Καταβλήθηκαν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
Το 2022 ήταν έτος με ρεκόρ πληρωμών για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά και προγραμματική περίοδο, καθώς κατεβλήθησαν επιτυχώς πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
«Η συνέχιση του επιτυχημένου ρυθμού πληρωμών των προηγούμενων ετών σε συνδυασμό με την εντατική και συλλογική προσπάθεια καθ? όλη τη διάρκεια του έτους υπό την καθοδήγηση του υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά και του υφυπουργού κ. Γ. Στύλιου και την άριστη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών υπό τον γενικό γραμματέα, κ. Δ. Οδ. Παπαγιαννίδη με τις συναρμόδιες Γραμματείες του κ. Κ. Μπαγινέτα και της κας Χ. Καλογήρου, απέδωσε καρπούς και για το έτος 2022, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετώπισε ο αγροτικός τομέας λόγω της εμμένουσας πανδημίας και της πιο πρόσφατης επισιτιστικής κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία», επισημαίνει το ΥπΑΑΤ σε σχετική ανακοίνωση.
Σημαντική ήταν η πρόοδος στην ενεργοποίηση του ΠΑΑ, καθώς οι εντάξεις αγγίζουν το 120% και οι νομικές δεσμεύσεις το 114% των πόρων του, ενώ οι συνεχιζόμενα υψηλές επιδόσεις πληρωμών οδήγησαν στο υψηλό ποσοστό απορρόφησης 89% των πόρων, επίδοση που διατηρεί το ΠΑΑ ως το πρόγραμμα με κορυφαία απορρόφηση σε σχέση και με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Σε αυτό το έτος υπήρξε η επιπλέον πρόκληση να ενεργοποιηθούν άμεσα δύο νέες πηγές πόρων, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ λόγω του Μεταβατικού Κανονισμού και του Μέσου Ανάκαμψης, πρόκληση η οποία αντιμετωπίσθηκε άμεσα και επιτυχώς εντός του 2022. Οι εντάξεις ανέρχονται στο 82% των πόρων του Μεταβατικού Κανονισμού ενώ αντίστοιχα για το Μέσο Ανάκαμψης οι εντάξεις ανέρχονται στο 47%.
«Το επίτευγμα των υψηλών πληρωμών έχει θετικό αντίκτυπο και στην εισροή πόρων της Ε.Ε. στην Ελλάδα, δεδομένου ότι συνεισφέρει ένα από τα μεγαλύτερα ποσά πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύεται από την υπερκάλυψη των υποχρεώσεων του κανόνα ν+3, τον στόχο πληρωμών που θέτει η Ε.Ε. για το έτος 2022.
Η προσήλωση στους στόχους του ΠΑΑ, περί ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της αλυσίδας τροφίμων καθώς και της ενίσχυσης των οικοσυστημάτων, αποτελεί δέσμευση που επαληθεύεται συνεχώς και επιτυχώς», τονίζει το ΥπΑΑΤ.