υποστεί ζημία. Παράλληλα, το υπουργείο έχει αρχίσει να εξετάζει την δυνατότητα αποζημίωσης για τις ποσότητες των περίπου 36.000 τόνων που κάναμε εξαγωγή στην Ουκρανία και των 6.000 τόνων προς την Λευκορωσία, καθώς στην ΕΕ έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αποζημιώσεων εξ αιτίας της αδυναμίας εξαγωγής στις δύο αυτές χώρες. Επίσης, θα υπάρξει μια καταγραφή των ποσοτήτων οι οποίες υπάρχουν στα ψυγεία των εταιρειών και μπορεί μάλλον να γίνει κομποστοποίησή τους – και εκεί θα υπάρξει μια αποζημίωση. Παράλληλα θα εξεταστεί μέσα από το De Minimis, τι ποσό είναι αυτό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αναπληρωθεί η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών, και όπως δεσμεύτηκε, αυτή η καταβολή θα ολοκληρωθεί μέσα στο διάστημα των επόμενων λίγων μηνών.
Σχετικά με τις χαμηλές τιμές απορρόφησης της παραγωγής από τις βιομηχανίες, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό θεσμικό συνεργατικό πλαίσιο, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, ώστε αυτό να μπορεί να λειτουργεί ως ανάχωμα για την προστασία κάθε αγρότη. Και τόνισε ότι και εμείς ως υπουργείο θα κινηθούμε, σε όποιες περιπτώσεις παρατηρούνται αθέμιτες πρακτικές.
Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στις προσπάθειες και «στα ψεύτικα προσχήματα» που θέτει κάθε χρόνο η βιομηχανία της κομπόστας για να αγοράσει την πρώτη ύλη σε χαμηλή τιμή εις βάρος των παραγωγών, επισημαίνοντας την παντελή φετινή απουσία της κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο και να καλέσει τους φορείς εκπροσώπησης τόσο των παραγωγών όσο και της βιομηχανίας (Διεπαγγελματική Οργάνωση Συμπύρηνου ροδάκινου, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΕΚΕ κλπ) προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Επιπλέον, υπογραμμίζοντας την πολύ σημαντική καλλιέργεια της ροδακινιάς για τις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, σημείωσε ότι η φετινή (καθόλου αναμενόμενη) αρνητική εξέλιξη της εμπορικής διαχείρισης του προϊόντος επιβάλλει για μια ακόμη φορά τη χορήγηση ενισχύσεων deminimis προκειμένου να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών που συνεχίζει να συρρικνώνεται και μάλιστα για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι.