Για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς στο ελαιόλαδο, τα προβλήματα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά και για τις τιμές που διαμορφώνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μιλούν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουλίου, κ. Νικόλαος Μπούμης και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Κρυονερίου, κ. Φάνης Ζάρκος.
Η φετινή παραγωγή εξελίσσεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη τιμή στο προϊόν του ελαιολάδου, που κυμαίνεται από 7 έως και 10 ευρώ ανάλογα την οξύτητα, μας μεταφέρει ο κ. Ζάρκος. Ο κ. Μπούμης από την πλευρά του, σημειώνει πως η φετινή παραγωγή στον Συνεταιρισμό ανέρχεται στο 1/3 της αντίστοιχης παραγωγής του ‘22.
Για την άνοδο της τιμής που παρατηρείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, φέρνοντας μεταβολές στο «καλάθι» των καταναλωτών, τόσο ο κ. Μπούμης, όσο ο κ. Ζάρκος αναφέρουν πως η εν λόγω αύξηση είναι απόρροια του αυξημένου κόστους καλλιέργειας. «Πάντα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων επίκεινται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Ωστόσο, πέρα από αυτούς τους παράγοντες, έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής (π.χ. πετρέλαιο, πρώτες ύλες, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, όπως και τα αναλώσιμα υλικά τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 30-40%), όχι μόνο στο ελαιόλαδο, αλλά και σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Η τιμή του παραγωγού, λοιπόν, έχει αυξηθεί, όχι μόνο λόγω της έλλειψης παραγωγής, αλλά και του αυξημένου κόστους καλλιέργειας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούμης, μιλώντας για την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.
Με τη σειρά του, ο κ. Ζάρκος σημείωσε πως η τιμή του εν λόγω προϊόντος, που ομολογουμένως είναι από τα βασικότερα προϊόντα στη διατροφή μας, καθορίζεται από την έλλειψη ελαιολάδου, που παρατηρείται στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία. Επιπλέον, η τιμή ναι μεν είναι ικανοποιητική για τον παραγωγό, αλλά ταυτόχρονα είναι σχεδόν απαγορευτική για τον καταναλωτή. Το «στοίχημα» λοιπόν, όπως σημειώνει είναι να κρατήσουμε τον καταναλωτή στο ελαιόλαδο, ώστε να μη στραφεί σε άλλου είδους έλαια.
Επιπλέον, οι Πρόεδροι και των δύο Συνεταιρισμών αντιμετωπίζουν θέματα με την έλλειψη εργατών γης. «Υπάρχει μεγάλο κενό στο εργατικό δυναμικό, το οποίο και έχουμε μεταφέρει προς τους αρμόδιους φορείς» δήλωσε ο κ. Μπούμης τονίζοντας πως υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις με τις αιτήσεις που έχουν γίνει από πλευράς τους για τη μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες.
Τέλος, να αναφέρουμε λίγα λόγια για τους ανωτέρω Συνεταιρισμούς:
- Ο Συνεταιρισμός Ελαιολάδου Κρυονερίου ιδρύθηκε γύρω στο 1970 με σκοπό να εξυπηρετήσει τους ελαιοκαλλιεργητές του χωριού. Η ετήσια παραγωγή ελιάς ανέρχεται περίπου σε 350.000 τόνους, που συλλέγονται από περισσότερα από 60.000 χιλιάδες δέντρα. Τα ελαιόδεντρα του χωριού βρίσκονται σε υψόμετρο 500-600 μέτρων και το έλαιο που λαμβάνεται έχει οξύτητα 0,3-0,6 γραμμές, δίνοντάς του εξαιρετική γεύση. Ο εν λόγω Συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 170 μέλη, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει και τους μη εταίρους.
- Ο Αγροτικός Ελαιουργικός – Αρδευτικός Συνεταιρισμός Σουλίου με έτος ίδρυσης το 1940 απαριθμεί 67 μέλη και διαθέτει ένα σύγχρονο διφασικό ελαιοτριβείο που παράγει άθερμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.