Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα ταλανίζει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας, πυροδοτώντας μία σειρά από προβλήματα γύρω από την παραγωγή. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο απασχολεί τον αγροτικό τομέα, τον κατασκευαστικό και τον κλάδο του τουρισμού, τρεις σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, που συνεισφέρουν σημαντικά στο ισοζύγιο της χώρας.
Η ΕΘΕΑΣ στην προσπάθειά της να στηρίξει τον αγώνα των αγροτικών συνεταιρισμών, έχει επισημάνει πως πρέπει να δοθούν τα εφόδια και τα κατάλληλα κίνητρα στους Έλληνες, προκειμένου να επιστρέψουν στα χωράφια.
Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας ευρέσεως εργατικού δυναμικού, η χώρα στρέφεται προς την αναζήτηση εργατών σε τρίτες χώρες. Ειδικότερα, η ΕΘΕΑΣ έχει προβεί σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να καταστεί πιο λειτουργική, καθώς κινδυνεύει να χαθεί η παραγωγή, με απόρροια το μειωμένο εισόδημα των αγροτών. Προχωρώντας σε μία σειρά από ενέργειες, η ΕΘΕΑΣ έχει καταφέρει να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη μετάκληση των εργατών.
Βασικές Ενέργειες της ΕΘΕΑΣ
1. ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τα κύρια σημεία των παρεμβάσεων, τα οποία αποφάνθηκαν κατά τη διάρκεια των διεργασιών της διμερούς τεχνικής συνάντησης στο Κάιρο για τη Συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, όπου συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης ορίζουν τα εξής:
- Η αιγυπτιακή πλευρά θα φροντίσει να παρέχει τα στοιχεία ενδιαφερομένων πολιτών που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, σε αριθμό που θα υπερβαίνει τους 5.000, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων εργοδοτών.
- Η ελληνική πλευρά θα καθορίσει εγγράφως το είδος των αγροτικών καλλιεργειών για τις οποίες προτίθεται να ζητήσει εργαζομένους.
- Η αιγυπτιακή πλευρά θα πρέπει να περιλαμβάνει στις προτάσεις της, τόσο ανειδίκευτους όσο και ειδικευμένους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν σε διαφορετικούς αγροτικούς τομείς, σύμφωνα με τις ελληνικές ανάγκες.
- Η ελληνική εργοδοτική πλευρά οφείλει να ακολουθεί ισοτίμως για τους Αιγυπτίους εργαζόμενους, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, που διέπουν και τους Έλληνες εργαζόμενους.
- Η ελληνική πλευρά θα ενημερώνει την αιγυπτιακή για τους επιλεγέντες εργαζόμενους.
- Οι ελληνικές προξενικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την έκδοση της βίζας σε 30 ημέρες από την ημέρα της υποβολής των δικαιολογητικών.
- Τα δύο μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιούν διμερείς διαδικτυακές συσκέψεις μεταξύ των ειδικών για να συζητούν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.
- Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η ελληνική πλευρά θα παράσχει στην αιγυπτιακή, το όνομα των Ελλήνων εκπροσώπων, που θα μετάσχουν στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα επιλογής και αξιολόγησης των Αιγυπτίων υποψηφίων εργαζομένων.
- Συμφωνήθηκε ότι η διαδικασία λήψης αιτημάτων από τους υποψήφιους Αιγυπτίους εργαζομένους να είναι διαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε να μπορούν, να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ελληνικές ανάγκες.
- Τη διαχείριση του πίνακα των υποψηφίων προς εργασία Αιγυπτίων πολιτών, θα την έχει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και θα υπάρχει συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.).
Επιπλέον, να αναφέρουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τους Αιγυπτίους εργάτες, προς ενημέρωση των Ελλήνων αγροτών:
- Οι ώρες πτήσης από το Κάιρο έως την Αθήνα είναι περίπου 01:30 ώρες και το κόστος εισιτηρίου σύμφωνα με την κρατική Αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία, μπορεί να είναι λιγότερο από 150 ευρώ.
