Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Bόλου.
Μονίλια
Έντονες προσβολές από μονίλια διαπιστώθηκαν σε καλλιέργειες με αμυγδαλιές στα Κανάλια Μαγνησίας στο Καλαμάκι, στο Συκούριο, στο Δομένικο Ελασσόνας, καθώς και σε περιοχές των Νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας.
Ο μύκητας διαχειμάζει στα έλκη, στους μουμιοποιημένους καρπούς και στους αποξηραμένους κλάδους. Η είσοδος του παθογόνου στο δέντρο γίνεται από οποιοδήποτε μέρος του άνθους, από τους καρπούς και από τους ξυλοφόρους οφθαλμούς, όταν η άνοιξη παραμείνει υγρή μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.
Συνθήκες Ανάπτυξης
Βροχερός, υγρός, και νεφοσκεπής καιρός είναι ευνοϊκός για την μόλυνση των ανθέων μέσα σε λίγες ώρες. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 5-27οC με άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης 10-15oC και υψηλή σχετική υγρασία 90%. Oι χαμηλές θερμοκρασίες επιμηκύνουν τη διάρκεια και το χρονικό διάστημα που τα δένδρα είναι ευπαθή στις μολύνσεις.
Συμπτώματα
Τα προσβεβλημένα άνθη και οι βλαστοί μοιάζουν σαν ζεματισμένοι ή καμένοι. Ο μύκητας εξαπλώνεται και στο φλοιό των παλαιοτέρων κλάδων, όπου σχηματίζει έλκη στα οποία εμφανίζεται έκκριση κόμεος.
Καταπολέμηση
- Κλάδεμα και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και μουμιοποιημένων καρπών του δένδρου.
- Σε περίπτωση έντονης προσβολής από μονίλια συνίσταται ,αμέσως η απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών και κλάδων, έστω και αν με το πρώιμο αυτό κλάδεμα χαθεί και μέρος της παραγωγής.
- Παράχωμα της αυτοφυούς βλαστήσεως για την μείωση της υγρασίας που ευνοεί την ασθένεια.
- Να γίνει ψεκασμός με εκλεκτικά και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. σε συνδυασμό με τη αντιμετώπιση της φώμοψης και πολυστίγμωσης Σε περίπτωση βροχερού καιρού επιβάλλεται η επανάληψη του ψεκασμού. Για να είναι αποτελεσματική η χημική καταπολέμηση θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των παραγωγών διότι τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.
Φώμοψη ή Έλκος Κλαδίσκων
Συμπτώματα
Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό.
Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος.
Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.
Συνθήκες Ανάπτυξης
Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.
Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-36οC (άριστη 27-29οC).Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις.
Καταπολέμηση
Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για την μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.
Να γίνει ψεκασμός με εκλεκτικά και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. σε συνδυασμό με τη αντιμετώπιση της Μονίλιας και πολυστίγμωσης.
Πολυστίγμωση
Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου.
Καταπολέμηση
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με προληπτικούς ψεκασμούς από την έκπτυξη των πρώτων φύλλων μέχρι τέλος Μαΐου . Οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται εφόσον επικρατεί βροχερός καιρός.
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Αφίδες (Μελίγκρες)
Πράσινη αφίδα
Είναι μικρά έντομα πρασινοκίτρινου χρώματος έως μαύρου. Προσβάλλουν τις τρυφερές κορυφές των βλαστών την άνοιξη, οπότε τα φύλλα κατσαρώνουν και σταματά η ανάπτυξη των βλαστών. Οι αφίδες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση του αμυγδαλεώνα για να γίνει άμεση επέμβαση μόλις διαπιστωθούν προσβολές από αφίδες.
Γκριζόμαυρη αφίδα
Είναι μεγαλόσωμη γκριζόμαυρη αφίδα του κορμού και των βραχιόνων. Οι προσβολές από τις αφίδες αυτές διαρκούν όλο τον χρόνο, οι αποικίες της εμφανίζονται πάνω σε χονδρά κλωνάρια στους βραχίονες, τους κλάδους της αμυγδαλιάς, και στους κορμούς των νεαρών δενδρυλλίων. Το είδος αυτό είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες (-7οC) και έχει ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι αποικίες αυτού του είδους εμφανίζονται πάντοτε από την σκιαζόμενη πλευρά των βραχιόνων ή των κλάδων. Οι πληγές που αφήνουν με τα νύγματα τους οι αφίδες αποτελούν σοβαρή πύλη εισόδου για πολλές επικίνδυνες ασθένειες στα δένδρα.
Συστάσεις: Να γίνει άμεση επέμβαση σε αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνονται προσβολές από αφίδες, με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.