Με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής δομής που θα παρέχει ευρύ φάσμα γνώσεων σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και θα τους καταρτίζει στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ευρεία σύσκεψη στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς.
«Εδώ θα χτυπήσει η καρδιά της αναγέννησης της πρωτογενούς παραγωγής της Κρήτης και της μετάβασης στη νέα εποχή», δήλωσε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Περιφερειάρχης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, είπε ότι η περιφέρεια θα συμβάλλει με τις υπηρεσίες της σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, γιατί οι σωστά καταρτισμένοι αγρότες θα προσφέρουν στην εθνική οικονομία.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, κ. Χρήστος Αυγουλάς, η καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, εκπρόσωποι της Γεωργικής Αμερικανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων Γόρτυνας και Φαιστού, οι Αντιπεριφερειάρχες, κα. Ειρήνη Χουδετσανάκη και κ. Σταύρος Τζεδάκης, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, της Αναπτυξιακής Κρήτης και της Διοίκησης της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς,
Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, ώστε να γίνει το επίκεντρο της εκπαίδευσης των αγροτών μας και να αποτελέσει πρότυπο γεωργικής σχολής για ολόκληρη τη χώρα. Να γίνει και πάλι ο φάρος της γεωργικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, έχοντας ως μοντέλο αναβάθμισης τη Γεωργική Αμερικανική Σχολή της Θεσσαλονίκης.
Προσέθεσε, επίσης, ότι απαιτείται επέκταση της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και με την περιφέρεια, υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στο σχεδιασμό αυτό θα συμπεριληφθεί και ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων Ρεθύμνου, που πλέον δεν λειτουργεί και η επαναλειτουργία του θα διασυνδεθεί με τη Σχολή Μεσσαράς.