Η φετινή παραγωγική χρονιά για τα ακτινίδια φαίνεται πως εκτυλίσσεται σε ικανοποιητικά επίπεδα συγκριτικά με την προηγούμενη στην περιοχή της Καβάλας, καθώς δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα επέφεραν ένα σπιράλ αρνητικών δεδομένων για τις καλλιέργειες των αγροτών εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων και του παρατεταμένου κύματος καύσωνα. Το εν λόγω θέμα διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και πως η βελτίωση των γεωργικών πρακτικών μπορεί να συνεισφέρει στο μέλλον των ακτινιδίων συζητήθηκε πρόσφατα και σε συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα της Ιταλίας.
Τα πορίσματα του ως άνω συνεδρίου εστίασαν στο γεγονός πως ένα σημαντικό μέτρο για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης θα μπορούσε να αποτελέσει η ανάπτυξη νέων ποικιλιών ακτινιδίων, οι οποίες θα είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και στην κλιματική αλλαγή.
Τα ως άνω δεδομένα σχολίασε ο κ. Σάββας Αργυράκης από την Ε.Α.Σ. Καβάλας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.). «Βλέπουμε πως εδώ και μία πενταετία σημειώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία πλήττουν τις καλλιέργειες της χώρας. Σίγουρα η έρευνα νέων ποικιλιών που θα είναι πιο ανθεκτικές και πιο προσαρμοστικές στα κλιματολογικά φαινόμενα, θα βοηθήσει σημαντικά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια κι αυτή αφορά το μικρόκλιμα που επικρατεί ανά τις περιοχές. Για παράδειγμα υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο μικρόκλιμα της Άρτας, με αυτό της Καβάλας. Οπότε, θα πρέπει να γίνουν μελέτες σε διάφορα μέρη της κάθε χώρας, προκειμένου να δούμε τι ταιριάζει στην κάθε περιοχή».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αργυράκη οι γεωργικές πρακτικές βελτιώνονται συνεχώς από τους παραγωγούς της χώρας, διότι έχουν καλύτερες πληροφορίες από τους γεωτεχνικούς και όσο περνούν τα χρόνια, οι παραγωγοί αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία, οπότε πιστεύουμε «πως στην Ελλάδα έχουμε καλύτερες πρακτικές καλλιέργειας και βελτιωνόμαστε ως προς την ισορροπημένη λίπανση και άρδευση» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τη φετινή παραγωγή ακτινιδίων, ο κ. Αργυράκης τόνισε πως σε όλη τη χώρα είδαμε ότι υπάρχει πολύ έντονη ακαρπία. Στην περιοχή της Άρτας οι παραγωγοί συγκόμισαν 1-2 τόνους το στρέμμα, όπως και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά βορειότερα, όπως κι εδώ στην Καβάλα συγκομίσαμε περίπου 3-3,5 τόνους/στρέμμα. Την τρέχουσα περίοδο, τα ακτινίδια πωλούνται σταδιακά και θα πωλούνται μέχρι και Μάιο, όμως οι τιμές βλέπουμε πως κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς σε σύγκριση με πέρυσι είναι διπλάσιες.
Ειδικότερα, για την ΕΑΣ Καβάλας, σημείωσε πως «υπήρξε μία ομαλή συγκομιδή ακτινιδίων χωρίς έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Στην Καβάλα, το 1/3 των ακτινιδίων συγκομίζονται από Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών από οργανωμένα Συλλογικά Σχήματα». Συγκεκριμένα όπως σημείωσε, από τους γεωπόνους γίνονται μετρήσεις ανάλογα με τα σάκχαρα, την ξηρά ουσία κι έτσι συγκομίζονται τα ακτινίδια και αποθηκεύονται ανάλογα με αυτές τις μετρήσεις. «Τα ακτινίδια της ΕΑΣ Καβάλας εξάγονται προς ευρωπαϊκές χώρες, Η.Π.Α., Καναδά, Νότιο Αφρική, Ουρουγουάη, Ινδία» συμπλήρωσε.
Η περιοχή της Καβάλας έχει έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον, καθώς στον αγροδιατροφικό τομέα τα προϊόντα τα οποία εξάγονται είναι κυρίως τα ακτινίδια, τα καπνά, τα σπαράγγια, τα σταφύλια, τα κρασιά, οι πράσινες ελιές και οι ελιές θρούμπα. «Έχει οργανωθεί έτσι, η μεταποίηση και γενικότερα το εμπόριο, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε όλα αυτά τα προϊόντα που παράγονται στην Καβάλα. Γενικότερα, οι εξαγωγές της χώρας είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, βέβαια δεν μπορούμε να φτάσουμε σε όλα τα προϊόντα το ισοζύγιο να είναι θετικό, αλλά ας μην ξεχνάμε πως τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε παίρνουν μεγαλύτερες τιμές και έχουν ένα προστιθέμενο εισόδημα για τους παραγωγούς, όταν αυτά εξάγονται» κατέληξε.