- Το εργατικό ημερομίσθιο στην Αίγυπτο είναι αρκετά χαμηλότερο από το κατώτερο ημερομίσθιο στην Ελλάδα και επομένως το προβλεπόμενο κατώτερο ημερομίσθιο από την Ελληνική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα ικανοποιεί απόλυτα τους υποψήφιους εργάτες.
- Η δυνατότητα που παρέχεται πλέον από τον ισχύοντα Κώδικα Μετανάστευσης για την έκδοση πενταετούς άδειας εργασίας, θα απαλλάξει τον εργοδότη αλλά και τον εργαζόμενο, από την υποχρέωση της ετήσιας υποβολής αιτήματος για την είσοδο στη χώρα και την έκδοση της βίζας.
2. ΒΙΕΤΝΑΜ – ΤΑΪΛΑΝΔΗ – ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ – ΙΝΔΙΑ
Επιπλέον, η ΕΘΕΑΣ έχει πραγματοποιήσει επαφές με την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και την Ινδία για τη μετάκληση εργατών γης, μιας και την τρέχουσα περίοδο η χώρα θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της για την εξεύρεση εργατών και προς τις χώρες της Ασίας, καθώς πλέον οι Αλβανοί εργάτες που επί χρόνια εργάζονταν στον πρωτογενή τομέα και ήταν απαραίτητοι για τη συγκομιδή, πλέον αναζητούν εργασία σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης λόγω υψηλότερων αποδοχών.
Περεταίρω αλλαγές που προβλέπονται για τη μετάκληση εργατών γης:
- Η έκδοση της βεβαίωσης για τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, γίνεται πλέον μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΜΑΑΕ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι δυνατή, με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, τα οποία είναι ήδη καταχωρισμένα στην εφαρμογή και αφορούν το προηγούμενο έτος, χωρίς να απαιτείται αίτηση.
Επιπλέον, να αναφέρουμε ότι ο ισχύων Κώδικας Μετανάστευσης δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Α’ Αρ. 81 01/04/2023 (σχετικά Άρθρα 61, 62, 63,64, 65) και επίσης στην ΚΥΑ Αρ. 35400 ΦΕΚ Β’ Αρ.2189/03-04-2023, όπου ορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 και 2024, ανά είδος απασχόλησης (εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία, αλιεργάτες, υψηλή ειδίκευση) κλπ.
Παράλληλα, προβλέπεται, ανά Περιφέρεια, η δυνατότητα προσαύξησης έως 10% του εγκεκριμένου αριθμού, ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες σε θέσεις εργασίας και επιπλέον ακόμη ειδικότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση. Η μετάκληση εποχικού προσωπικού αποσκοπεί στην κάλυψη των εποχικών αναγκών των επιχειρήσεων και γίνεται ανεξάρτητα από την εποχική ή μη λειτουργία της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, προστίθενται στους ανωτέρω εργάτες συνολικά ακόμη 20.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα καλυφθούν από υπηκόους της Αιγύπτου και του Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τις Διακρατικές Συμφωνίες που έχει υπογράψει με τις ανωτέρω χώρες η ελληνική κυβέρνηση.
Να αναφέρουμε πως οι αιτήσεις για τη χορήγηση των αδειών διαμονής κατατίθενται στην αρμόδιας Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του αιτούντος (κατά τόπο αρμόδια τμήματα αδειών διαμονής).
Οι θεωρήσεις εισόδου (visa), χορηγούνται από την αρμόδια ελληνική προξενική αρχή του τόπου διαμονής του πολίτη τρίτης χώρας. Επίσης, σύμφωνα με τον νέο ισχύοντα Κώδικα Μετανάστευσης δίνεται η δυνατότητα για τον μετακλητό εργάτη, να εκδοθεί άδεια εργασίας πενταετούς διάρκειας, εφόσον απασχοληθεί στον ίδιο εργοδότη, όποτε σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτείται ο εργοδότης να υποβάλλει κάθε χρονιά και μέχρι τη λήξη της πενταετίας αίτημα στην αποκεντρωμένη Διοίκηση και στις προξενικές αρχές για την έκδοση βίζας εισόδου στη χώρα.
Τέλος, να αναφέρουμε πως η ΕΘΕΑΣ έχει τονίσει πως είναι ανάγκη να στελεχωθούν οι ελληνικές προξενικές αρχές προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.