Οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής είναι πολλαπλές, δυσμενείς, με επιπτώσεις για τους αγρότες και τους παραγωγούς της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, οι γεωπολιτικές αναταράξεις, η κλιματική κρίση και η πανδημία άλλαξαν τον «χάρτη», δημιουργώντας ένα «ασταθές» περιβάλλον, που έθεσε και εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Για τη συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων, πέρα από την Πολιτεία, κρίνεται απαραίτητη η συνεργατικότητα, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ των αγροτών. Αυτές τις αξίες προωθεί και προάγει το συνεταιριστικό κίνημα και οι συνεταιρισμένοι αγρότες, με τη σημερινή ημέρα, να τονίζει τη σημασία του Συνεργατισμού.
Κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου (σ.σ. 6η Ιουλίου για φέτος) γιορτάζεται από το 1923 η Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού (International Day of Cooperatives), η οποία και το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα από τον ΟΗΕ και από τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία (International Cooperative Alliance (ICA). Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχθεί η αξία των συνεταιρισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού υπενθυμίζει, πλέον, τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, καθώς και την ανάγκη για υποστήριξη και ενίσχυση των συνεταιριστικών πρωτοβουλιών. Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) μάχεται για τα δικαιώματα, τόσο των μελών της, όσο και των αγροτών της χώρας. Η στήριξη της υπαίθρου, του αγροτικού τομέα, αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται, κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία.
H ΕΘΕΑΣ μέχρι σήμερα αριθμεί 300 μέλη – υγιείς συνεταιρισμούς και κάθε μέρα η οικογένεια της μεγαλώνει. Θεσμοθετημένη με τον ν.4673/2020 εκπροσωπεί τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Ελλάδος, καθώς και τα λοιπά νομικά πρόσωπα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η ΕΘΕΑΣ μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών προωθεί τον συνεργατισμό και αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα.
Επιπλέον, οι συνεταιρισμοί δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες:
- να συνεργάζονται,
- να μειώνουν τα κόστη,
- να αυξάνουν τα έσοδα,
- να διαχειρίζονται τους κινδύνους και
- να προωθούν την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μέσω της συνεργασίας, μπορούν να επωφεληθούν από την έρευνα και την εκπαίδευση, οδηγώντας σε μια πιο αποδοτική και βιώσιμη γεωργία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συνεργατισμός είναι μια ισχυρή και βιώσιμη μορφή οργάνωσης που προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στα μέλη του και στην ευρύτερη κοινωνία. Μέσα από τη συλλογική δράση και τη δημοκρατική διακυβέρνηση, οι συνεταιρισμοί ενδυναμώνουν τα άτομα, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και προωθούν την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Τέλος, σύμφωνα με την ICA, τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αποτελούν το βασικό πυλώνα για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ καθώς:
α) Προωθούν τη δημοκρατία, την κοινωνική ενσωμάτωση και λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος,
β) Λόγω των συνεταιριστικών αρχών έχουν βασικό στόχο τη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση και
γ) Ενισχύουν την εργασιακή ασφάλεια, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τις επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Εν γένει, οι συνεταιρισμοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας. Προσφέρουν στους αγρότες τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τους πόρους τους, επιτρέποντάς τους να διαπραγματεύονται καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και να μειώνουν το κόστος παραγωγής.