Οι προοπτικές αναβίωσης της σηροτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στη συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με εκπροσώπους των ΣΚΕΕ και ΣΕΠΕ καθώς και μεταξουργών.
Σε συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει τις δυνατότητες αναβίωσης της σηροτροφίας σε περιοχές της θα προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον ΣΚΕΕ (Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων) και τον ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος), που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα στο Σουφλί.
Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε στην Τρίπολη, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, με εκπροσώπους των ανωτέρω συνδέσμων.
Η επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι από τις ΣΚΕΕ και ΣΕΠΕΕ, όπως και στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου -με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλο- θα καταγράψει όλη τη διαδικασία και τα βήματα που απαιτούνται καθώς και τα οικονομικά στοιχεία για την αναβίωση της σηροτροφίας προκειμένου να επαναληφθεί η παραγωγή μεταξιού στη νότια Πελοπόννησο.
Κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση -στην οποία μετείχαν από την πλευρά της Περιφέρειας οι αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενούς Τομέα Στ. Αναστασόπουλος και Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος- ο περιφερειάρχης Π. Νίκας χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως «ημέρα ελπίδας» και σημείωσε ότι με την αναβίωση της σηροτροφίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «δίνονται πολλές αναπτυξιακές προοπτικές και τα οφέλη για τον τόπο θα είναι πάρα πολλά, αφού η ιστορία και η παράδοση θα συνεχιστούν, αλλά με νέες μεθόδους και με καινοτόμες πρακτικές».
Η συνάντηση -η οποία προγραμματίστηκε μετά από αυτή που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε, τον περασμένο Αύγουστο, με τον Μελέτη Καραμπίνη, διευθυντή του ΣΚΕΕ-, αποτέλεσε μια προκαταρκτική προσέγγιση προκειμένου να αξιολογηθούν, σε πρώτη φάση, από πλευράς Περιφέρειας οι ενέργειες που πρέπει μεθοδολογικά να γίνουν ώστε να μελετηθεί σε βάθος το όλο σχέδιο της εν δυνάμει ανάπτυξης δικτύου παραγωγής μεταξιού στην Πελοπόννησο.
Όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα είχε παραγωγή μεταξιού στο παρελθόν, στον Έβρο και στην Πελοπόννησο -κυρίως δε στη Μεσσηνία. Στο Σουφλί γίνεται σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να επανασυσταθεί ο κλάδος παραγωγής μεταξιού (αγροτικός και βιομηχανικός τομέας) και ήδη εξελίσσεται ικανοποιητικά ένα τοπικό παραγωγικό δίκτυο. Σε συνέργεια με το Σουφλί εξετάζεται η ανάπτυξη ενός δευτέρου δικτύου παραγωγής υψηλής ποιότητας μεταξιού στην νότια Πελοπόννησο με τις περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον να είναι η νότια και η δυτική Πελοπόννησος.
Μεταξύ άλλων στοιχείων που επισημάνθηκαν επίσης, ήταν αφ’ ενός η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για μετάξι, η τιμή του οποίου φθάνει και τα 100 ευρώ το κιλό για αυτό που είναι υψηλής ποιότητας και αφ’ ετέρου η επιδότηση για τη φύτευση μουριών, που φθάνει περί τα 1.000 ευρώ το στρέμμα.
Στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, εκτός από τον Μ. Καραμπίνη συμμετείχαν επίσης οι επιχειρηματίες από τον κλάδο ένδυσης Παντελής Κουρμπέλας πρόεδρος του ΣΚΕΕ και Γιάννης Κολοτούρας, οι επιχειρηματίες από τον κλάδο παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί Κωνσταντίνος Μουχταρίδης και Γεώργιος Τσακίρης, όπως επίσης οι Μιλτιάδης Σταμπουλής σύμβουλος επιχειρήσεων και σύμβουλος του ΣΚΕΕ, Ανδρέας Καλαντζής χημικός μηχανικός τεχνικός σύμβουλος του ΣΚΕΕ, Παναγιώτης Λυμπερέας υπεύθυνος προγραμμάτων του ΣΚΕΕ και Θεόφιλος Ασλανίδης γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕΕ.