Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε ενώπιον του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρου Κελέτση το πλαίσιο δράσεων και προτάσεων για τη Θεσσαλία, που εκπόνησε ομάδα 11 καθηγητών με επικεφαλής τον Πρύτανη, κ. Σπύρο Κιντζιο, καταθέτοντας παράλληλα τις πρώτες εκτιμήσεις του, προκειμένου να δώσει μία κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα του «τι μέλλει γενέσθαι» στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, το Πανεπιστήμιο εκτιμά πως «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σχετικά αναστρέψιμες οι αρνητικές επιδράσεις των πρόσφατων πλημμυρών στη Θεσσαλία στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εκτός από τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ οι κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες μπορούν να δώσουν παραγωγή γάλακτος σε 15 μήνες».
Παράλληλα, οι επιστήμονες έκρουσαν τον «κώδωνα» του κινδύνου για τα χωράφια στην περιοχή της λίμνης Κάρλα και ζήτησαν επαγρύπνηση για την επιμόλυνση των ζωοτροφών με μυκοτοξίνες.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ το Γεωπονικό εκτιμά πως η επανεκκίνηση της αγροτικής παραγωγής απαιτεί:
- Αποκατάσταση λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων,
- Άμεση ενίσχυση με μηχανολογικό εξοπλισμό π.χ. τρακτέρ,
- Ταχύτατη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το κράτος και το τραπεζικό σύστημα,
- Προστασία της χρήσης αγροτικής γης τουλάχιστον για 5 χρόνια,
- Αποκατάσταση των μεταποιητικών μονάδων, όπως π.χ. εκκοκιστήρια.
Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο τονίζει πως «η σπορά των σιτηρών στο τέλος Νοεμβρίου θα μπορέσει να γίνει κανονικά στις περισσότερες εκτάσεις, καθώς και για τις καλλιέργειες της άνοιξης, όπως βαμβάκι» και συμπληρώνει πως «οι δενδρώδεις καλλιέργειες του κάμπου θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα από διάφορες φυτικές ασθένειες, λόγω της μεγάλης παραμονής του ριζικού συστήματός τους κάτω από το νερό».
Η ζωική παραγωγή που έχει χάσει πάνω από 100 χιλιάδες ζώα μπορεί να επανακάμψει σε περίπου 8 μήνες για τα χοιρινά και σε 15 μήνες για τα αιγοπρόβατα. Ειδικά για τα τελευταία, θα ζητηθεί από τους κτηνοτρόφους όμορων νομών, να πουλήσουν νεαρά ζώα, σε πληγέντες συναδέλφους τους, ώστε σε περίπου 1,5 χρόνο να έχουν παραγωγή.
Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η αποκατάσταση των εγκαταστάσεων, που μπορούν, να γίνουν γρηγορότερα με θερμοκηπιακού τύπου. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη χωροταξικού επανασχεδιασμού με την ίδρυση και τη λειτουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών πάρκων.
Στη παρέμβαση του ο υφυπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Κελέτσης έκανε λόγο για αχτίδα αισιοδοξίας από τα όσα παρουσιάστηκαν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και επεσήμανε ότι πόροι υπάρχουν και θα διατεθούν στοχευμένα και με σχέδιο. Ο υφυπουργός ανέφερε και τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία. Έχουν δηλωθεί 73.542 νεκρά αιγοπρόβατα, 6.395 βοοειδή, και 20.500 χοίροι, ενώ σημείωσε πως από τα εν λόγω ζώα έχουν περισυλλεγεί 56.000.
Τέλος, στην παρέμβασή του για την παρουσίαση των προτάσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης σημείωσε: «Η ΕΘΕΑΣ και το Διοικητικό της Συμβούλιο στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία, όπως αυτή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα βοηθήσει τους αγρότες και την ύπαιθρο της Θεσσαλίας, να μπορέσουν, να ανακάμψουν μετά τις κατακλυσμιαίες καταστροφές. Σε κάθε προσπάθεια σημασία έχει η γνώση που θα μας βοηθήσει να δούμε τις παραλήψεις μας και τα λάθη μας και θα μας βοηθήσει για τις σωστές επιλογές που θα γίνουν σχέδιο και πολιτική. Όμως, για να έχει αποτέλεσμα το σχέδιο και η πολιτική που θα υιοθετηθεί πρέπει να στηριχθούν και με επαρκείς πόρους. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί έτσι θα υπάρξει η στήριξη των κατοίκων της Θεσσαλίας, των αγροτών και των συνεταιρισμών για να μην εγκαταλείψουν την περιοχή. Σε αυτήν την προσπάθεια οι συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν την εστία που θα ακουμπήσουν οι αγρότες για την παραγωγική ανάταξη της περιοχής».
Δείτε εδώ το πλαίσιο δράσεων και προτάσεων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών για τη Θεσσαλία