Μειωμένη κατά 24,85% εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή παραγωγή κρασιού (1.598.344 hl/2023 – 2.126.844 hl/2022), σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το Τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν και αφορούν τις προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2023 έως 31/7/2024.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ στην εν λόγω ανακοίνωσή της, το στοιχείο που βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλές, δεδομένου ότι ο τρύγος θα συνεχιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου και ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής θα διαφοροποιηθεί. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η φετινή μείωση είναι η δεύτερη συνεχής, αφού και η παραγωγή 2022/2023 ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη κατά 13,86%.
Η πρόβλεψη του υπουργείου ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής, που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.
Λαμβάνοντας τα ως άνω υπόψη, η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2023 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2022 είναι η ακόλουθη:
Τέλος, ακολουθεί πίνακας με την εξέλιξη της ελληνικής οινοπαραγωγής από το 1990 μέχρι σήμερα, στον οποίο αποτυπώνεται η διαχρονική μείωση της παραγωγής οίνου στη χώρα μας, που όμως δεν οφείλεται στην κλιματική κρίση μόνο, αλλά κυρίως στην εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας.