Η Διάσκεψη Γεωργικής Έρευνας της ΕΕ 2023, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες (31 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2023), θα παράσχει χρήσιμη καθοδήγηση και προβληματισμό σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις προτεραιότητας στην έρευνα και την καινοτομία, που απαιτούνται για τη στήριξη της γεωργίας, της δασοκομίας και των αγροτικών περιοχών.
Εκτός από το πώς η έρευνα και η καινοτομία ωφελούν τους αγρότες, τους δασολόγους και τους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, οι συμμετέχοντες θα έχουν, επίσης την ευκαιρία να διαμορφώσουν τη μακροπρόθεσμη ατζέντα της ΕΕ για την έρευνα στον γεωργικό τομέα και το στρατηγικό σχέδιο Horizon Europe 2025- 2027.
Ο αγροτικός τομέας της ΕΕ εξελίσσεται σε ένα μεταβαλλόμενο πλαίσιο, δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά του. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα συστήματα γεωργίας και τροφίμων, τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν σε ακραία και επαναλαμβανόμενα γεγονότα, όπως σοβαρή ξηρασία ή πλημμύρες. Μόνο ένας ανταγωνιστικός και κοινωνικά βιώσιμος γεωργικός τομέας θα μπορέσει να εκπληρώσει με επιτυχία τους πράσινους στόχους του.
Η τεχνολογική, ψηφιακή εξέλιξη, που υποστηρίζεται από ένα ισχυρό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας ανοίγει νέους ορίζοντες.
Οι μεταβάσεις απαιτούν τοπικές λύσεις, που λαμβάνουν υπόψη κάθε περιφερειακή και εθνική κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα και η καινοτομία είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη, την αναβάθμιση και την ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων, τεχνολογικών και κοινωνικών καινοτομιών, πολιτικών και μοντέλων διακυβέρνησης. Αυτό θα επιτρέψει τη μετάβαση προς βιώσιμα συστήματα γεωργίας και δασοκομίας και αγροτικές κοινότητες.
Για παράδειγμα, χάρη στην έρευνα, αναπτύχθηκε μια νέα τεχνολογία για την παραγωγή λιπασμάτων χρησιμοποιώντας ένα μείγμα αέρα, κοπριάς και ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτή τη μέθοδο, οι αγρότες μπορούν να παράγουν το λίπασμα όπου χρειάζεται με σχετικά χαμηλό κόστος.
Γεωργία ακριβείας
Η γεωργία ακριβείας επιτρέπει επίσης στους αγρότες να αξιολογούν αποτελεσματικότερα την παραγωγή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Μπορούν να προσαρμόσουν με ψηφιακά εργαλεία τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν λιπάσματα ή άρδευση, μειώνοντας τις εισροές και τις εκπομπές.
Η ΕΕ είχε διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση 180 έργων πολλαπλών παραγόντων για τη γεωργία, τη δασοκομία και την αγροτική ανάπτυξη κατά την επταετία του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (2014-2020).
Από την έναρξή της το 2016, η Διάσκεψη Γεωργικής Έρευνας της ΕΕ έχει αποφασιστική σημασία για τον σχεδιασμό της μακροπρόθεσμης στρατηγικής προσέγγισης στη γεωργική έρευνα και καινοτομία της ΕΕ (Ε&Κ).
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική
Τα κονδύλια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση και τη δράση του Horizon Europe για να διασφαλιστεί ότι η έρευνα και η καινοτομία θα αξιοποιηθούν από τους αγρότες, τους δασολόγους και τις αγροτικές κοινότητες. Στην τρέχουσα ΚΓΠ, οι χώρες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να υποστηρίξουν τη σύσταση 6.600 ομάδων. Αυτός είναι τριπλάσιος ο αριθμός ανά έτος σε σύγκριση με την περίοδο 2014-2020. Εργάζονται για την ανάπτυξη τοπικών λύσεων σε τρέχοντα ζητήματα, όπως η μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων, η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, η ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών και η αποτελεσματικότερη χρήση των υδάτινων πόρων.
Σε επίπεδο ΕΕ, σχεδόν 2,1 δισ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη) διατίθενται για τη διευκόλυνση της γνώσης, της ανταλλαγής και της πληροφόρησης. Έξι εκατομμύρια συμμετέχοντες θα επωφεληθούν από συμβουλές, κατάρτιση και ανταλλαγή γνώσεων/συμμετοχή σε έργα καινοτομίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας.
Περισσότεροι από 200.000 ανεξάρτητοι σύμβουλοι θα υποστηριχθούν στο έργο τους για να βοηθήσουν στη μεταφορά γνώσης και στην αύξηση της καινοτομίας μεταξύ των αγροτών.