Έκκληση προς την Πολιτεία να σταθεί εμπράκτως στο πλευρό του αγρότη και του κτηνοτρόφου, που έχουν πληγεί, τόσο από το βάρος της ακρίβειας, όσο και από άλλα προβλήματα, έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Δημήτρης Καπούνης μιλώντας στο «News Room» του ERT News.
Στον «αέρα» της εκπομπής μίλησε και ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος, κ. Στέλιος Ζαχαράτος, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί του νησιού.
Ερωτηθείς, αρχικά για την τιμή του γάλακτος, ο κ. Καπούνης επεσήμανε: «Εδώ στη Νάξο, ο παραγωγός πληρώνεται, από εμάς, κατά μέσον όρο και ανάλογα και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ποσότητες που προσκομίζει, το αγελαδινό γάλα από 55 έως 61 λεπτά, το πρόβειο 1,37 ευρώ και το κατσικίσιο 80 λεπτά. Οι τιμές, δηλαδή, είναι οι ίδιες και λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Εμείς δεν θα κάνουμε άλλες αυξήσεις στα τυροκομικά μας προϊόντα – όσες κάναμε ήταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Παράγουμε ένα προϊόν Π.Ο.Π., την Γραβιέρα Νάξου, μόνο από γάλα Νάξου, δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από πουθενά αλλού και χρειάζονται 11,200 κιλά γάλακτος για να παραχθεί ένα κιλό τυριού – μόνο η πρώτη ύλη, δηλαδή, κοστίζει 7,5 ευρώ για ένα κιλό προϊόντος. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, που έχουν φθάσει τα κόστη. Πρέπει η Πολιτεία να στραφεί και στον πρωτογενή τομέα, στον κτηνοτρόφο και στον αγρότη».
Έπειτα, ο Σ. Ζαχαράτος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι σε αυτή τη δουλειά 12-13 χρόνια. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε που ξεκίνησα. Ήρθε η ακρίβεια. Τα προϊόντά μας δεν πήραν πολύ ακριβή τιμή. Είμαστε και νησί, έχουμε μεταφορικά… Είναι δύσκολα τα πράγματα. Η Πολιτεία να μας βοηθήσει». Στη συνέχεια, ο κ. Καπούνης δήλωσε πως: «Οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί κατά 20%. Ως Ένωση, κάνουμε και εξαγωγές σε 12 χώρες, αλλά πολύ λιγότερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν. Δεν μπορούμε να στείλουμε στο εξωτερικό περισσότερο τυρί γιατί δεν μας φθάνει για την ελληνική αγορά. Ως Ένωση, ενισχύουμε τους κτηνοτρόφους – όταν σε όλη την Ελλάδα το γάλα έχει 43 και 48 λεπτά, εμείς το αγοράζουμε στα 58 μέσο όρο. Έχουμε βάλει πλάτη. Πρέπει να βοηθήσει ωστόσο και η Πολιτεία. Επίσης, ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος (σ.σ. ο Σ. Ζαχαράτος), εάν αγοράσει ένα φορτίο 25 τόνων τριφύλλι ή σανό από τη Θήβα, θα δώσει 2 χιλιάδες ευρώ και άλλα 1.780 ευρώ μεταφορικά, για να το φέρει στη Νάξο! Πώς θα βγουν αυτοί οι άνθρωποι;».
Καταλήγοντας, ο κ. Καπούνης επεσήμανε: «Μόνο στα πεδινά της Νάξου έκλεισαν δέκα στάβλοι την τελευταία τριετία, άλλοι πολλοί έχουν μειώσει τα ζώα τους και κανείς δεν έρχεται να ασχοληθεί με το επάγγελμα. Εμείς, η Ε.Α.Σ., τον Σεπτέμβριο του 2021 παραλαμβάναμε 38 τόνους γάλα και σήμερα με το ζόρι έχουμε 27, ενώ κάθε μέρα βλέπουμε το γάλα να μειώνεται…».