Τεχνικό Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.
Η παρατεταμένη αστάθεια του καιρού με βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής των μηλοειδών (καρπών και φυλλώματος) από φουζικλάδια.
Επισημαίνεται, ότι η μολυσματικότητα των φουζικλαδίων ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι παθογόνοι αυτοί μύκητες είναι δυνατό να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικοί, ακόμη και μέχρι τη συγκομιδή.
Συνιστάται άμεσα η προστασία των καρπών μετά από τη βροχόπτωση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους οπωρώνες που:
- έχουν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας,
- έχουν ιστορικό σοβαρών προσβολών και
- βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν άλλοι οπωρώνες με εκτεταμένη προσβολή.
Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών των παθογόνων συνιστάται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες ή εφαρμογή μίγματος μυκητοκτόνων διαφορετικής ομάδας. Για την αποφυγή φαινομένων τοξικότητας στους καρπούς, να προσεχθεί ιδιαίτερα πιθανή ευαισθησία ορισμένων ποικιλιών σε κάποια σκευάσματα.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα προτεινόμενα μέτρα καταπολέμησης να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως τους καλλιεργητές.
Σεπτορίωση (Αχλαδιά)
Οι καιρικές συνθήκες είναι επίσης ιδανικές για την εξάπλωση της σεπτορίωσης στην αχλαδιά. Συστήνεται άμεσα η προστασία των καλλιεργειών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.
Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε οπωρώνες αχλαδιάς που:
1) έχουν ήδη εμφανίσει συμπτώματα προσβολής στο φύλλωμα,
2) δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αποτελεσματική καταπολέμηση του μύκητα,
3)γειτνιάζουν με προσβεβλημένους οπωρώνες και
4) γενικότερα βρίσκονται σε υγρές περιοχές ή δέχονται συχνή και υπερβολική άρδευση.
Ωίδιο (Μηλιά)
Σε ευαίσθητες, κυρίως, ποικιλίες και όπου έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα σε καρπούς, συνιστάται άμεσα επέμβαση, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.
Βακτηριακό κάψιμο (Αχλαδιά-Μηλιά)
Σε όσους οπωρώνες μηλοειδών έχουν παρατηρηθεί προσβολές του βακτηρίου στην τρυφερή βλάστηση, συστήνεται η συλλογή και η απομάκρυνση από τον οπωρώνα των προσβεβλημένων βλαστών μαζί με τουλάχιστον 30 εκ. υγιούς τμήματος, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια ξηρού και ζεστού καιρού.
Παράλληλα, συνιστάται ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης, καθώς και της άρδευσης στην απολύτως αναγκαία, διότι η ασθένεια αποβαίνει ιδιαίτερα σοβαρή στα εύρωστα δένδρα.
Καρπόκαψα (Αχλαδιά – Μηλιά)
Οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά (δύο φορές τη βδομάδα) τις φερομονικές παγίδες στους οπωρώνες τους και να συνεχίζουν την προστασία των καρπών από το έντομο εφόσον διαπιστώνουν:
1) αύξηση συλλήψεων ακμαίων σε αυτές και
2) έστω και μικρή, αλλά σταθερή δραστηριότητα των ακμαίων, όταν αυτή συνοδεύεται από αύξηση των προσβολών στους καρπούς.
Από τα εντομοκτόνα, προτιμώνται οι ρυθμιστές ανάπτυξης, τα φυσικής προελεύσεως σκευάσματα και τα σκευάσματα εντομοπαθογόνου ιού, που είναι εκλεκτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον. Για την επανάληψη του ψεκασμού να ληφθούν υπόψη η διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, η πορεία των συλλήψεων ακμαίων στις φερομονικές παγίδες, ο ταχύς ρυθμός αύξησης των καρπών και οι καιρικές συνθήκες.
Ξυλοφάγα Λεπιδόπτερα (Αχλαδιά – Μηλιά)
Την εποχή αυτή δραστηριοποιούνται ακμαία των εντόμων κόσσου, ζεύζερας και σέζιας. Πρόκειται για έντομα των οποίων οι προνύμφες είναι ξυλοφάγες και συνεπώς ιδιαίτερα καταστρεπτικές, επειδή σε μεγάλους πληθυσμούς προκαλούν ξηράνσεις κλάδων και δένδρων.
Η καταπολέμηση των προνυμφών είναι ιδιαίτερα δύσκολή, διότι αυτές δραστηριοποιούνται κάτω από τον φλοιό και μέσα στο ξύλο. Προσβολές από αυτά τα έντομα εντοπίζονται κυρίως σε ηλικιωμένα και εξασθενημένα από διάφορες αιτίες δένδρα.
Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολές από τα παραπάνω έντομα συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, με σκοπό τη θανάτωση των ακμαίων πριν ωοτοκήσουν καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στον κορμό και τους κλάδους.
Να γίνει πλήρης και επιμελημένη κάλυψη με το ψεκαστικό υγρό των δένδρων, με έμφαση στην περιοχή του λαιμού, του κορμού και των βραχιόνων.
Ο ψεκασμός αυτός καταπολεμεί ταυτόχρονα και την καρπόκαψα.
Για την αποφυγή προσβολών από αυτά τα έντομα, πρέπει οι οπωρώνες και κυρίως εκείνοι μεγαλύτερης ηλικίας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση υγείας, με εφαρμογή ισορροπημένης λίπανσης και άρδευσης και γενικότερα με την εκτέλεση των ενδεδειγμένων καλλιεργητικών πρακτικών.
Ψύλλα (Αχλαδιά)
Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολή από το έντομο συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Είναι σημαντικό να γίνεται εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές κατηγορίες, για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικών πληθυσμών του εντόμου.
Ιδιαίτερα οι νέες δραστικές ουσίες, καλό είναι να μην εφαρμόζονται πάνω από δύο φορές σε κάθε καλλιεργητική περίοδο. Κατά τους ψεκασμούς με ξηρό καιρό, καλό είναι να αυξάνεται ο όγκος του νερού, πρακτική που βοηθά το σκεύασμα να διαπεράσει τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών.
Επίσης, συνιστάται η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών με το χέρι, καθώς και η αποφυγή καλλιεργητικών τεχνικών που ευνοούν ιδιαίτερα τη βλάστηση, όπως υπερβολική λίπανση και πότισμα.
Τετράνυχοι (Αχλαδιά – Μηλιά)
Η καταπολέμηση των τετρανύχων (κόκκινος, κίτρινος) συνιστάται σε οπωρώνες που παρατηρούνται περίπου 60-70 κινητές μορφές ανά 100 φύλλα, με εναλλαγή κατάλληλων και εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων. Σε περιπτώσεις προσβολής και από τα δύο είδη τετρανύχων, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο είδη.
Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.