Ελάχιστα είναι τα κεράσια στα δέντρα στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, δηλώνουν παραγωγοί στην κάμερα της ΕΡΤ.
Χαρακτηριστικά, η Ταμίας της ΕΘΕΑΣ και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, κα. Διαμάντω Κρητικού μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ δήλωσε πως «οι κερασώνες δεν έχουν καρπούς και αυτοί που έχουν απομείνει πέφτουν καθημερινά». Οι παραγωγοί της περιοχής, όπως μεταφέρει η ρεπόρτερ, ζητούν την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να έχουν κάποια έσοδα σε περιπτώσεις, όπου έχουν μηδενική παραγωγή. «Κάνουμε αυτά που πρέπει και στο τέλος δεν έχουμε το δικαίωμα να δηλώσουμε αυτήν την αιτία, την ακαρπία, η οποία πρέπει να συμπεριληφθεί στα ζημιογόνα αίτια του Κανονισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Κρητικού.
Ταυτόχρονα, ολική καταστροφή έχουν υποστεί οι καλλιέργειες αμύγδαλων στις περιοχές, περιμετρικά της Λίμνης Βεγορίτιδας στον Δήμο Αμυνταίου, καθώς και σε οικισμούς στην Ανατολική Εορδαία, μικρότερης έκτασης, όπως ζημιές υπάρχουν και στις καλλιέργειες μήλων, εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα, συνέπεια των οποίων ήταν η μη σωστή γονιμοποίηση κατά την περίοδο της ανθοφορίας των δέντρων και η καρπόπτωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, Πέμπτη (16/05) η κα. Κρητικού επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, όπου και συζητήθηκε το ζήτημα της ακαρπίας που αφορά τις καλλιέργειες κερασιών, αμυγδάλων και μήλων. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε πως με εντολή του, η αντίστοιχη Περιφερειακή υπηρεσία στη Δυτική Μακεδονία θα συντάξει έκθεση για τη διαπίστωση και την έκταση του φαινομένου της ακαρπίας, ώστε να προωθηθούν τα δεδομένα στο ΥΠΑΑΤ και να περιληφθούν σε σχετικό πρόγραμμα.
Επιπλέον, ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε αφορούσε το όριο της μέγιστης καταβολής αποζημίωσης ύψους 70.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ, για το οποίο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε πως θα τεθεί ξανά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται πως χθες, ξεκίνησε η πρώτη φάση της διαβούλευσης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης διευρύνεται η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ εισάγονται νέα ζημιογόνα αίτια προαιρετικής ασφάλισης μεταξύ των οποίων η ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα και οι έμμεσες μυκητολογικές ζημίες λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής υγρασίας. Οι επιλογές της προαιρετικής ασφάλισης θα συγχρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Ωστόσο, τα ανωτέρω να σημειωθεί πως θα ισχύσουν από το 2025, κρίνοντας επιτακτική την ανάγκη για τη στήριξη των παραγωγών τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.