Τον Φεβρουάριο του 2024, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στον αγροδιατροφικό τομέα ανήλθε σε 6,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 24% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Η ΕΕ παραμένει ο κορυφαίος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων διατροφής παγκοσμίως χάρη στην ιδιαίτερα σημαντική και μεγάλη παραγωγή της. Οι εξαγωγικές αξίες αυξήθηκαν αισθητά, μεταξύ άλλων, για τις ελιές και το ελαιόλαδο λόγω των υψηλότερων τιμών. Οι εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν ελαφρώς τον Φεβρουάριο του 2024, παρά την αύξηση της αξίας των εισαγωγών κακάο. Συνολικά, τόσο οι εισαγωγές, όσο και οι εξαγωγές είναι σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτά είναι τα κύρια πορίσματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εξαγωγές
Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024, αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και ανήλθαν σε 19,4 δισ. Εκτός από τις ελιές και το ελαιόλαδο, η αξία των εξαγωγών μικτών παρασκευασμάτων και συστατικών τροφίμων αυξήθηκε επίσης λόγω υψηλότερου όγκου εξαγωγών και τιμών (+10% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023).
Η ΕΕ εξήγαγε επίσης μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών, ζάχαρης και ισογλυκόζης τον ίδιο μήνα. Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένουν ισχυρές, αλλά η αξία τους μειώθηκε κατά 5% λόγω των χαμηλότερων τιμών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι ο πρώτος προορισμός για τις εξαγωγές της ΕΕ με υψηλότερους όγκους μπύρας, μηλίτη και άλλων ποτών, χοιρινού κρέατος και παρασκευασμάτων φρούτων και ξηρών καρπών που εξάγονται. Ο δεύτερος προορισμός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τις εξαγωγές της ΕΕ εκεί να αυξάνονται κατά 9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του όγκου και των τιμών της ελιάς και των εξαγωγών ελαιολάδου. Ομοίως, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 11 %, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων εξαγωγών προϊόντων καπνού.
Αν και παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ προς την Κίνα και τη Ρωσία μειώθηκαν.
Εισαγωγές
Η αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ ανήλθε σε 13,2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ελαφρά μείωση κατά 2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις μειωμένες τιμές σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, αλλά η κατάσταση παραμένει αντιφατική. Ενώ οι τιμές των σιτηρών, των ελαιούχων σπόρων και των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μειώθηκαν, αυξήθηκαν για τα προϊόντα κακάο, τις ελιές και το ελαιόλαδο. Οι εισαγωγές στην κατηγορία καφές, τσάι, κακάο και μπαχαρικά είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση (+784 εκατ. ευρώ, +23%), γεγονός που εξηγείται κυρίως από τις αυξημένες τιμές των προϊόντων κακάο.
Όσον αφορά τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, η αύξηση οφείλεται στους υψηλότερους όγκους εισαγωγών.
Οι εισαγωγές από την Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδονησία και την Ουκρανία μειώθηκαν λόγω του χαμηλότερου όγκου εισαγωγών και των τιμών ορισμένων αγαθών. Από την άλλη, οι εισαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία αυξήθηκαν, λόγω των προϊόντων κακάο και των φρούτων και ξηρών καρπών.