Η ΕΘΕΑΣ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μέσα από τις ενημερώσεις να βοηθήσει τα μέλη της και τους αγρότες να έχουν καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη νέα ΚΑΠ.
Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η ΕΑΣ Καβάλας με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταρισμών, όπου παρευρέθηκαν πάνω από 250 αγρότες, παρουσιάστηκαν τα προνόμια των Μικρών Συνεταιρισμών που ανήκουν στο μητρώο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και τα στοιχεία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027.
Η ενημερωτική εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης, όπου εισηγητές ήταν:
- Ο Πρόεδρος του Προσωρινού Δ.Σ. Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘ.Ε.Α.Σ. κ. Βλάσης Τσιόγκας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην δραστηριοποίηση της ΕΘΕΑΣ για την οργάνωση των Μικρών Συνεταιρισμών και
- Ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος ανέλυσε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ.
Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο Δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας Κωνσταντίνος Λεπίδας, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Σάββας Αργυράκης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, κ. Μύρων Χιλετζάκης και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΝΕΣΠΑΡ Μιχάλης Ξεκαρφωτάκης.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΘΕΑΣ το περασμένο μήνα βρέθηκε και στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μέσα από τις ενημερώσεις να βοηθήσει τα μέλη της και τους αγρότες να έχουν καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη ΝΕΑ ΚΑΠ, η οποία θα σημάνει μια νέα περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Το Στρατηγικό Σχέδιο καλύπτει με τις παρεμβάσεις του το σύνολο των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εξυπηρετώντας παράλληλα τις εθνικές στοχεύσεις για τη δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, την αύξηση της συμμετοχής των γεωργών σε συλλογικά σχήματα, τη βελτίωση της παραγωγικότητας του αγρο-διατροφικού τομέα, τη βελτίωση των δεξιοτήτων των απασχολούμενων, αμβλύνοντας τις οποιεσδήποτε διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής γεωργίας.
Παράλληλα στηρίζει την κτηνοτροφία ενσωματώνοντας τις απαιτήσεις της «Στρατηγικής από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» για τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα και τη βελτίωση της ευζωίας, αλλά και τον στόχο για την παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας γεωργικών προϊόντων. Για την αύξηση της παραγωγικότητας του αγρο-διατροφικού τομέα και τη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος αναγκαία είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, σε όλα τα στάδια της παραγωγής, που προϋποθέτει όμως τη διάχυση της γνώσης και τη διασύνδεση της γεωργικής έρευνας – τεχνολογίας με την παραγωγή.