Θεσμικά πρόσωπα και εκπρόσωποι από το σύνολο της αγροδιατροφικής αλυσίδας έδωσαν το παρών στο πάνελ με θέμα: «Η Γεωργία μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις» στο πλαίσιο του «Delphi Economic Forum 2024». Στην εν λόγω συζήτηση μετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Κελέτσης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Κουρέτας. Από πλευράς της ΕΘΕΑΣ τοποθετήθηκαν ο Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» κ. Ανδρέας Δημητρίου και ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Δημητρίου στάθηκε στις προκλήσεις που βρίσκονται προ των πυλών για την εγχώρια και κατά συνέπεια για την παγκόσμια παραγωγή, οι οποίες ήδη έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Συγκεκριμένα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επρόκειτο για ένα ιστορικό γεγονός που ελλόχευε επιπτώσεις σε διαφορετικά επίπεδα, οι οποίες διατάραξαν συνολικά την οικονομία. Η εν λόγω συνθήκη σε συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, αλλά και την περίοδο της πανδημίας συνολικά επέφερε ένα σπιράλ αρνητικών συνεπειών στον αγροτικό τομέα, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ξεπεραστεί πλήρως από τους αγρότες. Αυτά τα προβλήματα άφησαν το «αποτύπωμά» τους στη σύγχρονη ιστορία, φέρνοντας στο προσκήνιο τον πρωτογενή τομέα και τον αγρότη.
Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Δημητρίου ο πρωτογενής τομέας της χώρας αντιμετωπίζει και άλλες προκλήσεις εξίσου σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις άνισες, όπως είναι η κλιματική κρίση. Τα πρόσφατα φαινόμενα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι πυρκαγιές σε Έβρο, Ρόδο και Εύβοια μας έφεραν αντιμέτωπους με δυσμενή καιρικά φαινόμενα, τα οποία απείλησαν και εξακολουθούν να απειλούν την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια την εφοδιαστική αλυσίδα. Δεδομένης της κλιματικής συνθήκης, της ανομβρίας και της εκτίναξης των τιμών, θα πρέπει να παρθούν άρδην μέτρα τα οποία να στοχεύσουν στην τοπική παραγωγή.
Επιπλέον, στη χώρα μας συναντάται και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στη συγκομιδή προϊόντων, αλλά και στη μεταποίηση. Μάλιστα δε, η έλλειψη εργατικών χεριών υφίσταται και σε άλλους κλάδους, όπως στον τουριστικό, κατασκευαστικό κτλ. Κάνοντας αναφορά στον Συνεταιρισμό Πίνδου, δήλωσε πως «έχουμε μετατρέψει τις προκλήσεις σε στόχους. Μέσα από την οποιαδήποτε κρίση, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την υπεραξία που χρειάζεται, ώστε ο Συνεταιρισμός να εξελιχθεί και να δυναμώσει περαιτέρω, βγαίνοντας πιο ενισχυμένος από την κρίση. Η συνεργατικότητα είναι οικονομική ανάγκη και φέρνει θετικά αποτελέσματα. «Βασική προϋπόθεση για τη συνεχή ανάπτυξη του συνεργατισμού είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών» δήλωσε κλείνοντας ο κ. Δημητρίου.
Στη συνέχεια, από τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ έγινε αναφορά στα μοντέλα των ισχυρών Συνεταιρισμών, πλήρως καθετοποιημένων, παράγοντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, με στόχο την ενδυνάμωση της αγοράς και την επέκταση των εξαγωγικών δυνατοτήτων. Αυτός είναι και ο στόχος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών μέσω της ίδρυσης της εξαγωγικής εταιρείας.
Με τη σειρά του, ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς στάθηκε στον συνυφασμό της γεωργίας με τις ΑΠΕ και στην ενδυνάμωση της Ένωσης Αγρινίου, μέσω αυτού του μοντέλου. Οι ΑΠΕ αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της υπαίθρου των συνεταιρισμών και των αγροτών, συνδυάζοντας την προστασία το περιβάλλοντος, τη μόνιμη μείωση του κόστους παραγωγής με την εξασφάλιση σημαντικού σταθερού συμπληρωματικού εισοδήματος, τόσο για τους αγρότες, όσο και τους συνεταιρισμούς.
Οι συνεταιρισμοί αποτελούν προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς τα οφέλη επιστρέφουν στους παραγωγούς και διατηρούν σταθερό το οικονομικό, κοινωνικό και παραγωγικό ιστό στην περιφέρεια. Η «Ένωση Αγρινίου» έχει καταφέρει αυτό να το κάνει πράξη, στηρίζοντας την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και παράλληλα να βοηθάει την ΕΘΕΑΣ και τα άλλα μέλη Συνεταιρισμών να αξιοποιήσουν καλύτερα τις ευκαιρίες, που προσφέρουν οι ΑΠΕ. Εξήγησε, τέλος τις μορφές ΑΠΕ που έχει επενδύσει η Ένωση Αγρινίου και τα σχέδια της για περεταίρω ανάπτυξη.