Aπό σήμερα, 8 Δεκεμβρίου 2023 τίθενται σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι νέοι κανόνες για την επισήμανση των συστατικών και των θρεπτικών αξιών στο κρασί και στα αρωματισμένα αμπελοοινικά προϊόντα.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για όλα τα κρασιά και τα αμπελοοινικά προϊόντα που προέρχονται από τη συγκομιδή 2024, ενώ όλα τα κρασιά που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 θα εξακολουθούν να εξαιρούνται από τους νέους κανόνες έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν την επιλογή να αναφέρουν τη λίστα των συστατικών και τη διατροφική δήλωση, είτε στη φυσική ετικέτα του κρασιού, είτε μέσω ειδικού ηλεκτρονικού μέσου, όπως ένας κωδικός QR. Οι αλλεργιογόνες ουσίες θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται στη φυσική ετικέτα, όπως θα ισχύει τώρα για την ενεργειακή αξία. Οι πληροφορίες που παρέχονται στο διαδίκτυο θα πρέπει να είναι τόσο ευδιάκριτες και προσβάσιμες στους καταναλωτές όσο και οι πληροφορίες που παρέχονται σε μια φυσική ετικέτα.
Συγχρόνως, η λέξη «συστατικά» θα πρέπει να αναγνωρίζεται εύκολα από τους καταναλωτές στην ετικέτα. Ενώ θεσπίστηκαν κανόνες το 2021 και πιο λεπτομερείς κανόνες εκδόθηκαν πριν από μήνες, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για να καθοδηγήσει τους φορείς εκμετάλλευσης και τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των νέων κανόνων. Οι εθνικές αρχές θα είναι υπεύθυνες για την επιβολή των νέων κανόνων.
Αυτό θα καλύψει το υφιστάμενο χάσμα μεταξύ του κρασιού και όλων των άλλων προϊόντων διατροφής που για πολλά χρόνια απαιτείται να παρέχουν τέτοιες πληροφορίες. Το κρασί απαλλάσσονταν μέχρι τώρα, όπως και τα άλλα αλκοολούχα ποτά, από την υποχρέωση παροχής πληροφοριών σχετικά με τον κατάλογο των συστατικών και τη διατροφική δήλωση.
Στις νέες ετικέτες κρασιών, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες για όλα τα κρασιά που πωλούνται στην ΕΕ:
- τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας αμπελοοινικού προϊόντος
- ο όρος «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» (ΠΟΠ) ή «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη» (ΠΓΕ) και η ονομασία του για τους οίνους που έχουν καταχωριστεί ως γεωγραφικές ενδείξεις
- τον πραγματικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο
- την ένδειξη προέλευσης
- το όνομα του εμφιαλωτή ή το όνομα του παραγωγού ή του πωλητή
- το καθαρό περιεχόμενο
- την περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε περίπτωση κατηγοριών αφρωδών οίνων
- τη διατροφική δήλωση
- τον κατάλογο των συστατικών
- τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες
- την ελάχιστη ημερομηνία διατηρησιμότητας για αμπελοοινικά προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία αφαίρεσης αλκοόλης.
Αυτές οι περιεκτικές πληροφορίες θα εγγυηθούν στους καταναλωτές τη μέγιστη διαφάνεια κατά την επιλογή και την αγορά κρασιού.