Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με κεντρικό θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αγροτικό τομέα, έλαβε χώρα στην εκδήλωση που διοργάνωσε «Το Δίκτυο» σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην οποία μετείχε και ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), κ. Μόσχος Κορασίδης. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού «Velvita» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Νίκος Κουτλιάμπας.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου σχολίασε πως «από την ημέρα που γεννήθηκε το Δίκτυο, το 75% των εκδηλώσεων αφορά τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, το οποίο είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα, γιατί οι χώρες, που δεν έχουν μεγάλους φυσικούς πόρους, όπως η Ελλάδα, χρειάζονται αυτό το ‘ψηφιακό άλμα’ όχι μόνο στον αγροτικό τομέα, αλλά σε όλους τους τομείς». «Ο ευγενής στόχος του Δικτύου είναι να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό παρατηρητήριο, ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις, για τη συστηματική παρακολούθηση των ψηφιακών εξελίξεων στη χώρα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, η ίδια σημείωσε πως η πρόκληση για τον αγροτικό τομέα είναι η ενσωμάτωση των νέων πρόσφατων τεχνολογιών, καθώς τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα, από την επισιτιστική επάρκεια, την ασφάλεια τροφίμων, την κατανομή εισοδήματος στους αγρότες, τις φυσικές καταστροφές.
Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπύρος Κίντζιος κατά την εισήγησή του στάθηκε στις σημερινές προκλήσεις της εποχής, τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις καταστροφές, που έχουν επέλθει στη χώρα μας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. η κακοκαιρία Daniel στην Περιφέρεια Θεσσαλίας). «Ο αγρότης αυτήν την στιγμή είναι με την ‘πλάτη στον τοίχο’, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, γεγονός που συνάδει με τον πυρήνα της σημερινής συζήτησης. Πρέπει να δούμε πως θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα, μειώνοντας το κόστος. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων, μπορούμε να πετύχουμε και τη μείωση του κόστους, του εξορθολογισμού των εισροών, με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Για να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα αύξηση της παραγωγικότητας, θα πρέπει να στηρίξουμε την ύπαιθρο».
Στο πλαίσιο των ομιλιών από τους μετέχοντες, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίες εδράζονται στα εξής σημεία:
- Πολύ λίγη ή καθόλου πρόσθετη γη
- Λιγότερη ποσότητα αρδευτικού νερού
- Κλιματική Αλλαγή
- Κοινωνικοί Περιορισμοί
Σε σχέση με το ερώτημα από το «Από το τρακτέρ στο drone. Είναι εφικτό;» σχολίασε ότι ως παρελκόμενα πλέον, στα τρακτέρ υπάρχουν πολλές ψηφιακές εφαρμογές και μηχανισμοί (GPS, VRT, AI, κλπ.), που το καθιστούν ένα είδος drone.
Όπως επεσήμανε, ο κ. Κορασίδης κατά την παρουσίασή του, οι βασικές αιτίες για τη χαμηλή διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας στην ελληνική γεωργία προκύπτουν από γραφειοκρατικά ζητήματα, από την έλλειψη προγραμμάτων και κατάρτισης των αγροτών και από την παρουσία εφαρμογών τεχνολογίας με υψηλό κόστος για τους παραγωγούς. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα αφορά την έλλειψη υποδομών και πως δεν υπάρχουν ανοιχτά δεδομένα. Η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί για τους αγρότες μια πρόσθετη εισροή, όπως και οι υπόλοιπες, σπόροι, ζωοτροφές, προϊόντα φυτοπροστασίας κλπ. Με βάση το διορθωτικό πρόβλημα των μικρών εκμεταλλεύσεων για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος απαιτείται εμπλοκή των Συνεταιρισμών και των Ομάδων παραγωγών.
Για να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, θα πρέπει να:
- Είναι δημόσιες βασικές υποδομές για να υπάρχει προσβασιμότητα.
- Εστιάσουμε στις μικρές εκμεταλλεύσεις και τους Συνεταιρισμούς.
- Δημιουργήσουμε δίκτυα συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών.
- Προβούμε σε ψηφιακές επενδύσεις σε υποδομές.
- Αξιοποιήσουμε πόρους της ΚΑΠ 2023-2027.
- Σχεδιαστούν προγράμματα κατάρτισης για τις δυνατότητες της τεχνολογίας.
- Σχεδιαστούν εφαρμογές για καλλιέργειες.
- Και οπωσδήποτε να υπάρχουν ανοικτά δεδομένα χωρίς κόστος για τις εκμεταλλεύσεις.
Τέλος, να αναφέρουμε πως το Working Breakfast του Δικτύου, πλαισίωσαν με τις τοποθετήσεις – παρεμβάσεις τους:
- Γιώργος Στρατάκος: Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Θωμάς Μπαρτζάνας : Αντιπρύτανης Έρευνας Γεωπονικού Παν/μιου
Πέντε προτεραιότητες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.
- Μιλτιάδης Γκουζούρης : CEO HVA
Η ψηφιακή διάσταση του αγροτικού ολλανδικού μοντέλου
- Σταύρος Ασθενίδης– Δ/νων Σύμβουλος ΚτΠ :
Η εξέλιξη των έργων της βίβλου του ψηφιακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα 2020-2025