Για 4η μέρα οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης βρίσκονται αντιμέτωποι με το πύρινο μέτωπο. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζεται λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα την εκκένωση παραθαλάσσιων οικισμών δυτικά της πόλης: πρόκειται για τις κοινότητες Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.
Μεγάλες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα
Από την πορεία της πυρκαγιάς έχουν σημειωθεί και σημαντικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα ο Προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου), κ. Δημήτρης Πανταζής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης έχει κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα -αγροτών και κτηνοτρόφων- αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.
Επιπλέον, ο κ. Πανταζής διευκρίνισε ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά -Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και σε εκτάσεις προς την περιοχή των Φερών- καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.
Αναφορικά με το ζωϊκό κεφάλαιο, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις προαναφερόμενες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.
Χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή την πυρκαγιά ο κ. Πανταζής σημείωσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ και διευκρίνισε ότι αποζημιώσεις θα λάβουν και όσοι έχουν πληγεί σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού.
Σημείωσε δε, πως τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν, καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για τη δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών, που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη.
Στ. Κελέτσης: Άμεση η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως για τις ζημιές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής από τη μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη, τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Κελέτσης. «Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που υπέστησαν απώλειες θα αποζημιωθούν το ποσό που προβλέπει ο ΕΛΓΑ» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας ότι «όσοι δεν είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι θα λάβουν το 50% των αποζημιώσεων».
Για τα κοπάδια που μετακινήθηκαν γίνεται μια προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ, με τη συμβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να διατεθούν κάποιες ζωοτροφές, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν τα ζώα τους, ενώ θα αποζημιωθούν για τα ζώα που χάθηκαν.
Όπως ανέφερε ο κ. Κελέτσης, στη φυτική παραγωγή «δεν εντοπίζονται πολλές καταστροφές, μιας και τα περισσότερα χωράφια είχαν αλωνιστεί, ενώ έχουν καεί ελαιόδεντρα». Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός «ήδη σε περιοχές όπου έχει σβήσει η φωτιά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ προχωρούν στην καταγραφή των καταστροφών» σημειώνοντας ότι «όσες καταστροφές δεν πληρώνονται από τον ΕΛΓΑ, θα καλυφθούν μέσω κρατικής αρωγής».