Χρόνο και εμπιστοσύνη ζήτησε από τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να λειτουργήσει με δίκαιο και σωστό τρόπο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, όπως τόνισε δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των γεωργών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων της Κρήτης, η οποία διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, ο υπουργός συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης και Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, οι ΓΓ, κ.κ. Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης, η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής, κα. Ειρήνη Χουδετσανάκη, οι Δήμαρχοι Ανωγείων, κ.κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Αρχανών- Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, Καντάνου- Σελίνου, Αντώνης Περράκης και Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, κ. Γιάννης Φασουλάς και Πρόεδροι και μέλη γεωργικών, μελισσοκομικών και κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων.
Θέτοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου ο υπουργός είπε ότι στόχος της ηγεσίας είναι:
1. Το νέο έτος να υπάρχει νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ.
2. Η καλύτερη οργάνωση του ΟΠΕΠΕΚΕ για πιο σωστές και δίκαιες πληρωμές.
3. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και
4. Η ενίσχυση των νέων αγροτών
Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι προχωρεί η μελέτη για αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς και η συνεργασία της με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με την παράλληλη λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. «Υπάρχουν 1.100 στρέμματα και οι εγκαταστάσεις μιας Σχολής που μένουν αναξιοποίητες», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι αγρότες μας πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις, γιατί η γνώση είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής. «Η αξιοποίηση της Σχολής αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα και θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το επόμενο θέμα που έθεσε είναι το ζήτημα της αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία διαχείριση από έναν οργανισμό, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία. Για το ζήτημα αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος χρηματοδοτικός πόρος, ενώ, όπως δήλωσε, με το θέμα θα ασχοληθεί η ίδια ολλανδική εταιρεία που κάνει τις μελέτες στη Θεσσαλία.
Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός δήλωσε ότι έγιναν λάθη και οι πληρωμές δεν ήταν δίκαιες. Είπε ότι οι ενισχύσεις ήταν μειωμένες κατά 236 εκατ. ευρώ, λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει το 2021 για μεταφορά των συγκεκριμένων πόρων από την ενιαία ενίσχυση στην αναδιανεμητική, ενώ σημείωσε ότι με ευθύνη της διοικήσεως δεν ενεργοποιήθηκαν 88 εκατ. ευρώ. Πρόθεσή του, δήλωσε ότι είναι, να υπάρξουν διορθώσεις στο βαθμό που επιτρέψει η ΕΕ. «Δεν πρόκειται να σας πω πράγματα που δεν γίνονται», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.