Μετά τις καλές επιδόσεις του εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ το 2022, η πιο πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι το εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του το 2023.
Οι εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 228,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις εισαγωγές της ΕΕ σε 158,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, με αποτέλεσμα συνολικό πλεόνασμα 70,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (+22% και 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο από το 2022). Αυτό το θετικό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στις σταθερά υψηλές τιμές των εξαγωγικών προϊόντων της ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μείωση των παγκόσμιων τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις των εξαγωγών της ΕΕ περιελάμβαναν παρασκευάσματα δημητριακών, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί.
Όσον αφορά τις εισαγωγές, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπορικό έλλειμμα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί και ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά. Με τη φημισμένη ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και το υψηλό επίπεδο διαφοροποίησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο κορυφαίος παγκόσμιος έμπορος γεωργικών προϊόντων διατροφής.
Εξαγωγές
Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ ανήλθαν σε 228,6 δισ. ευρώ το 2023. Η ΕΕ συναλλάσσεται με μεγάλο αριθμό χωρών, με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 22 % (51,3 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) παραμένουν ο δεύτερος προορισμός όλων των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, παρόλο που σημειώθηκε ελαφρά μείωση των εξαγωγών της ΕΕ εκεί, ιδίως για τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο τρίτος προορισμός, απορροφώντας το 6% της συνολικής αξίας των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ.
Ωστόσο, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα μειώθηκαν κατά 29% το 2023. Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ προς την Τουρκία (+683 εκατ. ευρώ, +7%) και την Ουκρανία αυξήθηκαν (+533 εκατ. ευρώ, +18%). Συνολικά, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ παρέμεινε διαφοροποιημένο με σημαντικό αριθμό χωρών εταίρων.
Το 2023 η ΕΕ εξήγαγε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, με τις 3 κορυφαίες κατηγορίες εξαγόμενων προϊόντων από την ΕΕ να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% των συνολικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ. Αυτές οι τρεις πρώτες κατηγορίες ήταν τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα άλεσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι οίνοι και τα προϊόντα με βάση τον οίνο. Οι εξαγωγές παρασκευασμάτων φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία το 2023, με +1,3 δισ. ευρώ (+12%) σε σύγκριση με το 2022. Ακολουθούν οι εξαγωγές παρασκευασμάτων δημητριακών και προϊόντων άλεσης (+1,2 δισ. ευρώ, +5%) και ειδών ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας (+1,2 δισ. ευρώ, +12%).
Εισαγωγές
Οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ μειώθηκαν κατά 7% το 2023, φθάνοντας τα 158,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η εξέλιξη της αξίας των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ σχετίζεται με την εξέλιξη των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. Η Βραζιλία παρέμεινε η πρώτη πηγή προέλευσης, αντιπροσωπεύοντας το 11% των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ το 2023. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η δεύτερη πηγή, με τις εισαγωγές να παραμένουν σταθερές. Η Ουκρανία παρέμεινε η τρίτη πηγή, με αξία 11,8 δισ. ευρώ και 7% των εισαγωγών της ΕΕ.
Η εξέλιξη των εισαγωγών από την Ουκρανία το 2023 αντιπαραβάλλεται μεταξύ των προϊόντων, αλλά συνολικά, το επίπεδο εισαγωγών επέστρεψε στο επίπεδο του 2021 προς το τέλος του έτους.
Συνολικά, οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης των εισαγωγών της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 28% των συνολικών εισαγωγών. Μεταξύ άλλων σημαντικών εξελίξεων, η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών σημειώθηκε από την Τουρκία (+999 εκατ. ευρώ, +18%) ακολουθούμενη από την Αίγυπτο με +566 εκατ. ευρώ, +41%). Άλλες σημαντικές μεταβολές παρατηρήθηκαν με μειώσεις από την Αργεντινή (-2,3 δισ. ευρώ, -33%), την Κίνα (-1,5 δισ. ευρώ, -15%) και την Ινδονησία (-1,3 δισ. ευρώ, -19%).
Το 2023, η ΕΕ συνέχισε να εισάγει κυρίως τρεις κατηγορίες προϊόντων που αντιπροσώπευαν το 40% των συνολικών εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ:
1) φρούτα και ξηροί καρποί,
2) ελαιούχοι σπόροι και πρωτεϊνούχα φυτά και
3) καφές, τσάι, κακάο και μπαχαρικά.
Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν μεταξύ 21 και 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 13% έως 14% των εισαγωγών της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία εισαγωγών το 2023 αφορούσαν τα προϊόντα καπνού (+1 δισ. ευρώ, +27%) και τα λαχανικά (+793 εκατ. ευρώ, +16% σε αξία).