Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ με θέμα «Ελληνική Γεωργία: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας – Η περίπτωση της Θεσσαλίας», όπου δεκάδες αγρότες, εκπρόσωποι αγροτικών Συνεταιρισμών και φορέων έδωσαν το παρών, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα δεδομένα, που συνέταξε το Επιστημονικό Συμβούλιο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για την ανάταξη και ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών του θεσσαλικού κάμπου από τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Στο πάνελ της ημερίδας μετείχαν από την ΕΘ.Ε.Α.Σ, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος Α’, κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Αντιπρόεδρος Β’, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.
Από την πολιτική σκηνή, το παρών έδωσαν από το ΥπΑΑΤ, ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, κ. Νικόλαoς Μανέτας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα. Χριστίνα Σταρακά και ο πρώην βουλευτής, κ. Μιχάλης Τζελέπης.
Η καταστροφή που υπέστη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες και δυναμικότερες περιφέρειες της χώρας στον πρωτογενή τομέα, καθιστά αδήριτη την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναγέννησή της, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, βοηθώντας παράλληλα και στη διατήρηση του κοινωνικού της ιστού. Οι ανωτέρω παράμετροι οδήγησαν στη δημιουργία του Επιστημονικού – Επιχειρησιακού Συμβουλίου της ΕΘ.Ε.Α.Σ. (Ε.Σ.ΕΘ.Ε.Α.Σ.), για να συμβάλει μαζί με τους άλλους φορείς, περιφερειακούς και κεντρικούς, από την πλευρά των Συνεταιρισμών και των αγροτών στη λήψη οριζόντιων μέτρων.
Ειδικότερα, όπως ανέλυσαν οι καθηγητές μιλώντας από το βήμα η ανασκόπηση της Θεσσαλίας και η επεξεργασία των δεδομένων έτρεξε σε «τρεις ταχύτητες», δηλαδή χωρίστηκε σε τρεις βασικούς άξονες, υποδομές, πρωτογενής τομέας και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Την ημερίδα «άνοιξε» εκ μέρους των καθηγητών, ο κ. Κωνσταντίνος Καραντινίνης από το Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών Σουηδίας (SLU), ο οποίος μίλησε για το ελληνικό σύστημα αγροδιατροφής και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά τις κρίσεις. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των καθηγητών, κ.κ. Δημήτριου Γούσιου, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τις πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας με σκοπό την επίτευξη βιώσιμου αποτελέσματος στο βαμβάκι, του Δημήτριου Μπιλάλη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας στη Θεσσαλία, του Αθανάσιου Μολασιώτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δενδροκομία και τα προβλήματα αποκατάστασης στη Θεσσαλία. Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο κ. Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις αποκατάστασης στη ζωϊκή παραγωγή.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε από τους καθηγητές πως για να ανακάμψει η ζωική παραγωγή της περιοχής, πρέπει οι κτηνοτρόφοι να βρουν τη δύναμη και τα κίνητρα να παραμείνουν στην περιοχή. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες της κτηνοτροφίας. Αν προστεθεί σε αυτά και η ανασφάλεια και ο φόβος για επανεμφάνιση ανάλογων καταστροφών, τότε καταλαβαίνουμε ότι πολλοί θα στραφούν σε εναλλακτικές διεξόδους. Γι’ αυτό τα έργα υποδομής για πρόληψη αντίστοιχων φαινομένων θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας. Οι κοινωνίες πρέπει να εκπαιδευτούν στην προσαρμοστικότητα, τη συνεργασία και να ενισχύσουν το αίσθημα της αλληλεγγύης. Τα στοιχεία αυτά από μόνα τους μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για να παραμείνει κάποιος στη ζωική παραγωγή. Επιπλέον, κρίσιμο για τον πρωτογενή τομέα της περιφέρειας είναι να παραμείνει ως βασική παραγωγική κατεύθυνση η πολυκαλλιέργεια, τα μικτά παραγωγικά συστήματα ανά εκμετάλλευση με τη συνεργασία γεωργών και κτηνοτρόφων σε κοινοτική ή διακοινοτική κλίμακα, ώστε να υπάρξει η αναγκαία παραγωγική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα. Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αποτελούν το παραγωγικό κύτταρο, οργωμένες, όμως, σε ευρύτερα σχήματα παραγωγικών ομάδων και συνεταιρισμών.
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Παύλος Σατολιάς προέβη σε μια συνολική αποτίμηση των ενεργειών που έχει προβεί η Οργάνωση για τη στήριξη των πληγέντων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις συνεχείς παρεμβάσεις, που πραγματοποιεί προς τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα, ο Πρόεδρος απέστειλε και το δικό του μήνυμα για τους αγρότες, που προβαίνουν σε κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες ανά την Ελλάδα λόγω των δυσμενών επιπτώσεων, που έχουν υποστεί, τόσο λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, όσο και των αδυναμιών που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ.
Μετά το πέρας των τοποθετήσεων-εισηγήσεων, ακολούθησαν ερωτήσεις και σχόλια από τους παρευρισκόμενους.